Stolojan: „Foarte mult zgomot pentru foarte puţin”

Europarlamentarul Theodor Stolojan a declarat la RFI, comentând avalanşa de măsuri fiscale anunţate joi de Executiv, că Guvernul are un mod de comunicare „total dezordonat”, din care oamenii nu pot trage o concluzie.

În opinia lui Theodor Stolojan, „e foarte mult zgomot pentru foarte puţin. Acest foarte mult zgomot provine din efectul simultan al măririi salariului brut printr-o aritmetică, trecerea contribuţiilor plătite de angajator la angajat şi prin fel de fel de alte reduceri, ba de contribuţii, ba de deduceri personale. Mi se pare un mod de comunicare total dezordonat, din care oamenii nu pot trage o concluzie”.

„Guvernul a pornit de la premisa publicării unor creşteri de salarii brute impresionante în perioada 2018-2022 şi Guvernul nu ne-a precizat chiar şi în urma acestor comunicate date ieri, nu ne-a precizat două lucruri. Unu: dacă toţi cei cărora li s-au mărit salariile brute foarte mult, parlamentari, preşedinte de ţară, prim-ministru, miniştri, aceste salarii brute se vor majora şi ele cu încă 20%, în momentul în care se trec contribuţiile de la angajator la angajat la 1 ianuarie. Dacă salariile brute enunţate atunci când s-a venit cu legea salarizării pentru toată perioada 2018, 2019, 2020, 2021, 2022, salariile brute cuprind deja această trecere a contribuţiilor de la angajator la angajat, care înseamnă o creştere de 20%. Deci nu ni s-au precizat aceste lucruri. Faptul că domnul Dragnea, ca şi doamna Olguţa ne-au spus de mai multe ori că legea salarizării nu poate fi aplicată fără trecerea contribuţiilor sociale de la angajator la angajat ne face să credem că aceste niveluri de salarii brute anunţate pentru anii următori cuprind deja efectul acesta aritmetic al trecerii contribuţiilor de la angajator la angajat. Modul de comunicare este un dezastru pentru PSD şi ALDE”, a mai spus acesta.

Guvernul a anunțat joi o serie de măsuri fiscale: salariul minim brut pe țară va crește de la 1.450 la 1.900 de lei, de la 1 ianuarie 2018; așa-numita taxă de solidaritate va crește la 2,25% şi se va numi “contribuţie asiguratoare pentru muncă”; impozitul pe salarii va scădea de la 16% la 10%; impozit de 1% pe cifra de afaceri pentru firmele care au o cifră de afaceri sub un milion de euro.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.