Strategie pentru tranziția energetică curată a României

BEI și Operatorul Sistemului de Transport Gaze Naturale din România dezvoltă o strategie de decarbonizare a rețelei de transport gaze naturale a țării.

  

BANCA EUROPEANA PENTRU INVESTITII (BEI) si SNTGN TRANSGAZ SA (Transgaz) au semnat un Acord privind furnizarea de servicii de consultanta pentru elaborarea si dezvoltarea unei strategii de decarbonizare a retelei de transport gaze naturale din Romania.

Transgaz este un actor cheie in sistemul energetic romanesc asigurand accesul cetatenilor si companiilor din Romania la energie sigura, accesibila si curata. Transgaz isi propune sa stimuleze tranzitia energetica curata a Romaniei, contribuind astfel la atingerea ambitiilor climatice ale tarii.

Pachetul de asistenta tehnica furnizat de BEI si de experti externi in contextul Platformei Europene de consiliere in materie de investitii – European Investment Advisory Hub (EIAH) va include pregatirea si dezvoltarea unei strategii de decarbonizare pentru Transgaz in vederea tranzitiei etapizate catre o activitate neutra din punct de vedere climatic.

Domnul Nicolae CIUCA, Prim-Ministrul Romaniei a declarat: “Încheierea acestui acord cu Banca Europeana de Investitii in vederea elaborarii strategiei de decarbonizare a SNTGN Transgaz SA, Operatorul Sistemului National de Transport Gaze Naturale din Romania, reprezinta un pas important pentru Romania in dezideratul sau de a tranzitiona catre o economie verde si, in acelasi timp, deschide calea pentru actiuni similare din partea altor societati si institutii de stat. Felicit cu aceasta ocazie SNTGN Transgaz SA si Banca Europeana de Investitii pentru eforturile depuse in vederea atingerii obiectivelor Romaniei cu privire la neutralitatea climatica”.

Domnul Christian KETTEL THOMSEN, Vicepresedinte al BEI, a declarat: Astfel de proiecte sunt deosebit de oportune in contextul geopolitic actual. Suntem bucurosi sa  extindem cooperarea cu Transgaz si sa oferim asistenta tehnica pentru elaborarea strategiei sale de decarbonizare. Sunt convins ca sprijinul nostru va accelera tranzitia companiei catre un model de afaceri neutru din punct de vedere al emisiilor de dioxid de carbon si va contribui la realizarea obiectivelor de actiune climatica ale Romaniei si Europei.”

Domnul Ion STERIAN, Director General al Transgaz, a afirmat: „Elaborarea strategiei de decarbonizare a SNTGN Transgaz SA confirma inca o data angajamentul companiei pentru tranzitia catre o activitate neutra din punct de vedere climatic. Suntem bucurosi ca in acest demers important suntem sustinuti de BEI, ca Banca Europeana pentru Clima. Este o dovada suplimentara a angajamentului companiei noastre pentru dezvoltarea sustenabila a economiei si a sistemului energetic din Romania.”

Expertii BEI vor colabora cu reprezentanții Transgaz pentru a analiza starea rețelei de transport gaze naturale a României, precum și inventarul emisiilor de GES și politicile privind vulnerabilitatea climatica.

Strategia va include masuri care sa contribuie la reducerea emisiilor in cadrul retelei, precum si criterii de adaptare pentru atenuarea riscurilor climatice, subliniind necesarul investitional si sursele de finantare relevante, acolo unde este cazul.

In contextul unui alt acord de consultanta, furnizat de BEI, Transgaz a finalizat recent procedura de Evaluare Strategica de Mediu pentru Planul de Dezvoltare al Sistemului National de Transport gaze naturale. Aceasta evaluare a creat premisele pentru elaborarea strategiei de decarbonizare.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

9 Comentarii

  1. Solutia este simpla toti cei care se identifica ca romani trebuie sa fie dusi in Evul Mediu si pusi doar la munca cu sapa, nu ca ar fi capabili de prea multe altele, asa ca hai mai repede cu dezanifi….ups vroiam sa zic decarbonizarea

  2. Dle Ciucă, uite un subiect de doctorat!!..decarbonizarea românilor!!..pardon a gazelor!!..conform studiului românii nu mai ai voie să folosească…fasolea, varza murată, borșul,mazărea,năutul,brânza,mânzul,barza,…

  3. Poate uni încă dorm.
    Transgazu va fi pus să facă din gaz metam (CH4) hidrogen (H2).
    Ceea ce nu spun este că:
    – energia consumată să scoată H2 din CH4 este mai multă decît cea care-o dă mai apoi H2.
    – faci H2, faci CO2 și CO
    CH4+H2O=3H2+CO, CO+H2O=CO2+H2 (vapori de apă)
    – H2 este periculos, greu de stocat și transportat
    Așadar, despre ce energii curate vornim?

  4. Jaf este acum un cuvant interzis.
    Consultanta se spune acum.
    Au disparut afacerile cu statul, studiile de fezabilitate, etc
    Din consultanta nu rezulta nimic, decat jaful.
    De unde au bancile specialisti in orice?
    Am mai vazut de curand cerandu-se consultanta pentru plantarea padurilor. !?
    Cu verdele in sus, tovarasi !

  5. Având în vedere absența oricăror argumente sănătoase împotriva cererii Rusiei de a plăti gazul în ruble, Comisia Europeană, la reuniunea sa ultra-secretă, a sugerat importatorilor să introducă o adevărată inovație revoluționară în practica relațiilor economice, a cărei esență (pe scurt):

    – faceți ce doriți (adică plătiți în ruble), dar declarați clar că plătiți în euro sau în dolari.

    Despre asta Bloomberg scrie:

    „…companiile trebuie să facă o declarație clară că își consideră obligațiile îndeplinite de îndată ce plătesc în euro sau dolari, în conformitate cu contractele existente…”

  6. Alta Strategie? Pai ,avem metri cubi de strategii in energetica,sa traiasca papetaria si banii aruncati pe fereastra pentru strategii tip manea

  7. Care va fi energia verde in Romania prin renuntarea la gaz,carbune,lemn , folosirea pacurinei,uleiului ars de masina,combustibil CLU,combustibil din reziduri petroliere,cauciucuri ,biodisel etc.Atat termocentralele cat si persoanele fizice , institutii ale statului firme [ciment ]vor folosii aceste ,,energii verzi,,.Parfum si fum peste orase si sate.De cativa ani se folosesc deja acesti minunati combustibili,pe care, nimeni nu ii considera poluanti.Gazul care este foarte,, poluant,, trbuie neaparat sa scapam de el sa-l exportam intrucat produce CO2.

  8. Sper că nu vă așteptați să înțeleagă Ciucă și Sterian formulele chimice

  9. Citez: „tranziția energetică curată a României” Nu exista energie curata indiferent de metode folosite, toate sunt murdare pentru existenta vietii pe pamant(conform caposilor afaceristi mondial)! Astea sunt doar slogane bazate pe minciuni cu care se manipuleaza cras.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.