Ursula von der Leyen pledează pentru reactoare modulare mici

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a susţinut joi contribuţia energiei nucleare la procesul de decarbonizare a economiei, în pofida divergenţelor pe care producţia de energie nucleară le generează în sânul Uniunii Europene, relatează agenţia EFE, preluată de Agerpres.

„Tehnologiile nucleare pot să joace un rol important în tranziţia către energie curată”, a spus Von der Leyen, în intervenţia sa la Summitul Energiei Nucleare, organizat, joi, la Bruxelles, de Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică şi Belgia.

Ea a subliniat că este conştientă de faptul că există opinii divergente în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte energia nucleară, dar a adăugat că multe state reconsideră rolul potenţial al acesteia după criza energetică globală provocată de invazia rusă din Ucraina, deoarece poate contribui la obiectivele climatice, la securitatea energetică şi la stabilizarea preţurilor electricităţii.

Previziunile Agenţiei Internaţionale a Energiei (IEA) şi cele ale Comisiei Europene pentru 2050 arată că partea de nuclear va creşte şi va funcţiona pentru a completa regenerabilele, „care vor fi coloana vertebrală a producţiei de energie în UE, până în 2050”, a mai spus Von der Leyen.

Însă, această sursă de energie a regresat atât în UE, cât şi la nivel mondial. La nivel global, a scăzut de la 18% din mixul energetic în 1988 la 9% în prezent şi în blocul comunitar reprezintă 22%, în timp ce în anii 90 acoperea o treime din generarea de electricitate din Europa.

Von der Leyen a cerut „sprijin din partea guvernelor pentru a garanta că va exista finanţare şi că aportul energiei nucleare la securitatea energetică va fi adecvat valorificat şi remunerat”.

De asemenea, aceasta a solicitat disciplină din partea industriei, deoarece viitorul depinde de capacitatea sa „de a furniza la timp şi în buget” proiectele, în condiţiile în care „destul de frecvent” s-au înregistrat întârzieri şi supra costuri, ca în cazul centralei finlandeze de la Olkiluoto, care a început să funcţioneze în urmă cu un an, după 18 ani de lucrări.

Totodată, preşedinta Comisiei Europene a încurajat „căutarea de noi oportunităţi” pentru sectorul nuclear, dincolo de generarea de electricitate, precum „furnizarea de căldură decarbonizată sau de hidrogen cu emisii reduse”.

Aceasta a făcut, de asemenea, un apel „la inovare” pentru încredere în implementarea de reactoare modulare mici (SMR), care sunt „o tehnologie promiţătoare” pentru care există o cursă internaţională în cadrul căreia concurează China, Rusia, Statele Unite, Japonia sau Argentina, şi de care sunt interesate o serie de state membre ale UE.

Unele state europene au închis centralele nucleare, precum Germania, altele au în vedere acest lucru, cum e cazul Spaniei, şi în altele dezbaterea pe această temă e deschisă, precum în Belgia, scrie EFE.

Von der Leyen, la reuniunea la care au participat 35 de ţări, s-a poziţionat în favoarea extinderii vieţii centralelor în uz, „cât timp sunt sigure”, deoarece reprezintă „una dintre formele cele mai economice de a asigura energie curată la scară mare”.

„Având în vedere urgenţa dată de provocările climatice, statele vor trebui să-şi analizeze cu atenţie opţiunile înainte de a renunţa la o sursă de electricitate cu emisii reduse şi disponibilă”, a punctat ea.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

26 de Comentarii

  1. vaccinuri, nucleara, obuze…copii, ponei…CHEMATZI SALVAREAAAAA
    asta le stie pe toate mai ceva ca Google si Ceauseasca la un loc

  2. Să-și pună ea un „modular” în sufragerie, maR🤣g…

  3. Doamna doctor ginecolog Ursula care pledează în totală necunoștință de cauză pentru reactoare mici nu știu cum s-ar simții dacă la obstetretică-ginecologie al pleda ingineri energeticieni. Doamna doctor Ursula von der Leyen, domnule profesor de fizică Iohannis și alții habarniști, pentru un reactor de 600 MW senzorii, hardul și softul automatizării e același ca și pentru un reactor de 30MW! Diferă elementele de execuție, vane, servomecanisme. Ca să ajungi cu 20 de mini reactoare la puterea unui singur grup de Cernavodă plătești de 20 de ori automatizarea. Numai un tâmpit tehnic sau ticălos poate gândi și promova așa ceva. Puls că părți din soft pentru mentenanță vor rămăne secrete și vei fi la mâna firmei din USA.

  4. Mda.. Se pare că se pricepe.. Păi să-și pună una in dormitor,..Poate soțul va avea o explicație..

  5. Reactoarele mici sunt o alta prostie ca si parcurile de panouri solare sau de eoliene (individual mai se justifica…). Sursa de energie trebuie sa fie „densa”, adica sa produca mult si cu volum redus. Reactoarele mici nu sunt „dense”! Cel mai bun model pe piata este modelul rusesc VVER-1200, compania ROSATOM, adica 1200 de MW = 600 X 2 CANDU (toate reactorele Romaniei). De ce sunt bune? Construiesc modular (nu ca minciuna „reactoare mici”) bine, repede si la cel mai mic pret. ROSATOM are 33 de proiecte in afara Rusiei si 3 pe teritoriu, proiectul Akkuyu in Turcia este un exemplu, 4 X VVER = 4800 de MW la 23 de miliarde de dolari !!!!. Cat a platit Romania pentru NuScale american?!!? 10 miliarde deja? Si pentru ce? pentru 50 de MW pe reactor?!!

  6. De ce China, putere nucleară, face în draci noi termocentrale pe cărbune, cît restul lumii la un loc, și nu centrale nucleare?
    De ce nu este un singur sistem energetic în lume ce merge doar pe centrale nucleare?
    De ce nu ni se mai spune că odată cu centralele nucleare vom avea curent cît vrem, aproape pe gratis, fără contoare să ne măsoare consumul?
    Dacă sînt submarine și portavioane nucleare, de ce nu sînt fabrici, uzine nucleare? Energie, abur, căldură, adică de ceea ce are nevoie cam orice fabrică mare.
    De ce nu au și rușii portavioane nucleare?
    De ce ne spun că radiația e periculoasă cînd nu e? A se vedea radiația de pe plaja turistică braziliană Guarapari mai mare decît la Cernobîl sau Fukushima și, mai ales, prezentările pe viu ale unui pionier american în siguranța centralelor nucleare Galen Winsor (youtu. be/GMPbpZ34T2c)

  7. @Emile: nu ştiu cum faci tu socotelile cu automatizarea, dar oferta americanilor este următoarea: UN SINGUR MINIREACTOR din acesta COSTĂ DUBLU FAȚĂ DE CÂT AR COSTA TERMINAREA CELOR DOUĂ REACTOARE DE LA CERNAVODĂ! Şinaşa cum spui, rămâi la mâna lor pentru mentenanță, unde pot să-ți ceară oricât fiind o soluție proprie.
    Curată afacere, slugoii aplaudă umezi şi fericiți!!!

  8. US, Westinghouse APR-1000, adica 1000 de MW, le-a luat 10 ani sa construiasca 2 reactore in China si costul a fost de 28 de miliarde de dolari. In contrast russi construiesc in 5 ani in 4 reactoare VVER1-1200 la 23 de miliarde de dolari! De ce rusii ajung la super-performanta in construirea reactoarelor nucleare? Nu-i depaseste nimeni. Pentru ca nu si-au distrus industria ca prostii de romani si construiesc toate modulele si structurile in Rusia, deci controleaza procesul de fabricatie si constructie. Americanii…fac fiecare bucatica in alta tara…pisele mari de siderusrgie in Japonia. Daca Romania vrea sa faca o afacere buna, face ca si Turcia. Ce ma intristeaza este ca suntem condusi de prosti si toti isi bat joc de romani din cauza conducatorilor prosti!!! Ati vazut ce (editat) conduce NuclearElectrica romana??? Sper ca nu ma cenzurati.

  9. Grijania mumă-tii de oafă! – DE ASTA VREI SĂ INTERZCI CENTRAELE PE GAZE? CA SĂ-ŢI IEI TU ŞPAGA PE NUCLEARE? PUNEŢI BĂ NEROCIŢILOR LA VOI NUCEARE, NU LA NOI!

  10. buna!
    madam Von der Leyen vorbeste de reactoare nucleare pe care Germaniania le-a inchis! Zice ca acele mici sunt bune.
    Von der Leyen este bratul robotic al SUA in UE. Afacerea covi-vaxcinul o are coautoare.
    Ceva e putred, dar nu in Danemarca. in primul rand la Bruxelles si pe malurileb Dambovitei.

  11. Un nou Bechtel, neterminat și cu banii luați.
    De aia SUA o duce bine.

  12. @Caline, chinezi au cele mai multe reactoare nucleare in constructie. Au toate modelele existente pe piata. Le-au cumparat cu licenta de a construi/replica ei insisi dupa ce primul a fost construit de adevaratii proprietari. Occidentul a vandut creatia intelectuala Chinei, pentru ca cine a vandut nu este cine a inventat…si acum occidentul este intr-o decadenta economica infioratoare pe care incearca sa o ascunda cu razboaie. Energia nucleara este buna cu partile ei negative. Impactul de mediu cel mai mic, (cel mai putin CO2 emis), cu costurile de constructie cele mai mici, cel mai rapid de construi, cu kW cel mai ieftin sunt centralele electrice pe gaz!!! Vor sari pe mine tfl-isti gen Greta…Avem nevoie de oameni inteligenti la butoane

  13. Germania construiește centrale pe gaz și închide nuclearele. Prețul de referinta la energie e dat de cel mai costisitor procedeu de obținere a energiei electrice, cel ce arde gaze ca să producă energie.
    Romanilor le spun sa nu mai exploateze gaze și sa nu mai utilizeze centrale pe gaz. Nu mai are nicio logica ce ne spun cei de la Bruxelles.
    Totul e aranjat pe interes.

  14. „care sunt „o tehnologie promiţătoare” pentru care există o cursă internaţională în cadrul căreia concurează China, Rusia, Statele Unite, Japonia sau Argentina”
    Si ca sa nu se dezminta si sa nu-si dezamageasca stapanii Ursula va propune interzicerea tuturor cu exceptia SUA. Ca asa arata noul capitalism liber bazat pe cerere si oferta , PE CONCURENTA.

  15. @Calin 16:15 : ” De ce nu ni se mai spune că odată cu centralele nucleare vom avea curent cît vrem, aproape pe gratis ”

    Raspuns : Pentru ca stat-ul are nevoie de bani la buget . Daca energia ar fi gratis , stat-ul n-ar avea bani la buget .

    Si asa , statele , pe langa impozite , mai creeaza INFLATIE ( care ii tot un impozit , dar unul mascat / ascuns ) , si printeaza bani cat vor ei ( fiindca banii printati de stat NU sint bani falsi , doar banii printati de oricine altcineva in afara de stat , aia sint bani falsi )

    Cred ca ai primit raspunsul la intrebarea ta !

  16. Tanti Ursula, sa stii ca alea sunt reactoare nicleare, care pot face ” bum „, nu vibratoare intime pentru doamne.

  17. Despre REZIDUURILE NUCLEARE au amintit „expertii” ceva? Sau le vor arunca in rauri, asa ca sa ajungem cumva si la „CRIZA APEI” care e un alt punct din agenda calailor! Plus ca in conditii de razboi acestea devin puncte vulnerabile…
    Asa vor avea motive sa faca si stramutari de populatii, desproprietariri…Foarte ocupati oamenii lui Swab! Doar satane la butoane!

  18. Mama a UE, mama devotata, doctor inginer ginecolog savanta enciclopedista de renume mondial, noi iti multumim ca ca tine nu gasim!

  19. URSULA asta ca CEAUSESCU 😀
    la toate se pricepe !

    Sa se auto-voteze in locul nostru daca-i asa desteapta … UNA FEMINA UNIVERSALE cum spunea LEONARDO in evul mediu !

    CLAR ! Noi astora fori in „PACTUL DE LA VARSOVIA” ne e greata de DEMAGOGIA atot-sfatuitoriloe ins acat ne vin bani de la BURSSEL … voia lor sa fie ! Vomam sub servetel ! 😀

  20. In USA sunt INTERZISE reactoarele astea !
    Prin LEGE ! Pe bune ! Cautati oficial in internet !

    Ce vor sa ne vanda ? De ce sunt bune la noi daca sunt INTERZISE in USA ?
    TUN pe BURSA la firma producatoare … ?

    (chiar toate guvernele democraticoide vestic-actuale-s MAFIA ? 🙁 … da pana cand … oy wey … da pana cand ? )

  21. „bune pentru ORIENT” scrie pe ele !
    UE la margine tot un fel de sub-provincie e ! TOXICITATILE de aici nu ajung in cartierele lor !

    DA ! E adevarat in USA astfel de minireactoare sunt INTERZISE ! Firma ce promitea ca le face e in quassi-FALIMENt din cauza asta !
    E publica stirea pe net ! 🙁
    nici minti bine nu mai stiu 🙁 !
    TOATEEEE li se soarg in cap ! SEMN rau …de … SCHIMBARE DE PARADIGMA ! 😀

  22. Problema e ca pot sa vrea… nu mai are cine sa le construiasca, constructorii cu experienta poti sa-i numeri pe degete pentru ca SUA aproape ca a oprit constructiile cam prin 1990, compania din Franta care construia si dezvolta noi modele a fost falimentata de sanctiuni impuse de SUA, cumparata pe nimic de americanii de la Westinghouse, dupa care si aia au dat faliment si au ramas si fara licenta de reactoare pe care o foloseau, cea de la japonezii de la Toshiba. Cine sunt constructori cu experienta, cu mult personal calificat si cu experienta in organizarea lucrarilor? RosAtom si China… felicitari celor care sunt prieteni cu ei si care beneficiaza de rezultatele cooperarii

  23. A primit spaga si pentru reactoare ca in cazul Pfizer de le sustine? Sa isi ia din banii ei daca vrea si sa si le bage in obiectul muncii ei de ginecoloaga, nu sa ne oblige pe noi sa cumparam porcariile alea!

  24. in USA reactoarele astea sunt ilegale !
    Interesati-va si scrieti un articol pe tema !
    Scrieti adevarul , daca sunt legale scrieti cudovezi asta daca sunt declarate ilegale scrieti cu dovezi asta !
    ALTFEL articolele astea-s doar reclama mascata … platita sau din prostie ideologica gratis !
    🙂
    E de datoria vostra ca ziar sa RELATATI (si) adevarul ! 🙂 Cred de aceea sunteti cititi 😉 😀 … pentru ca omenii vauta INFORMATIE …nu pentru ca „rugaciunea” de Duminica pentru a ajunge in rai … dupa moarte ! 🙂
    🙂

  25. „https://ieefa.org/articles/ieefa-us-small-modular-reactor-too-late-too-expensive-too-risky-and-too-uncertain” -February 17, 2022
    „IEEFA U.S.: Small modular reactor “too late, too expensive, too risky and too uncertain”

    IEEFA = Institute for Energy Economics and Financial Analysis 😀
    _________________________
    NASOL -> URSULA mai vrea sa dea un TUN economic dupa vaxxinele PFIZER !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.