Structura 3, etajul, filajul şi şantajul

Aşa cum ne-au obişnuit televiziunile independente, discuţiile referitoare la defectele sistemului de apărare naţională se rezumă în general la persoane, analiştii evitând implicarea instituţiilor responsabile. Zilele acestea se speculează faptul că preşedintele Klaus Iohannis ar fi cedat şantajului (niscai informaţii compromiţătoare găsite în arhive) şi l-ar fi menţinut pe demisionatul Florian Coldea la frâiele SRI. Dacă este adevărat, înseamnă că mult trâmbiţata reformă în cadrul Serviciului Român de Informaţii a fost ratată.

În realitate, sub bagheta fostului prim-adjunct Florian Coldea, timp de un deceniu nu s-a produs decât o rotaţie a cadrelor, ofiţerii fostei securităţi comuniste fiind înlocuiţi (mai ales cei cu funcţii importante) cu persoane obediente, de încredere, pentru care “ordinul nu se discută, se execută”. Generalul Ion Voinescu – adjunct al directorului SRI pe probleme de logistică; generalul Sorin Gabriel Cozma – şeful Inspectoratului pentru Prevenirea şi Combaterea Terorismului; generalul Elena Istode – şeful Departamentului Securităţii Economice, mai cunoscută în presă ca Anaconda; generalul Emilia Cristina Posastiuc – şefa Centrului pentru Surse Deschise (centrul de monitorizare media) sunt numai câţiva dintre preferaţii generalului Coldea. Gestionari ai unor entităţi excedentare cadrului legal, apostolii sămădăului de la Târnova s-au trezit protagonişti în scandaluri răsunătoare ce nu au mai putut fi ascunse în spatele protestelor din Piaţa Victoriei.

Zvonul că fostul prim-adjunct al Serviciului Român de Informaţii, autodemis de la conducerea instituţiei, nu ar fi fost îndepărtat, ci relocat la secret în aceeaşi instituţie redeschide Cutia Pandorei. Vă reamintim că, în 2007, generalul Florian Coldea era prins cu ocaua mică, după ce întocmise note scrise pentru compromiterea, unor judecători de la Curtea Constituţională. Era vorba despre Aspazia Cojocaru, Nicolae Cochinescu şi Ion Predescu, luaţi în colimator de SRI pentru că acordaseră aviz favorabil cererii de suspendare a fostului preşedinte Traian Băsescu.

Presa centrală a semnalat în ultimii 10 ani, numeroase operaţiuni de monitorizare şi demonizare a adversarilor politici, nimic altceva decât acţiuni de poliţie politică realizate de SRI prin interceptări ilegale de convorbiri telefonice sau ambientale, filaj, verificarea afacerilor şi a partenerilor de afaceri, monitorizarea conexiunilor cu politicieni, afacerişti sau jurnalişti.

Din păcate, dezbaterea publică despre protocoalele secrete folosite de instituţiile de forţă pentru hăituirea anumitor persoane ocoleşte analiza metodelor, procedurilor, structurilor, ordinelor interne folosite fără niciun fel de control parlamentar sau, aflăm mai nou, neaprobate de CSAT.

Anaconda 2 gestiona poliţia politică

În anul 2012, Cotidianul.ro publica o scrisoare primită la redacţie care dezvăluia că angajaţii UM 0289 din cadrul SRI erau forţaţi să realizeze materiale de presă cu caracter tendenţios şi compromiţător despre adversarii politici ai fostului preşedinte Traian Băsescu. Ordinele ilegale erau puse în practică cu ajutorul generalului Emilia-Cristina Posastiuc, un fel de Anaconda 2 în SRI, comandantul Centrului pentru Surse Deschise, care poartă indicativul UM 0289. Trei ani mai târziu, în 5 februarie 2015, într-un interviu publicat de ziarul Bursa, fostul senator Valer Marian dezvăluia că Florian Coldea a emis ordin ilegal privind monitorizarea tuturor politicienilor importanţi, operaţiuni efectuate de Structura 3 din cadrul aceleiaşi unităţi.

“… ofiţeri SRI care mi-au relatat că acesta a emis un ordin ilegal privind monitorizarea tuturor politicienilor importanţi (membrii Guvernului, parlamentarii, primarii, preşedinţii de consilii judeţene) şi că operaţiuni în acest sens au fost efectuate de o anumită structură a SRI, respectiv de Structura 3 din UM 0289”, spunea Valer Marian.

Entitate excedentară cadrului legal

Confirmarea celor sus-menţionate a venit recent printr-un document oficial emis de instanţele de judecată de la Prahova. În dosarul nr. 361/42/2014, un fost angajat al SRI Ploieşti, detaşat la UM 0289 Structura 3, cere instanţei Curţii de Apel Ploieşti nici mai mult, nici mai puţin decât obligarea Serviciului Român de Informaţii să desfiinţeze Structura 3 din cadrul UM 0289 Bucureşti. Mai mult, fostul angajat descrie pericolele la care sunt expuşi lucrătorii unităţii, din cauza echipamentelor şi radiaţiilor la care sunt expuşi. Rămâne de văzut prin ce fel de ordin a fost creată Structura 3, cu ştiinţa şi avizul cui. Curioşii pot lectura întregul document ataşat acestui articol în format pdf. Pentru eventuale verificări, Comisia comună permanentă a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii SRI poate căuta în arhiva Oficiului Naţional al Registrului Comerţului [1], date despre firma Casa de Ajutor Reciproc de pe lângă UM 0289 sectorul 2.

“Sentinţa nr. 6/2015
pronunţată de Curtea de Apel Ploieşti la data de 19-01-2015
în dosarul nr. 361/42/2014

ROMÂNIA
CURTEA DE APEL PLOIEŞTI
SECŢIA A II – A CIVILĂ, DE CONTENCIOS ADMINISTRATIV ŞI FISCAL
DOSAR NR._

SENTINŢA NR. 6

şedinţa publică din data de 19 ianuarie 2015
Preşedinte – D. F.
Grefier – C. M. F.

Pe rol fiind pronunţarea acţiunii formulată de reclamantul D. D., domiciliat în P., ., .. 13, Cod poştal_, J.Prahova, în contradictoriu cu pârâţii S. R. DE INFORMAŢII, cu sediul în Bucureşti, ., nr.24-26, sector 2, U.M 0289 BUCUREşTI reprezentată de S.R.I., cu sediul în Bucureşti, ., nr.24-26, sector 2 şi U.M. 0735 PLOIEşTI, cu sediul în Ploieşti, ., J. Prahova.

Dezbaterile şi susţinerile părţilor au avut loc în şedinţa publică din data de 12 ianuarie 2015, fiindconsemnate în încheierea de şedinţă de la acea dată care face parte integrantă din prezenta, când, instanţa, pentru a da posibilitate reclamantului D. D., să depună concluzii scrise, în conformitate cu prevederile art.396 noul Cod procedură civilă, a amânat pronunţarea la 19 ianuarie 2015, dată la care a pronunţat următoarea hotărâre.

CURTEA

Deliberând asupra acţiunii de faţă, reţine următoarele:

Prin cererea înregistrată pe rolul Curţii de Apel Ploieşti – Secţia aII-a Civilă, de contencios Administrativ şi Fiscal, reclamantul D. D., în contradictoriu cu pârâţii S. R. de Informaţii, U.M 0289 Bucureşti reprezentată de S.R.I. şi U.M. 0735 Ploieşti, a solicitat instanţei:

(i)-Să oblige S.R.I. să desfiinţeze Structura 3 din cadrul U.M. 0289 Bucureşti (aparţinând S.R.I.), ca urmare a faptului că activităţile profesionale desfăşurate de respectiva entitate sunt excedentare cadrului legal, şi să mute personalul acesteia către alte structuri ale S.R.I. în conformitate cu pregătirea şi competenţele profesionale. […]“

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Eduard O. Ohanesian 147 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.