Studenților li s-a mai pregătit ceva

Studentul poate să lucreze oriunde doreşte în Europa şi în lume, dar dacă primeşte din partea statului un sprijin, după terminarea facultăţii să existe o perioadă în care să returneze ce a primit, aşa cum se întâmplă în Europa, a declarat, joi, ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, într-o conferinţă de specialitate.

„Şi eu am fost student, chiar dacă de multe ori nu pare acest lucru, dar nu am spus şi nu o să spun niciodată ceva împotriva unui principiu european, un principiu de bun simţ. Eu întotdeauna nu mă uit doar la litera unei legi, pentru mine contează şi spiritul acelei legi. Cele patru principii al Uniunii Europene nu vor fi niciodată încălcate de mine, oricând ar încerca unii să-mi pună în cârcă acest lucru. Nu vrea nimeni să ţină pe nimeni legat de glie. Doar am ridicat acea problemă a unui sistem pe care alte state din Europa îl practică. Chiar am rugat-o aseară pe fata mea să-mi trimită şi mie contractul pe care l-a semnat cu facultatea respectivă din ţara respectivă, să văd ce scrie. Ce te angajezi să faci, pentru că statul îţi dă un împrumut să faci respectiva universitate… Eu n-am spus altceva decât ce Europa practică astăzi. Studentul poate să lucreze oriunde doreşte în Europa, în lume, dar dacă primeşti din partea statului un sprijin, după terminarea facultăţii să existe o perioadă în care acele lucruri pe care statul ţi le-a dat să returnezi, aşa cum se întâmplă în Europa”, a spus Teodorovici.

Întrebat cum comentează nemulţumirile studenţilor faţă de noile intenţii ale Guvernului faţă de facilităţile acordate pentru transportul pe calea ferată, ministrul Finanţelor Publice a precizat că gratuităţile „nu reprezintă un drept, ci o facilitate”.

„Legat de transportul pe calea ferată, acesta nu este un drept, ci o facilitate. De ce să nu fie 26 de ani vârsta limită până la care să fie acordată această facilitate? Constituţia ne obligă pe noi ca şi stat să asigurăm învăţământul liceal. E normal ca toţi să plătim pentru această facilitate la a doua, a treia facultate? Vine statul şi suportă, sprijină şi încurajează învăţatul, dar de ce să nu fie limitate aceste călătorii (cu trenul, n.r.) la un număr de… ? Ai un veteran de război şi legea îi spune că are dreptul să călătorească de 12 ori gratuit sau mai puţin… Merge la ghişeu şi vrea să ajungă undeva (cu trenul, n.r.) cu legea în mână şi acolo i se spune ‘Ne pare foarte rău, nu mai sunt locuri, au fost ocupate’. Este corect? Trebuie să discutăm lucrurile astea foarte clar. Cei de la Iaşi cer demisia ministrului de Finanţe. Aş vrea să văd şi eu studenţii din zona economică, viitorii economişti ai acestei ţări dacă sunt de acord cu ceea ce se întâmplă astăzi sau cu ceea ce spun eu”, a afirmat Eugen Teodorovici.

Premierul Viorica Dăncilă a declarat că se va întâlni cu reprezentanții studenților joi de la ora 13:00 pentru a vedea care sunt problemele prioritare pentru aceștia. De asemenea, ea a declarat că Guvernu vrea să creeze condițiile pentru ca studenții să rămână în țară.
„Legat de întâlnirea cu studenții, astăzi la ora 13.00 avem întâlnire cu reprezentanții studenților. Este o întâlnire firească și cred că este un mod de a proceda foarte corect, pentru că vrem să vedem care sunt problemele pe care studenții le văd prioritare și este bine să luăm impresiile, ideile, să vedem măsurile de la cei care solicită acest lucru pentru a fi pliate pe realitatea existentă, efectiv pe ceea ce-și doresc studenții”, a afirmat, joi, premierul Viorica Dăncilă, după evenimentul de lansare a celei de-a 17-a ediții a lucrării „Carta Albă a IMM-urilor din România”.
Aceasta a mai transmis că Executivul dorește crearea condițiilor pentru ca studenții să rămână în România, explicând că nu-i poate obliga să stea în țară.
„Guvernul României vrea să creeze condițiile pentru ca studenții să rămână în țară. Nu avem cum să-i obligăm și nici nu ar fi corect pentru studenți să-i obligăm. Prin creșterile salariale, prin creearea de locuri de muncă bine plătite, tinerii sunt convinsă că vor dori să rămână acasă. Un exemplu este în domeniul medical, unde am crescut foarte mult salariile și foarte mulți medici nu au mai plecat în alte state membre, nu au mai plecat în alte părți, au rămas în România, ba mai mult, au fost medici care s-au întors să lucreze în România”, a declarat Dăncilă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

15 Comentarii

  1. Vrea guvernul dar nu cumva e neconstitutional? Pare ca guvernul ingradeste libera circulatie a studentului! De ce nu face o lege in care sa fie scris clar:doar studentii care sunt problema sociala au dreptul la gratuitate 12 calatorii pe an(6+6) ca la orice beneficiar de reducere? In tarile civilizate,abonamentul auto este valabil si pe cfr doar ca este valabil strict in zona de domiciliu si zona in care invata ca plimbare si ruta este strict scoala-domiciliu! Asa ati facut si cu alcatiile sau cu banii pentru mame,ati aruncat fondurile aiurea fara a fi introduse in salariu si tras impizit lunar ca in tarile civilizate!

  2. Doamna Dancila vorbeste de locuri de munca bine platite….problema este ca STATUL ROMAN trebuie sa uite teoria si ideologia si sa faca cu toate fortele si puterile fabrici si uzune si sa reinceapa reindustrializare. Se pot face mici fabrici ale primariilor in orasele mici …panificatie lactate conserve mobila incaltaminte si cu ajutorul vanzarilor de actiuni la populatie plus bani de la primarie. Guvernul sa faca institut de proiectare fabrici si sa construiasca dupa acelasi proiect hale industriale in toate orasele

  3. Eu am altă soluție. Cine vrea să plece din țară să achite scolarizarea. Și uite așa împăcăm și capra și varza ! De obicei pleacă cei bine pregătiți. Ceilalți, mai puțin pregătiți și proștii cu gândul la ȘPAGĂ rămân în țară să deservească populimea.

    • Esti curajos, o sa iti iei bastoane in tastatura. Pai vrei sa cazi in manevra lui Ceausescu care, recuperand banii poporului platiti pentru studiile emigrantilor, era acuzat de propaganda externa ca ii vinde?

  4. Toti absolventii unei facultati de stat gratuite, trebuie sa presteze munca in folosul statului, adica al poporului din ale carui taxe a studiat. Daca nu vrea, sa plateasca scolarizarea. De ce gratuitai ptr studenti? Eu ca pensionar nu beneficiez nici macar de o calatorie gratuita, dar domnu’student merge pe gratis cat pofteste? Asi intelege daca ar fi gratuitati pe tren sau autobuz pentru elevi. Multi merg de la sat la oras la scoala si aia sunt intr-adevar saraci. Dar domnu’ student lenes si obraznic merge pe gratis? Mai si protesteaza contra guvernului si voteaza cu useristii securisti? Hai siktir.

  5. @ Cotidianul: dati afara IT-istu’ lu peste. E complect incompetent. Auzi, ca postez prea repede si sa repet comentsriul? Nu este in stare sa rezolve problema viurusului care s-a cuibarit pe saitul vostru. Angajati unul calificat.

  6. Othello..pardon Orlando a fost student?ma mir,doar a recunoscut ca la gradati ca el diplomele vin acasa cu posta militara! Cartea de munca a lui Basescu a fost semnat de inspector personal(specialitate?) Teodorovici Orlando,Basescu o spune,deci era „acoperit” inainte sa fie student!sa fiu in locul doamnei „Turcutur” Dancila l-a ruga sa mai inceteze cu flecareala in public!Respect Doamna Turcutur,a dat afara un interlop 100% „sef de cabinet”a lui Codrin Stefanescu ,ce „cabinet” avea si asta,daca asa se zice la gruparile infractionale..

  7. @Tarabostes, nu e de vina IT. Cand apesi pe butonul de Publica Comentariu tine apasat 4-5 secunde si mesajul va pleca. Cand dai clic prea repede 1-2 secunde iti apare mesajul cu postezi Prea Repede.

  8. Am vazut tineri candidați la Medicină care spuneau clar că vor pleca pt.că nivelul dotărilor în spitale nu e ca afară,vorbeau ceva și de competențele celor care lucrează cu ei.Întrebare:de ce nu merg să studieze(contra cost)în țara unde vor să ajungă,după ce România le suportă școlarizarea?Măsura propusă nu mi se pare aberantă,din contra!

  9. @Tarabostes, e un virus mare și urât care iti respinge ție comentariile. Doar ție. Hai uite, ca sa nu rămâi în ceață…. Acela e un mesaj ce apare pentru a se putea prelua fluxul mare de post-uri în momentul respectiv,ca sa nu se aflomereze „țeava”, pe înțelesul tău. :))

  10. Ca să știe toată lumea… în țara tuturor posibilităților, USA ca și în Canada de altfel, studenții primesc ajutor pentru studii care trebuie returnat și aici vorbim de sume ce depășesc 50 000 de dolari pentru că facultățile costă… Nu există nici-o facilitate de transport pentru studenți, nu există cămine cu prețuri simbolice pentru cazare, nu există cantine studențești cu mâncare subvenționată. Păi dacă vreți o țară ca afară, acceptați și costurile cu învățământul ca afară. Aici nu ți se dă nimic gratis doar ți se acordă o facilitate de a te împrumuta cu niște bani pe care vei fi obligat să-i returnezi… și de datoria asta nu scapi toată viața. De regulă, în primii 10 ani de la terminarea studiilor cauți să-ți plătești toate datoriile acumulate în timpul studiilor. Tot din acest motiv studenții învață aici ca să treacă examenele din prima pentru că fiecare reexaminare este taxată și nu poți să te prezinți la infinit… n-ai minimum de credite, ai părăsit facultatea. Tot din motive de costuri, mulți studenți preferă să învețe și vara, timp în care urmează intensiv unul sau două cursuri la care dau examene… Pe vremuri, în România, exista, ca obligație, activitatea de cercetare și producție, ACP, în care se rezolvau probleme de-ale companiilor și de unde facultățile scoteau bani frumoși. Acum… așa că dragă tinerime studențească faceți ciocul mic… Faceți bine și învățați, că pentru voi o faceți și căutați s-o lăsați mai moale cu drepturile și să vă mai aduceți aminte că aveți și obligații… față de familie și față de țara în care-ați crescut.

  11. Studentul normal e sarac, in cazul in care nu are un parinte bogat care il finanteaza. Asa ca studentul normal, trebuie pe langa invatat, sa munceasca. Acest lucru este bun, in afara de asta, munca inseamna experienta de viata. Iar studentii, trebuie pregatiti in meseria lor. Acest lucru, se poate realiza fara ca ei sa indure.
    Nimic nu este usor, cand doresti sa realizezi ceva, asta este sigur, stiu. Problema este ca locul de munca al studentului, sa-i faca placere. Despre gratuitatile studentilor, de ex. trenul, sunt intr-adevar prea multe.

  12. Este o initiativa hazardata in conditiile in care firmele romanesti dau faliment si cad ca mustele. Unde sa lucreze viitorul absolvent ca sa isi plateasca darile?

  13. In ceea ce priveste calatoriile gratuite, sunt de acord cu limitarea numarului acestora. In ceea ce priveste „acele lucruri pe care statul ti le-a dat sa returnezi” (a se vedea cuvantarile domnului Teodorovici si nu numai) ar trebui ca statul roman sa creeze locuri de munca prin diverse mecanisme. Si daca absolventul refuza un loc de munca oferit de stat (la companii private etc.) doar atunci sa fie platita scolarizarea.

  14. Ce tot ii trageti cu libera circulatie? Omul este liber sa circule unde vrea dar sa-si plateasca datoriile catre bugetul Romaniei. As propune ca locurile de la buget pentru studenti sa reprezinte 20% si restul de 80% sa fie la taxa fiindca oricum pleaca afara si beneficiaza alte tari de banii fraierilor de romani suprataxati!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.