Studiu îngrijorător! Cu cât vor crește prețurile la imobiliare, terenuri și chirii

Prețurile la imobiliare vor crește în acest an cu până la 10%, aceeași scumpire fiind estimată și în cazul terenurilor intravilane, dar și al chiriilor.

Scumpirile sunt indicate de circa 35% (la case)- 43% (la apartamente) dintre specialiștii intervievați într-un studiu RE/MAX, citat de Profit.

Cu toate acestea, 26% cred că prețurile caselor vor stagna, același lucru fiind menționat de circa 33% dintre respondenți, referitor la evoluția prețului la apartamente.

O estimare diferită, comparativ cu 2023, se regăsește în cazul terenurilor intravilane, unde 36% dintre specialiști consideră că prețurile vor crește cu până la 10%.

Și în piața chiriilor se preconizează creșteri, aproape 50% dintre respondenți considerând că prețurile pe acest segment vor crește cu până la 10 procente. Doar 25% estimează o stagnare.

Pe de altă parte, în ceea ce privește evoluția prețurilor la proprietățile comerciale, majoritatea respondenților preconizează stagnări, respectiv 40% în cazul spațiilor comerciale, 42% pentru spațiile de birouri, atât la vânzare, cât și la închiriere.

„Previziunile pentru piața imobiliară a anului 2024 sunt destul de incerte, însă există indicii care sugerează o tendință de creștere. Pe de-o parte, luăm în calcul perspectivele ce indică o posibilă reducere a dobânzilor, alături de o anticipată expansiune economică în 2024, iar de menționat la acest aspect sunt și creșterile salariale de la finele anului trecut, precum și faptul că acesta este un an electoral. Pe de altă parte, stocul de noi unități a scăzut în multe orașe, ceea ce se poate reflecta într-o cerere ridicată, iar în mod particular foarte multe orașe au anunțat investiții în infrastructură, generând astfel oportunități investiționale. În concluzie, putem afirma că 2024 se anunță favorabil pentru piața imobiliară din România, o piață ce prezintă în continuare un potențial mare de creștere”, a declarat Răzvan Cuc, Președinte RE/MAX România.

România are cea mai ieftină piață imobiliară din Europa, raportat la salariu per metru pătrat de locuință, afirmă reprezentanții RE/MAX România, citați de Profit. Aceștia mai menționează că, în București, un metru pătrat de locuință medie poate fi cumpărat cu 1,3 salarii medii, ceea ce este mult sub orice capitală europeană.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

7 Comentarii

  1. În România, țara cu cei mai mulți proprietari de case/apartamente din lume, peste 90%, nu are cum să fie piață imobiliară. Pe ce, pe 5-7%? La noi e speculă, spălare de bani, manipulare și, poate cel mai însemnat, program de dezproprietărire.
    Cu cît valoarea casei/apartamentului e declarată mai mare, vedeți părerea experților, cu atît impozitul e mai mare. În Canada și State în fiecare an primăriile fac evaluarea caselor, desigur în sus. Impozitul anual precum, unde este, impozitul pe moștenire, este proporțional cu valoarea scoasă din pix. Cei ce vînd se uită la ce zic primăriile. Impozitul e prima sursă de venit la buget. Și uite-așa ne fură și ne prostesc că sîntem mai bogați cînd, de fapt, sîntem mai săraci.
    Într-un documentar un american zicea că-n anii 1970 i-a fost cel mai bine: cu 10 dolari umplea jumate de rezervor, cumpăra două bilete la film în aer liber, lua floricele, sucuri, bea cele șase beri ascunse-n portbagaj și mai rămânea cu ceva bani. Un fost coleg zicea că avea salariul cîteva sute de dolari în acei ani dar rămânea cu mai mulți bani ce aveau și putere de cumpărare. Dacă ceva nu-i plăcea la locul de muncă, adoua zi nu mai venea, era de lucru destul. Cînd îmi povestea avea salarul de cîteva mii pe lună dar traia de un salar la altul.

  2. este platita?
    Cand investitorii au mii de apartamente nevandute, ce tot ii dati cu scumpirile?
    Uite va fac o prognoza, vor scadea cu 20%.
    Ne vedem peste sase luni.

  3. De curand cineva ma intreba:” de ce se mai construieste pt ca populatia a scazut?” Pare o enimgma. Articolul este „smecher”, pt ca de cand a crescut dobanda si sunt stiri despre probabilitatea unui razboi, de caderea/disparitia euro unii evita sa mai investeasca in achizitii de case. Altii fie nu le e teama cresterii pretului, fie au niste rezerve si vor sa nu le piarda, sunt potentialii clienti ai agentiilor imobiliare. Zvonind ca vor creste preturile unii se vor grabi sa cumpere. De ce consideri un proprietar un speculant pt ca are o proprietate si acolo unde doar unii detin ”morman” de propietati pe care le inchiriaza nu sunt speculanti? Poate acolo pretul este atat de mare incat oamenii sunt obligati sa traiasca in chirie la cei putin care au pus mana pe multe imobile pe care le inchiriaza. In acelasi timp in ultimii ani a fost o inflatie mare, apoi au crescut salariile, deci pretul unei locuinte noi a crescut si din acest motiv, unii se plangeau de pretul la fierbeton. Nu ma pricep, n-am cumparat decat lampa solara de gradina si acolo a crescut pretul.

  4. Îți dai seama de țeapa din acest articol când încerci să scoți cartea funciara pentru complexul în care stai, și nu poți pentru că e blocată de apartamentele nevândute de dezvoltator, care stau nevândute de ani de zile

  5. „piață ce prezintă în continuare un potențial mare de creștere” pentru că în continuare băștinașii părăsesc teritoriul.

  6. Prețurile cresc pentru că majoritatea bunurilor imobiliare au fost achiziționate de firmele imobiliare. Greu mai găsești proprietăți vândute de persoane. În schimb vânzările scad spectaculos pentru că în afară de „speciali” românii câștigă din ce în ce mai puțin în mod real.

  7. Pai ,,specialistul” remax, agentie imobiliara, ce crezi ca va spune? Ca piata creste, ca din vanzari traiesc paduchii bine! Pe de alta parte tot o da cu ,,cele mai ieftine locuinte din Europa”, dar nu spune si de calitatea lor, apartamentele noastre comuniste, cu proasta compartimentare, din beton si cu instalatii varza nu sunt la fel cu ap din spania de ex, unde am locuit, cele mai proaste din anii 70 erau decomandate, de minim 70 mp, calduroase, in blocuri din caramizi. Pai astia vor sa fie la acelasi pret?! Mari magari!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.