Studiu: Numeroase medicamente cu probleme, vândute în ţările sărace

Multe medicamente, printre care unele împotriva malariei şi o serie de antibiotice ce sunt comercializate în Africa sub aprobarea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), au probleme serioase în ceea ce priveşte calitatea, conform rezultatelor a două studii publicate marţi, transmite AFP, citată de Agerpres.

În cadrul unuia dintre aceste teste, autorii au examinat 2.652 de medicamente împotriva paludismului, a tuberculozei şi a altor infecţii bacteriene, aflate în farmacii sau în depozitele farmaceutice din unele ţări sărace sau din ţări intermediare.

Ei au constat că 13% dintre medicamentele neautorizate de autorităţile locale sau de OMS nu au reuşit să treacă testele de calitate. Dintre medicamentele aprobate de OMS, 7% au avut rezultate necorespunzătoare la aceleaşi teste, iar dintre acestea 18% sunt fabricate în China.

Acest studiu a fost publicat în revista britanică Research and Reports in Tropical Medicine,

„Este posibil ca jumătate dintre medicamentele care au picat testele de calitate să fie produse contrafăcute”, estimează coordonatorul acestor studii, Roger Bate, de la American Enterprise Institute.

„Cealaltă jumătate este formată din medicamente legale însă de calitate inferioară”, a mai adăugat el.

Celălalt studiu a ajuns la concluzia că în Ghana şi Nigeria aproape 8% dintre medicamentele antimalarie, aflate în circulaţie şi certificate de autorităţi medicale locale sau de OMS, nu au trecut testele de calitate şi nu conţin suficienţi agenţi activi.

Această insuficienţă a ingredientelor active din aceste medicamente antrenează dezvoltarea unor tulpini bacteriene mai puternice şi mai rezistente la medicaţie, conform oamenilro de ştiinţă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.