SUA curtează un aliat al Rusiei: „Vă susținem integritatea teritorială”

Secretarul de stat american Antony Blinken a ţinut să afişeze marţi sprijinul SUA pentru integritatea teritorială şi independenţa Kazahstanului, în timpul primei sale vizite în această uriaşă ţară din Asia Centrală, aliată a Rusiei şi apropiată de China, cu câteva zile după marcarea primului an de la declanşarea invaziei ruse în Ucraina, transmite AFP.

În timpul vizitei sale, şeful diplomaţiei americane are programată o întâlnire cu omologii săi din cele cinci foste republici sovietice din Asia Centrală, în capitala kazahă Astana.

Antony Blinken va avea de asemenea o întrevedere în timpul zilei de marţi cu preşedintele kazah Kasîm-Jomart Tokaev, apoi se va deplasa în Uzbekistan.

Turneul său are drept scop întărirea prezenţei SUA în această regiune prinsă între puternicul său vecin rus şi influenţa în creştere a Chinei.

„După cum ştiţi, SUA susţin în mod ferm suveranitatea Kazahstanului, integritatea sa teritorială şi independenţa sa”, a declarat secretarul de stat american în timpul întrevederii cu şeful diplomaţiei kazahe Muhtar Tileuberi.

„În această perioadă aparte, aceste cuvinte au şi mai multă rezonanţă ca de obicei”, a adăugat Blinken, cu referire la invazia rusă în Ucraina şi în condiţiile în care Kazahstanul are o frontieră comună de circa 7.500 de kilometri cu Rusia.

Mai mult, această ţară mare cât de cinci ori suprafaţa Franţei, precizează AFP, are o importantă minoritate rusofonă, în condiţiile în care preşedintele Vladimir Putin a făcut din modul în care este tratată comunitatea rusofonă din Ucraina unul dintre motivele cu care îşi justifică invazia.

Washingtonul nu-şi face nicio iluzie cu privire la posibilitatea ca aceste cinci ţări să-şi abandoneze partenerul lor istoric rus, nici cu privire la influenţa asupra lor a altui vecin puternic, China. Însă SUA joacă aici, la fel ca în Africa sau în America Latină, cartea unui „partener fiabil”.

„Avem lucruri de oferit în termeni de angajament economic, dar şi în termeni de valoare”, a declarat subsecretarul pentru Asia Centrală din cadrul Departamentului de Stat american, Donald Lu.

Antony Blinken a susţinut marţi că SUA sunt „hotărâte să-şi întărească” relaţiile cu Kazahstanul, ţară care a ştiut, după destrămarea Uniunii Sovietice, să promoveze o diplomaţie multivectorială, potrivit terminologiei oficiale, legând alianţe cu diferiţi parteneri, în pofida influenţei zdrobitoare a Moscovei.

În plin război în Ucraina, liderii acestor ţări din Asia Centrală sunt în tensiune din cauza unor acorduri de apărare oficiale cu Moscova şi a puternicei influenţe economice şi securitate a Rusiei, adoptând astfel o poziţie de echilibru în acest conflict.

Cele cinci foste republici sovietice (Kazahstan, Uzbekistan, Tadjikistan, Kîrgîzstan, Turkmenistan) s-au abţinut sau nu au participat la votul de joia trecută de la Adunarea Generală a ONU asupra unei rezoluţii prin care se cere retragerea trupelor ruse din Ucraina.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

14 Comentarii

  1. Astana – Satana este o capitala oculta futurista, care imbratiseaza arhitectonic Noua Ordine Mondiala in timp ce celebrează cea mai veche religie cunoscuta de om: adorarea Soarelui.
    „Inițiații au acceptat forma piramidală ca simbol ideal atât al doctrinei secrete, cât și al acelor instituții stabilite pentru răspândirea ei”
    -Manly P. Hall, Secret Teachings of All Ages

  2. Foarte curajos zborul lui Blinken până la Astana !
    Și gândul de a stabili relații apropiate cu aceste țări, de asemenea, îndrăzneț. Oare ?
    Probabil că a survolat Pakistanul.
    Poate încercă și zboruri peste Iran, Afganistan, China sau, venind dinspre nord, via Moscova.

  3. „Turneul său are drept scop întărirea prezenţei SUA în această regiune ”
    Deci, cat de imbecil/ticalos sa fii sa nu vezi expansiunea IMPERIALISMULUI american?

  4. Li?icii Democrati chiar au ce sa ofere :
    -rețeta PENSIILOR SPECIALE cu care se pune mâna pe o Țară;
    -autostrăzi marca Bechtel;
    -extracție de gaze marca Exxon;
    -datorie externă de 150 miliarde coco și transformarea în Colonie Eșuată.?

  5. Să te umfle râsul și nu alta! ,,Diplomația multivectorială a Kazahstanului,, spune secretarul de stat american cel cu diplomația sa cu geometria variabilă a dublei măsuri, curtând aliatul Rusiei bogat în gaze și petrol. Blinken dacă grăiește sau asertează ceva diplomatic, despre faptul că este soarele pe cer de pildă, ar fi mai bine să ieșim și să verificăm. Tot Blinken este și cel ce a deviat diplomația americană de la indignarea împotriva Arabiei Saudite pentru crimele comise la frățietatea și încățelirea actuală cu unul din cele mai represive regimuri ale Orientului Mijlociu. Cu Blinken totul este bine și acceptabil umanitar până ajungi la petrol.

  6. Criminalii americani incearca sa se apropie cit mai mult de teritoriul Rusiei prin aceste promisiuni mincinoase pe care le fac.Cind se vor vedea cu sacii in caruta ,la fel cum au facut cu toate tarile europene pacalite de ei sa intre in NATO,atunci totul va fi schimbat ,exact dupa cum vedem ca se intimpla si in Romania.

  7. Kazahstan e o țară bogată în resurse ca și Ucraina. Eu, în locul kazahilor, i-aș lăsa dracului pe ruși în cinci minute. E drept că americanii sunt mai departe, dar mai bine cu ei sau cu China decât cu hoții și ticăloșii de ruși.

  8. vrabia malai viseaza… e greu daca nu cumva imposibil.
    Au fost scosi americanii din Kyrgyzstan cu tot cu baza lor militara din Manas urmare prevalarii intereselor rusesti in zona.
    Intrebare: cum ar putea rezista 19 milioane de kazahi intre China si Rusia?

    Rusii fac misto de americani… Cred ca ei i-au trimis in Kazakhstan, sa se amuze.

    Capitala se numeste Nur-Sultan, nu Astana.

  9. Deocamdata ,,republicile” din acest imperiu tarist inapoiat raman la remorca Rusiei de frica represaliilor armate.
    Situatia nu poate sa dainuie multa vreme din cauza ca toate cele 82 de entitati administrative din componeneta acestui imperiu anacronic vor inlatura jugul rusesc la cel mai mic semn de slabiciune al Kremlinului.
    Federatia Rusa cu 82 de provincii total neruse nu poate supravietui.
    Toate procvinciile si ,,republicile” vor zbura ca potarnichile la un moment dat. Aceasta frica este si sursa disperarii criminalului de la Kremlin, care a pornit dezastrul monstruos din Ucraina……[Rumburak-fanul krakanatului kremlinez]

  10. O mai fi rămas ceva de furat în fostele republici sovietice și americanii vor să fie primii și singurii la jaf. Bine că toată lumea a înțeles cu cine are de-a face. Or fi având și pe-acolo vre-o deltă care trebuie înlocuită cu o bază militară sau chiar cu mai multe pentru ca jaful să fie protejat.

  11. Elena Popa Doamna, aceasta este o mostra de wishfull thinking. Amabil si ironic, se spune ca visezi cai verzi pe pereti. Nu sunteti in locul kazahilor si nu o sa fiti niciodata si cu atat mai putin nimeni din Kazahstan nu o sa va ceara vreodata parerea in privinta directiei pe aceasta tara trebuie o sa o apuce. Acest tipar de gandire este pagubos, imatur si hilar. Si destul de des observat la cativa contributori de aici.

  12. A ajuns „oncle Sam”la fundul sacului ? Nu-i stiam pe amerloci ,” cei mai tari si viteji de pe mapamond”sa mearga cu miloaga. Hai „moricanilor”nu mergeti si prin Papua-Noua Guinee sa va sustina ?Sau nu-i petrol pe acolo ?Trebuie sa fii disperat tare sa mergi in „cuibul cu viespi”!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.