Interviu – „Consider că pacientul are dreptul să își aleagă medicul și spitalul”

Argumentele profesorului Ioan Coman, celebru chirurg urolog din Cluj Napoca, expuse într-un interviu.

Cornel Nistorescu: Dacă ați fi pentru o zi Ministrul Sănătății, care sunt primele trei lucruri care le-ați schimba din acruala Lege a sănătății?

Prof. Ioan Coman: Cam greu într-o singură zi, dar probabil că printr-un orar prelungit aș profita de această funcție pentru a mă adresa în egala măsură celor 3 piloni pe care trebuie să se sprijine activitatea unui ministru al Sănătății.

Primului pilon, pacientul, aș încerca să îi ofer șansa unei decontări reale a serviciului medical care i se acordă, indiferent dacă pacientul se adresează pentru afecțiunea lui unei unități medicale din sistemul de stat sau din cel privat. Consider că pacientul are dreptul să își aleagă medicul și spitalul unde să fie tratat și, prin urmare, asigurarea sa medicală să deconteze fără restricție serviciul medical în locul și la medicul în care pacientul are încredere.

Al doilea pilon, medicul, să beneficieze de o remunerare pentru activitatea sa medicală în funcție de criterii obiective de performanță, iar angajarea sa să fie pe perioada determinată de maximum 5-6 ani, cu evaluare anuală; reînnoirea contractului de colaborare cu spitalul să se facă doar în funcție de îndeplinirea acestor criterii de performanță și de rezultatele evaluărilor pe care acesta le obține pe parcursul anilor din partea pacienților.

Pilonul al treilea, spitalul, să aibă posibilitatea de a câștiga resurse suplimentare de finanțare prin dezvoltarea parteneriatului public-privat, după modelul țărilor occidentale (Italia, Franța, Germania, etc.) .  Acolo, în spitalele de stat, pot fi tratați și pacienți privați care plătesc suplimentar pentru dreptul de a-și alege medicul care să îi trateze în spitalul respectiv.

Cornel Nistorescu: Domnule profesor, mă tem că sistemul ar lua foc. Cel puțin în primul moment.

Prof. Ioan Coman: Nu știu. E posibil. Pe urmă, ar înțelege!

Cornel Nistorescu: Credeți că liberalizarea parteneriatului public-privat în sistemul medical ar putea contribui la creșterea calității actului medical din sistemul de stat?

Prof. Ioan Coman: Da, categoric, ar fi o infuzie valorică incontestabilă, iar beneficiarul principal ar fi pacientul. Dotarea spitalelor cu aparatură performantă și personalul medical remunerat corect ar face ca pacientul să beneficieze de standarde înalte de calitate în soluționarea problemei sale medicale.

Cornel Nistorescu: Credeți că medicii care lucrează în sistemul sanitar de stat ar trebui opriți să lucreze în timpul liber în sistemul privat, pentru a evita concurența neloială?

Prof. Ioan Coman: Ar fi corect, dar, pentru moment, sistemul medical din România nu cred că își permite acest „lux”.

Cornel Nistorescu: Considerați că medicii din sistemul de stat sunt azi remunerați corespunzător nivelului lor de pregătire profesională? Sunt ei stimulați să se implice în decizii terapeutice majore, moderne, încărcate de o mare responsabilitate medico-legală?

Prof. Ioan Coman: Deși, în ultimii ani, remunerația medicilor și a personalului medical a fost substanțial îmbunătățită comparativ cu a altor categorii profesionale, există însă o nemulțumire în lumea medicala legată de faptul că salarizarea este uniformă, fapt care nu stimulează asumarea răspunderii pentru cazurile grave și de mare complexitate, nu stimulează competitivitatea, ci mai degrabă neimplicarea și autosuficiența.

Cornel Nistorescu: Ați modifica ceva și ce anume din legea malpraxisului medical?

Prof. Ioan Coman: Aș crește atribuțiile și puterea de decizie a comisiilor de specialitate ale Colegiului Medicilor în soluționarea cazurilor de malpraxis, fiind convins că doar membrii acestora pot evalua corect o anumită situație medicală în care este pusă în discuție competența și implicarea medicului curant.

Cornel Nistorescu: Nu este riscant ca banii de la Casa de Asigurări de Stat să urmeze pacientul indiferent dacă acesta este tratat la stat sau la privat?

Prof. Ioan Coman: Categoric, nu! Consider că este dreptul pacientului să decidă unde dorește să i se dirijeze banii care i-au fost reținuți de-a lungul anilor de muncă, în fond sunt banii pacientului și e dreptul lui să decidă unde dorește sa fie tratat.

Cornel Nistorescu: Ar fi utilă o mai mare responsabilizare a rezidenților în medicină, astfel încât progresiv să poată rezolva pe răspundere proprie cazuri tot mai complexe, pe măsura pregătirii lor progresive de specialitate?

Prof. Ioan Coman: Da, sub îndrumarea cadrelor didactice și pe măsura câștigării experienței în practica medicală atestată la finalul fiecărui an de rezidențiat, medicii rezidenți trebuie învățați să-și asume răspunderea în mod progresiv și nu brusc doar la absolvirea rezidențiatului și în momentul atestării ca medici specialiști.

Cornel Nistorescu: Considerați că managerul unui spital clinic universitar, în care se desfășoară și activitate didactică și de cercetare științifică, ar trebui sa fie obligatoriu un cadru didactic universitar cu competență managerială sau poate fi menținută formula actuală, în care adesea managerul unor asemenea unități medicale nu este nici măcar absolvent al unei facultăți de medicină?

Prof. Ioan Coman: Într-un spital clinic în care pe lângă activitatea medicală se desfășoară și activitate cu studenții și rezidenții în medicină, pentru a evita disfuncționalitățile, cred că este ideal ca managerul spitalului să fie un cadru didactic de prestigiu care și-a dovedit abilitățile manageriale și are competență atestată în acest domeniu.

Cornel Nistorescu: Ce alte măsuri sunt necesare pentru a diminua migrația personalului medical?

Prof. Ioan Coman: Deși remunerația medicilor și a personalului medical a fost substanțial îmbunătățită în ultimii ani comparativ cu a altor categorii profesionale, migrația medicilor și a personalului medical peste hotare continuă, chiar dacă la cote mai reduse. Există diferențe foarte mari între condițiile de muncă din spitalele din România, unele beneficiază de tehnologie la zi, modernă, competitivă, în timp ce altele au o dotare primitivă ce nu permite acordarea unei asistențe medicale de calitate și, prin urmare, nici efectuarea unui serviciu medical care să satisfacă deopotrivă medicul și pacientul. Medicii tineri și asistentele medicale doresc să se perfecționeze în clinici de top, dar nu întotdeauna acest lucru este posibil în țara noastră. Atunci, evident, soluția pe care o au la îndemână este migrația spre spitale din Occident, cu dotare tehnică adecvată, cu experiență profesională în domenii de vârf ale medicinii și care le facilitează însușirea rapidă a procedurilor medicale și devin în scurt timp competitivi în serviciile în care își desfășoară activitatea peste hotare.

Cornel Nistorescu: Școala medicală românească a fost bazată pe influența marilor profesori. Cum ar putea fi continuată tradiția în contextul în care studenții și tinerii absolvenți nu mai au un cult pentru trecut?

Prof. Ioan Coman: Lumea se schimbă, iar tinerii în general privesc mai mult spre viitor decât spre trecut. Trăiesc altfel prezentul decât în urmă cu câteva decenii, dar nu înseamnă ca sunt mai puțin valoroși decât tinerii generațiilor anterioare. Accesul facil la informație, digitalizarea, inteligența artificială, globalizarea își spun cuvântul și în educația și în formarea profesională a tinerelor generații. Totuși, modelul profesional oferit de dascălul bine ancorat în realitate, cu prestigiu în fața studenților, a pacienților și a societății va rămâne în continuare un reper important în formarea și în evoluția profesională a viitorilor medici.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3

13 Comentarii

  1. Suprasolicitarea medicilor buni de către pacienții încrezători în arta medicală a acestora în opoziție cu evitarea celor slab pregătiți profesional sau neimplicați intens în specializarea medicală respectivă(eufemism pentru lenevie) conduce inebranlabil la perpetuarea sistemului șpăgii în România. Pentru că așa cum întreba just Nistorescu, iar doctorul Coman îi răspundea corect, există o uniformizare salarială a medicilor care nu stimulează concurența și abnegația medicilor, dar stimulează peșcheșul. Un alt urolog celebru, brașovean de această dată, doctorul Marius Neculoiu, propunea repartizarea aleatorie a pacienților în spitalele de stat medicilor de pe secție de către chiar șeful de secție. Astfel pacientul nu știe la cine va ajunge, deci nu se pregătește cu propunerile indecente pentru că nu-l cunoaște pe respectivul medic. Medicilor mai slabi sau începători șeful de secție să le repartizeze operațiile mai simple, iar celor mai buni pe cele complicate. Cât despre spitalele private ar fi bine ca acestea să depășească performanțele medicale și tehnica medicală a celor de stat. nu să ofere doar consultații scumpe iar intervențiile chirurgicale grele să se performeze tot la clinicile de stat. Și Clujul și Brașovul sunt exemple în acest sens.

  2. Politcul a devalizat Romania! Se mai aude ceva de spitalele regionale IASI,CLUJ,CRAIOVA ? NIMIC!
    Initial au fost 8 dar cele 3 ramase pe hartie sunt inghetate sine die.
    Uitati-va cine ne conduce! Un robot uzat moral si virusat,un general de paie,un guvern si un parlament cu multi incompetenti si corupti.
    Pe plaan extern suntem desconsiderati,umiliti,mrginalizati. De ce? Pentru ca suntem reprezentati de niste slugi umile,proaste si corupte. Oameni lipsiti de demnitate,curaj si patriotism.
    REVENIND LA SPITALE ;orice spital trebuie condus de un medic cu reale calitati de conducator-realizator-gospodar si nu de contabili-magazineri.

  3. Azi , medicul din romania are un salar de europa. Adică uneori mai mare decât in spitalele europene..Se pune întrebarea pe cine să alegi.. E doar in funcție de suma pe care o plătești, de care dispui, in ciuda unei contribuții la asigurarea de sănătate pe decurs de o viață.. De ai nevoie de ceva aparatură, un diagnostic real, de o intervenție mai puțin traumatizantă și cu speranțe de sănătate mai mari, evident trebuie să te duci la spitalul particular.. Aici insă trebuie să plătești de vinzi tot din casă..Te despăgubește asiguratorul ?? Nu evident .. De ce ?/.. Uite poți alege.. Ai ales poate spitalul din Londra sau Istanbul..sau particularul din romania, un pic mai ieftin.. Cine te despăgubește ?? Nimeni bre. Cum e de fapt atunci cu alegerea ??

  4. De la AR TREBUI, pana la practica reala admisa de colegii dumnealui, e cale de umilinta si mita la buzunare. Cred ca nu ati uitat zicala „Cal batran la ham, sub nicio forma sau aspect!”, asa si cu ei, sunt prea batrani ca vechime in umilirea pacientului bolnav, si nu accepta ruginirea caii cu resurse financiar de pomana.

  5. Munca medicilor la stat si la privat despartite. Nu este un lux ci o necesitate. Ar creste mult calutatea actului medical si selectarea unui tratanent cat mai corect. A face consultatia la rasoleala duce la mal praxis si asta nu vor sa inteleaga guvernantii.

  6. Ai bani , ai medic si spital la alegere ; n-ai bani , te duci cu asigurarea de sanatate si ce-o fi o fi , Dumnezeu cu mila!

  7. Da oameni normali fosti profesori sau ingineri au pensie mica de 1200 . Astia saracii sa moara. Sa trauasca cocalarii manelistii traficantii de prostitutie si politicienii marionetele cacanarilor.

  8. Consider ca am dreptul sa imi administrez viata in asa fel incat sa nu am nevoie niciodata de medici. Nu numai ca este posibil, dar este si normal intr-o lume ipotetic normala. Acuma ca lumea in care traim este stramba si intoarsa pe dos, nu inseamna ca este imposibil.

    „Mâncarea să-ți fie medicament și medicamentul să-ți fie hrană”. ~Hippocrates

  9. Pacientul sa-si aleaga medicul si spitalul dar si doctorul sa-si aleaga spitalul (Stat+ privat = iubire )

  10. Toate propunerile rationale din partea oricui bine intentionat, rational etc.

    NU se vor materializa niciodata.

    Toti s-au stricat moral, altfel sunt striviti de Sisteme.

    Singura solutie este o conducere ferma si desteapta simultan.

    Nu sintem lasati sa o construim de zeci, sute de ani.

  11. liberalizarea furtului si crimei organizate practicate de „medici” va duce la indepartarea amaratilor de serviciile medicale. pacientului, adus la urgenta, i se va spune ca asigurarea nu acopera costurile interventiilor – exact ca in fosta sua, pentru ca acum este o anarhie corporatista de tip chinez, mai ales bigpharma. mai avem foarte putini medici adevarati. care vor sa ajute OMUL si sa res[ecte juramantul facut. oamenii trebuie tratati si ajutati, chiar daca nu au posibilitati materiale. sa ne fereasca Ingineru’ sa ajungem pe mainile acestor BUTCHER-I! ah da! SI APROPOS DE SISTEMUL „PRIVAT” !! stiati ca in sistem privat, la spitalele lor alea frumoase, mai ales pe sectiile de maternitate, DACA MAMA ARE NASTERE COMPLICATA SE HEAMA SALVAREA?? DA, DA, MAMICA CU PROBLEME AJUNGE TOT IN SPITALELE DE STAT! acesta este ADEVARUL domnilor mengele! „spitalele” private nu se baga la complicatii! daca este vorba despre o bagatela de taiat si pansat: sa curga bulioanele frate!

  12. CONTESTATARUL Singura solutie este un despot luminat care sa tina in frau prostimea. Prea si-au luat-o in cap cu democratia asta. Il propun pe majestatea sa Iohanis de Hermanstadt. Le président et mort, vive la roi !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.