SUA, despre operaţiunea Israelului de la spitalul Al-Shifa din Gaza

Întrebat despre operaţiunea armatei israeliene de la spitalul Al-Shifa din Gaza, un purtător de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al Casei Albe a spus că „spitalele şi pacienţii trebuie protejaţi”, transmite miercuri AFP.

„Nu vom comenta în detaliu o operaţiune militară israeliană în curs. După cum am spus deja, nu sprijinim atacurile aeriene împotriva unui spital şi nu vrem să vedem schimburi de focuri într-un spital în care oameni nevinovaţi, săraci, bolnavi, care caută îngrijiri, sunt prinşi în focul încrucişat. Spitalele şi pacienţii trebuie protejaţi”, a spus acesta într-o scurtă declaraţie transmisă AFP.

Statele Unite au acuzat marţi seară Hamas şi gruparea palestiniană Jihad Islamic că folosesc „un centru de comandă şi control de la spitalul Al-Shifa”, cel mai mare din Gaza, în cuvintele lui John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al Casei Albe, o declaraţie care merge în aceeaşi direcţie cu poziţia autorităţilor israeliene. Hamas a respins acuzaţiile SUA, considerând aceste remarci drept „undă verde” pentru ca Israelul „să comită noi masacre”.

Cel puţin 179 de cadavre au fost înhumate marţi într-o groapă comună săpată în incinta complexului spitalului al-Shaifa din Gaza, a declarat pentru AFP directorul instituţiei, doctorul Mohammed Abu Salmiya. Printre ele se află şi trupurile a şapte bebeluşi prematuri decedaţi în lipsa alimentării cu curent electric a echipamentelor care îi ţineau în viaţă, potrivit acestuia.

Evacuarea pacienţilor din spitalul Al-Shifa din Fâşia Gaza este o ”misiune imposibilă”

Mii de persoane se aflau marţi sub asediu în principalul spital din Gaza, în plin conflict între Israel şi militanţii palestinieni Hamas.

La finalul săptămânii trecute, reprezentanţa diplomatică a Israelului la Geneva a acuzat OMS, Comitetul Internaţional al Crucii Roşii (CICR) şi Biroul ONU pentru afaceri umanitare (OCHA) că au criticat apelurile israeliene la evacuarea spitalului.

”De o lună noi le cerem civililor şi pacienţilor să evacueze spitalul Shifa, care găzduieşte cartierul general al Hamas. Obiectivul nostru este de a evita ca ei să fie prinşi în capcană într-o zonă de luptă activă”, a scris reprezentanţa israeliană pe reţeaua X (fosta Twitter).

Marţi, o purtătoare de cuvânt a OMS, Margaret Harris, a explicat că pacienţii care se află în spital nu pot fi evacuaţi întrucât sunt foarte vulnerabili, foarte bolnavi.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

4 Comentarii

  1. Mda, deci acel spital colcaie de teroristi care trag in armata israeliana. Banuiesc ca sustinatorii romani ai teroristilor stiu ca acolo unde inamicul isi pune echipament militar, personal militar devine OBIECTIV MILITAR. Deci, cine de fapt expune pacientii, Hamas-ul?
    Sa faca bine teroristii sa se retraga din spital , de sub fustele femeilor si din scutecele bebelusilor si sa lupte in transee nu in obiectve civile folosind propriul popor ca scut uman.

  2. Exact cum au făcut și ucrainienii, își instalatu tot felul de echipamente militare în instituții publice ,doar ca acolo nimeni nu părea deranjat de strategia asta

  3. Cand folosesti civili ca scut impotriva atacurilor militare inseamana ca esti DISPERAT. Disperarea gruparii Hamas! Problema israeliana este ca, odata ce ai securizat aria spitalului si ai incercuit locul poti lua fiecare individ, fiecare caz separat, iar ei NU AU TIMP PT ASTA. In mod normal ar trebui sa ia fiecare bolnav, medic etc si sa ii filtreze si sa ii scoata de acolo. Dar nu au timp. Tunelurile din subsolul spitalului, personalul medical ce sustine Hamas, pacientii din spital ce au pierdut parte din familie deja in conflict si devin inamicii pe viata ai Israelului, sunt marile probleme ale armateti israeliene ce ii vor face sa incalce orice regula umanitara in interventia militara din spital. E clar ca multi din Hamas sunt prinsi acolo. Granita cu Egipt este inchisa si numai tunelurile de legatura ce ii pot scoate in afara tarii in anumite puncte pot fi accesate de un numar mic din Hamas, iar asta pt un numar mic dintre ei. Israelul mizeaza pe o lovitura rapida si din pacate palestinienii de rand vor avea de suferit.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.