SUA pregătesc operațiuni cibernetice împotriva Rusiei

La nici două săptămâni după ce președintele Barack Obama a avertizat că ia în calcul represalii privind influențarea de către Rusia a alegerilor prezidențiale americane, The Washington Post scrie că, pe ultima sută de metri, administrația democrată este pe cale să anunțe o serie de sancțiuni economice și alte măsuri împotriva Moscovei.

Oficiali americani citați de cotidianul amintit spun că sancțiunile vor fi anunțate cel mai probabil în cursul acestei săptămâni și că vor include „operațiuni cibernetice sub acoperire“. Nu se dorește „pedepsirea“ Rusiei, ci „descurajarea“ hackerilor suspectați că au legături cu guvernul rus. „Mă îngrijorează ce s-ar putea întâmpla în viitor. Rusia și alții ar putea spune: «A funcționat bine în 2016, deci să continuăm». Avem alegeri o dată la doi ani în SUA“, spune un oficial, citat de The Washington Post.

Represalii explicite și operațiuni secrete

„Este clar că, dacă un guvern străin, oricare ar fi, încearcă să vicieze integritatea alegerilor noastre, atunci trebuie să acționăm. Vom face asta când și unde vom decide. Unele represalii vor fi explicite și publice, altele poate că nu vor fi“, a spus președintele Obama, pe 16 decembrie. El a arătat că așteaptă raportul final al agențiilor de securitate și apoi „vom fi în măsură să avem o adevărată vedere de ansamblu și o adevărată idee despre motivațiile care s-au aflat în spatele acestor actiuni“. Se pare că acest moment a sosit cu doar trei săptămâni înainte de încheierea mandatului.

Procesul electoral din SUA, o „infrastructură critică“

Administrația Obama avea de mai mult timp în vedere luarea acestor măsuri împotriva Rusiei, însă surse de la Washington spun că amânarea deciziei s-a produs în urma faptului că președintelui Obama îi lipsesc pârghiile legale necesare.

Obama semnase în 2015 un decret prezidențial care îi permitea să înghețe activele din SUA aparținând cetățenilor străini implicați în atacuri cibernetice, însă asta doar în cazul în care aceste acte ar fi amenințat securitatea SUA sau stabilitatea financiară a țării, spre exemplu, în cazul spionajului economic. Experții citați de Washington Post spun că sancțiunile împotriva Rusiei nu se pot aplica în cazul de față decât dacă alegerile prezidențiale sunt desemnate drept „infrastructură critică“ (aici, Casa Albă are în vedere bazele de date electorale pe care încearcă să le încadreze în cele 16 infrastructuri critice identificate de Departamentul Securității Interne) și, apoi, administrația demonstrează că această „infrastructură“ a fost amenințată. Or, Consiliul Național de Securitate al SUA a considerat că aceste condiții nu sunt întrunite.

În fapt, administrația Obama dorește să se folosească de o lege adoptată pentru prevenirea spionajului economic și a atacurilor cibernetice din China – scopul principal al decretului din 2015 – pentru a riposta la ceea ce consideră că a fost o imixtiune a Federației Ruse în procesul electoral din SUA. Consiliul Național de Securitate al SUA a atras însă atenția că acțiunile Rusiei – în special cele legate de spargerea bazelor de date ale Partidului Democrat și publicarea ulterioară a informațiilor cu ajutorul site-ului WikiLeaks – nu pot intra în categoria furtului de informații comerciale sau a amenințării unei infrastructuri critice. În plus, agențiile de informații americane nu au putut demonstra că presupușii spioni ruși au manipulat sau modificat informațiile furate.

Acrobațiile juridice ale lui Barack Obama

În aceste condiții, administrația Obama nu poate decât să recurgă la „o serie de acrobații legale prin care să încadreze atacul cibernetic asupra Consiliului Național Democrat într-o lege existentă sau să emită un nou decret“, spune expertul în securitate națională Zachary Goldman, de la Universitatea New York.

Oficialii din administrația Obama spun că președintele trebuie să ia aceste măsuri pentru a demonstra utilitatea decretelor care permit SUA să recurgă la acest tip de ripostă. „Ar fi o reacție foarte puternică, mai puțin drastică decât bombardarea unei țări, dar cu un impact mult mai mare decât emiterea unui comunicat acuzator de către Departamentul de Stat“, spune Ari Schwartz, fost director pentru securitate cibernetică în Consiliul Național de Securitate al SUA.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Razvan Ciubotaru 1060 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.