SUA se distanțează de Ungaria

Guvernul de la Budapesta a fost condamnat recent, în Europa și SUA, din cauza a trei inițiative: respingerea cotelor de imigranți stabilite de UE, adoptarea unei legi care poate duce la închiderea Universității Central Europene și a unei legi care obligă ONG-urile cu finanțare străină la o transparență totală.

Comisia Europeană a decis să înceapă procedura de încălcare a tratatelor împotriva Ungariei, Poloniei și Cehiei pentru nerespectarea cotelor de imigranți, însă nu a luat nicio măsură concretă în ce privește cele două legi controversate, cu toate că lobby-ul făcut de ONG-urile și universitatea sponsorizată de George Soros a fost foarte puternic. În plus, Comisia de la Veneția a Consiliului Europei a emis o opinie ambivalentă despre legislația privind finanțarea ONG-urilor, spre surprinderea multor critici ai guvernului Orban. „Asigurarea transparenței ONG-urilor care primesc fonduri din străinătate este, la o primă vedere, un scop legitim“, a arătat Comisia de la Veneția, la începutul acestei luni.

Lucrurile se văd însă diferit de la Washington. Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat a avertizat că „Ungaria se va îndepărta cu încă un pas de angajamentul de a susține principiile și valorile UE și NATO“, dacă proiectul de lege al ONG-urilor va fi aprobat. Parlamentul de la Budapesta a votat acest procent, iar președintele Ungariei l-a promulgat la finalul săptămânii trecute.

Criticile la adresa Ungariei transpar și mai bine din două rezoluții propuse în Congresul SUA. Pe 20 iunie, în Camera Reprezentanților a fost înregistrată rezoluția pentru „sprijinirea libertății academice internaționale și a universităților americane din străinătate“, o inițiativă bipartizană. Deși nu este menționată Universitatea Central Europeană, rezoluția vorbește despre „apărarea instituțiilor academice acreditate de SUA care sunt supuse discriminării, hărțuirii, coerciției și închiderii nejustificate“. Este situația CEU, care, potrivit proiectului de lege din Ungaria poate fi închisă, pentru că nu are un campus și în țara de origine (SUA). Guvernul așteaptă acum avizul Curții Constituționale pentru această lege.

La finalul lunii mai, în Camera Reprezentanților a fost introdusă o altă rezoluție, care face referire clară la Ungaria. „Premierul Viktor Orban și partidul său, Fidesz, se îndreaptă tot mai mult către autoritarism, atât prin vorbe, cât și prin fapte, declarând în 2014 că preferă un «stat iliberal» și «democrația iliberală», și dând Rusia drept model.“ Rezoluția se referă și la legile amintite, dar și la închiderea principalului ziar de stânga din Ungaria, Nepszabadsag.

Poziția Departamentului de Stat și inițiativele bipartizane din Congresul SUA sunt de rău augur pentru guvernul lui Viktor Orban, care a mizat mult pe susținerea arătată lui Donald Trump încă din timpul campaniei prezidențiale, dar și pe rivalitatea dintre acesta și miliardarul George Soros, principalul vizat de legile din Ungaria. Faptul că legea ONG-urilor se aseamănă mult cu cea adoptată în Rusia lui Vladimir Putin a cântărit mai mult în Statele Unite.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Razvan Ciubotaru 1060 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.