„Succesuri” pe linie: Blaga și alți inculpați celebri achitați

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus, luni, achitarea lui Vasile Blaga într-un dosar de trafic de influenţă.

Vasile Blaga a fost achitat în baza articolului 16 litera b) din Codul de procedură penală: „Fapta nu este prevăzută de legea penală” .

De asemenea, judecătorii au ridicat sechestrul pe averea lui Blaga.

Decizia instanţei nu este definitivă.

Vasile Blaga a fost trimis în judecată de DNA în acest dosar în anul 2016.

În octombrie 2017, Tribunalul Bucureşti l-a achitat, apoi Curtea de Apel Bucureşti a decis în iulie 2020 să fie rejudecat, dosarul s-a întors la Tribunalul Bucureşti, care a dispus în august 2020 că nu are competenţă în acest caz, pentru ca, în final, dosarul să ajungă la Instanţa supremă.

Fostul secretar general al PDL a fost trimis în judecată pe 29 noiembrie 2016 de DNA Ploieşti, fiind acuzat că a primit 700.000 de euro de la o societate comercială în schimbul exercitării influenţei, astfel încât respectiva firmă să obţină contracte cu două companii naţionale.

„În perioada 2011 – 2012, în calitate de secretar general al unui partid aflat la guvernare, inculpatul Blaga Vasile a primit în patru rânduri de la o societate comercială reprezentată de inculpatul Berdilă Horaţiu Bruno suma totală de 700.000 euro, în schimbul exercitării influenţei prin intermediul inculpatului Ştefan Gheorghe (vicepreşedinte al aceluiaşi partid) asupra unei persoane care a deţinut consecutiv funcţii de conducere la două companii naţionale, astfel încât firma reprezentată de Berdilă Horaţiu Bruno să obţină contracte la cele două companii naţionale”, susţin procurorii.

Potrivit DNA, Blaga ar fi primit 500.000 de euro prin intermediul fostului primar al municipiului Piatra Neamţ Gheorghe Ştefan şi 200.000 de euro printr-un alt intermediar.

În rechizitoriul întocmit de DNA se arată că o serie de firme care aveau comportament de tip fantomă erau folosite de Gheorghe Ştefan şi Vasile Blaga pentru a scoate bani din companii naţionale pentru PDL.

Conform procurorilor, în 2009, în cadrul PDL a existat o înţelegere între secretarul general Vasile Blaga şi vicepreşedintele Gheorghe Ştefan, în sensul obţinerii de bani pentru partid.

„Potrivit înţelegerii, acest lucru urma să fie realizat prin numirea, cu ajutorul miniştrilor desemnaţi politic, a unor persoane agreate la conducerea companiilor naţionale şi instituţiilor publice din subordinea acestor ministere, prin intermediul cărora să se procedeze la atribuirea unor contracte de achiziţie publică către firme dispuse să ‘cotizeze’ pentru formaţiunea politică din care cei doi făceau parte. În acest sens, Ştefan Gheorghe (…) a determinat persoanele cu putere de decizie de la nivelul ministerelor de resort să numească la conducerea unei companii naţionale din domeniul energiei o anumită persoană. Respectiva persoană (…) a fost dispusă să contribuie – indirect – la finanţarea partidului cu sume de bani, prin atribuirea preferenţială a unor contracte de achiziţie publică spre diverse societăţi indicate. (…) Concret, prin încheierea de contracte de către respectiva companie naţională – prin licitaţii trucate – cu firma lui Berdilă Horaţiu Bruno, acesta din urmă a transferat din contractele respective o anumită sumă de bani la partid, reprezentând un procent prestabilit din valoarea contractelor”, arată DNA.

Și Dorin Florea, fostul primar din Târgu Mureş, a fost achitat în al treilea dosar DNA.

Totodată, instanța supremă a dispus luni achitarea inculpaţilor din dosarul „Microsoft 3”. Este vorba de fostul ministru al Comunicaţiilor Gabriel Sandu, de Dinu Pescariu, afaceristul Claudiu Florică şi de Călin Tatomir – fost director general al Microsoft România SRL.

Recomanda 4
Author

11 Comentarii

  1. Blaga și alți inculpați celebri achitați. Bun s-a inteles in dosarele DNA exista achitari.
    Dar a fost vreun mare stab de partid PNDList condamnat? Numai Iohannis are zeci de dosare penale spalate de justitia independenta care #rezist.

  2. Prejudiciul reţinut de DNA este de 51.396.344 euro şi reprezintă diferenţa dintre suma plătită de Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale (90.182.344 euro) şi suma care a fost facturată de către furnizorul de licenţe către SC Dim Soft SRL (38.786.000 euro).

    ziare.com/stiri/dna/dosar-microsoft-achitare-gabriel-sandu-claudiu-florica-dinu-perscariu-1710389
    „Cu unanimitate, (…) încetează procesul penal faţă de inculpaţii Pescariu Dinu Mihail și Florică Claudiu Ionuţ pentru instigare la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit”.
    „Cu majoritate, (…) încetează procesul penal faţă de inculpatul Sandu Gabriel pentru infracţiunea de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit”.
    „Cu majoritate, (…) achită pe inculpatul Tatomir Călin pentru complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit”.
    „Cu unanimitate, (…) achită pe inculpatul Florică Claudiu Ionuţ pentru infracţiunea de spălarea banilor”.
    „Cu majoritate, (…) achită pe inculpaţii: Pescariu Dinu Mihai pentru infracţiunea de spălarea banilor, Florică Claudiu Ionuţ pentru infracţiunea de spălarea banilor şi Tatomir Călin pentru infracţiunea de spălarea banilor”.

  3. Justiție tipica unui stat mafiot.Nu cred ca e cineva care se astepta la alt tip de judecată.Acum poate sa vadă tot prostul de ce se mențin pensiile speciale și mai ales lefurile speciale,asta vizavi de gargarismele escrocilor de parlamentari !

  4. Jegul de Petrov spunea candva: „Romania este un stat mafiot si stiu ce spun” Cred si eu, ca doar el a infintat acest stat in care acesti banditi ca Blaga, Falca sau Base cu clanul lui au furat in nestire protejati de DNA!

  5. @ Blaga si prietenii: Blaga a fost achitat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ). Dorneanu este la CCR. Multi postaci cu adevarat idioti sunteti.

  6. Cea mai corupta insitutie din Romania este JUSTITIA. Acum ati vazut cat e de necesara SIIJ?

  7. Cat de pregtita era coana Luluta, sa bage la bulau, ” inamicii „,statului. Asistam doar la dispartia justitiei in Romania, mai exact justitie facuta la firul scurt al Presedintelui, daia a fost dat afara si saracul cu duhul Stelica Ion, ca n-a subordonat sistemul Chiriasului vesnic Esuat al Natiei.

  8. Q –- Nu fac nicio confuzie … documenteaza-te ! Dar daca nu ai studii juridice ( adevarate ) , nu intelegi ,si o sa postezi ca un prost , cum sunt atitia mai sus !

  9. Banii vorbesc și câinele latră.. Uite cum și ucigașul lui Pian e liber și se apucă ”de treabă”,. Doar in romania faci pușcărie doar să nu arzi gazul acasă, căci s-a scumpit,..iar indiferent cât ai furat, ucis, delapidat, excrocat, de știi tariful și persoana,. n-ai grețuri și regrete bre..Mai ales de ești politician ești in temă, deci nu ai insomnii pentru averea furată..

  10. „Succesuri” DNA pe linie. Voi care ati scris „Succesuri” vreti sa spuneti ca DNA a fost incompetent ,fraier?
    Nu ,absolut NU,DNA si-a faut corect treaba,dar coruptia e la ju-de-ca -tori.
    Ce cred unii sau nu cred dar scriu ca Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie e Dumnezeu,face dreptate?
    Uneori face dreptate ,alteori NU. Depinde ce greutate are inculpatul,politica,economica in euro sau in aur,ce relatii are prin servicii,etc .Cand Vrei Sa Dai Cu Piciorul Intr-O Javra Intai E Bine Sa Vezi Cine-I Stapanul Ei! vai de noi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.