Decizia Suediei în privința dosarului Schengen

Prim-ministrul suedez, Ulf Kristersson, a declarat marţi, în plenul Parlamentului European la Strasbourg, că Suedia este pregătită să pună pe ordinea de zi a Consiliului Uniunii Europene subiectul aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen.

Declaraţia a fost făcută în cadrul dezbaterii dedicate prezentării programului de şase luni al Preşedinţiei suedeze a Consiliului UE, care a început la 1 ianuarie.

”Pe scurt – principalele noastre priorităţi au ca scop să contribuie la o Europă mai verde, mai sigură şi mai liberă”, a sintetizat premierul suedez, conform site-ului Preşedinţiei suedeze a Consiliului UE.

Kristersson a menţionat Ucraina ca ”prima prioritate a tuturor”, apreciind că victoria Ucrainei este existenţială pentru Europa şi pentru întreaga lume. ”Prima noastră prioritate în calitate de preşedinte al Consiliului va fi să lucrăm – împreună cu Parlamentul European – pentru a promova securitatea Europei prin sprijinirea Ucrainei şi pentru a sublinia importanţa geopolitică a UE într-o lume din ce în ce mai nesigură”, a spus premierul suedez.

Preşedinţia suedeză a Consiliului UE îşi propune să asigure continuarea sprijinului economic, politic, umanitar şi militar al UE pentru Ucraina, inclusiv monitorizarea progreselor înregistrate de Kiev în ceea ce priveşte reformele în vederea aderării la UE, redresarea şi reconstrucţia ţării, pentru care Kristersson a evocat un ”plan Marshall”, efort în care activele ruseşti îngheţate să fie utilizate pentru a repara o parte din distrugeri.

Referitor la aspectul securităţii, premierul suedez a punctat că libera circulaţie în UE nu ar trebui să însemne libera circulaţie a activităţilor infracţionale şi a pledat pentru intensificarea cooperării europene împotriva crimei organizate şi promovarea unei politici comune şi coerente în domeniul migraţiei.

Un alt domeniu în care UE are un rol crucial de jucat este tranziţia ecologică, o sarcină care a devenit şi mai urgentă din cauza războiului din Ucraina. Planul de reducere a emisiilor cu 55% până în 2030 este vital pentru a atinge neutralitatea în materie de CO2 până în 2050 şi pentru a respecta obiectivele stabilite în Acordul de la Paris, a continuat premierul suedez. Preşedinţia suedeză intenţionează să ajute la consolidarea UE ca lider în tranziţia ecologică.

Tranziţia ecologică are legătură cu competitivitatea pe termen lung a UE, a treia prioritate a preşedinţiei suedeze a Consiliului UE. În ultimele trei decenii, piaţa unică a încurajat o concurenţă sănătoasă şi a construit economii şi industrii puternice pe întreg continentul. În pofida acestui fapt, productivitatea este în urmă, iar tot mai puţine dintre cele mai mari firme de pe planetă au sediul în UE. În prezent, cheltuim mult mai puţin pentru cercetare şi dezvoltare decât SUA şi China, iar preţurile ridicate la energie ar putea îndepărta investiţiile din Europa, a atras atenţia Kristersson, estimând că este nevoie de o nouă strategie pe termen lung la nivelul UE pentru a stimula competitivitatea şi productivitatea.

O altă prioritate a preşedinţiei suedeze va fi susţinerea valorilor fundamentale comune ale Uniunii, în special pentru statul de drept.

În cadrul dezbaterii din plenul Parlamentului European, europarlamentarul Siegfried Mureşan i-a cerut premierului suedez ca aderarea României la spaţiul Schengen să rămână pe agenda Consiliului în următoarea perioadă, argumentând că, aşa cum aderarea Finlandei şi a Suediei la NATO va face să fim cu toţii mai în siguranţă, aderarea Bulgariei şi României la spaţiul Schengen va face, de asemenea, să fim cu toţii mai în siguranţă.

„Înţeleg dezamăgirea care a fost resimţită în ceea ce priveşte dosarul Schengen. Suedia înţelege, la fel ca orice alt stat membru, că Bulgaria şi România sunt dornice să adere la Schengen şi suntem pregătiţi să punem această chestiune pe ordinea de zi”, a răspuns Ulf Kristersson, conform paginii de Facebook a europarlamentarului român.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

17 Comentarii

  1. „Planul de reducere a emisiilor cu 55% până în 2030 este vital pentru a atinge neutralitatea în materie de CO2 până în 2050”

    Daca mergeau la scoala ar fi aflat ca viata pe aceasta planeta se bazeaza pe Carbon si este guvernata de Soare, iar asta este de cateva MILIARDE de ani. Cat de cretin poti fi sa-ti propui sa schimbi asta in 8, respectiv 28 de ani. Doar daca te cheama Greta si Urssula, ca la Ojdula (n-am gasit alta rima). Nici macar experimentul involuntar din Venetia nu i-a trezit. Deh, „viitorul ESTE feminin” !

  2. Ne era de multa vreme cunoscuta artificialitatea deciziei Olandei ce in ceasul al 12 lea a oprit intrarea Romaniei in Schengen .Politica se bazeaza pe realism si pe informatii electorale ce iti aduc succesul .Pina in luna mai Votul in JAI va deveni unanim.Poloitic , in Romania premierul Ciuca va deconta pozitiv decizia europeana .In acel moment intreaga formula de guvernare a tarii capata alte prioritati .Deciziile presedintelui Iohannis devin de nerefuzat . Ciuca va ramine premier si dincolo de data de 25 mai moment in care PSD va renunta , in numele unui bine comun , la efectuarea rotativei .Ceva ce functioneaza nu trebuie schimbat .

  3. Ia mai dati – l dracu de Senghen ca Europa nu mai inseamna nimic….decat Razboiul la care o impinge Comandantuk American….Vreti Echipament la cheie pentru energie verde, fotovoltaic? Vi – l da China, care conduce topul tehnologiei in domeniu. Internetul in toate orasele si satele il aveti de la China chiar daca e sub sigla Orange sau Digi…Vreti tehnologie 5 G ? O are China, o vinde ieftin. Occidentul o vinde scump dar nici nu o are. Vreti Scut Antiracheta, bun si ieftin? Vi – l da Rusia, S – 400. Vreti rachete care nu pot fi interceltate? Vi le da Rusia, ieftine si bune, de 4 ori mai ieftine. Garantate de Ucraina care nu poate intercepta KH – 22 mici una, din 200. Si are viteza doar 6Mac, Rusia va da si rachete cu viteza 10 Mac, de 4 ori mai ieftine decat Europa… …..Vreti Parizer autentic? Cresteti porci si bovine in Romania.

  4. Afara cu Jaful Austriac din Romania !Nu ma intarziati recuperarea bogatiilor naturale ale Romaniei:petrol,gaze natural,lemn si banii romanilor din banci

  5. Tâmpenii suedeze, cum sa intre Romania in Schengen, niciodată-niciodată, cum să înceapă refacerea slavei daca răzbelul mai continuă încă mulți ani ?!

  6. @ gica 20:32
    Așa e, Bunule Samaritean/Propagandist.
    Da’ CioCiolanu ce zice ?
    [Șaormar Genetician etc Șef / se scrie Chef]

  7. De ce nu raspundeti la intrebarea: ce are electoratul din alte tari cu romanii ? Ah, inteleg, nu v-ati pus intrebarea, inca ! Asta inseamna a confunda cauza cu efectul, adica lipsa din primele 8 clase.

  8. sa fie posibil
    😉 vorba lui Mishteaux (spre disperarea „tamoanecredinciosilor” 😀 ) ca
    Mishteaux s-o fi nimerit si pe asta : Romania sam intre-n Schengen in mai 2023 ?
    Intreb pentru ca unii sufera azi pentru c-au (aparent) contrazis predictiile lui … mda …de exemplu Sleepy Joe cu ai lui „investitori galbeni” prezisi inca de cand treaba era SECRETA (si aparent mushamalizabila)
    PS: Mi-e mila de prosti ! Mishteaux nu poate gresi-n predictii (atentie la nemti curand = urmeaza-o surpiza politic destabilizanta !) De ce spun ce zic ? Pentru ca oricum oare absurd si oricum par ca cineva fara acces la „think-thank”-uri 😉 😀 fie ele … bideniene ! 😀

  9. Suntem milogii Europei si de peste 10 ani ne milogim sa intram in Schengen. Fie-va mila de niste bieti cersetori si va rugam bagati-ne si pe noi in Schengen. Haideti ca facem orice, dam orice din tara, ne taram in genunchi, cerem in fiecare luna cu umilinta profunda , n-avem niciun pic de demnitate, haideti un pic de mila. In viata mea n-am cerut cuiva ceva mai mult de doua ori. Pentru ca NU SUNT MILOG!

  10. „@Scorilo spune:
    14 IANUARIE 2023 LA 20:43
    a zis acel IQ mare ce urmeaza daca …nu percuteaza ?
    (ca doar nu crezi ca Austria de capul ei a hotarat asta !)
    PS. ? ce-ai zice daca pana inm mai Romania e in …SCHENGEN !
    PPS: un profet care PUTEA anticipa faza cu „investitorii galbeni” … sau a avut si elo acces la documente sau e un REAL profet !
    Crezi in … mistici ? ?Vzi faza adiacenta cu -7 procente …ca sa vezi ce forta „analitic-predictiva” are unul cu un ascuns IQ monumental !
    Inca ceva … n-a nimerit-o ? cu ..:”investitorii galbeni” ? … sau TU astepti „mintea de pe urma a valahului” ?
    SHALOM ! :*”

    😀 😀 😀 [Ceva se … schimba! Dupa cum vrea, Mishteaux ? 😛 ]

  11. Dnu’ Ulf, nu ne mai intereseaza minciunile voaste. Si-au trait traiul, nu puteti sa pacaliti la infinit oamenii. Pacaliti-va pe voi intre voi acum cu utopiile voastre de carbon si alte bazaconii inepte. Mars!

  12. „Planul de reducere a emisiilor cu 55% până în 2030 este vital pentru a atinge neutralitatea în materie de CO2 până în 2050”

    Ne poate da si noua cineva o informatie legata de evolutia gazelor care compun atmosfera pamantului? o statistica in timp adusa la zi.
    hai sa vedem cine e greta, cine sint astia care fac bani din certificatele verzi etc. hai sa vedem cit de mare este inselatoria! sau cit de mult gresesc eu.

  13. ce nu intelege parazitul sapiens este ca natura are la indemina mijloacele proprii de a se reface cu sau fara prezenta primitivului pe aceasta planeta… deocamdata parazitul crede ca detine puterea. de aceea nu stie sa fie umil si sa traiasca in pace distrugind totul in jurul sau.

  14. Din cate imi amintesc, intrarea in shengen este cu introducerea monedei euro in Romania ca moneda unica si leul va cam „disparea”, asta au afirmat printre dinti si cuvinte capii bnr. Imi mai amintesc(nimic din ce scriu nu e bescalie), ca Isarescu a spus clar ca tocmai prin 2027 e posibil cu euro/shengen Romania, dar mai asteapta sa vada ce se mai intampla si se hotaraste. De ce se manipuleaza cras cu shengen daca Isarescu a spus cu ceva timp in urma ca nu e posibil pana in 2027?

  15. Vorbe! Plus mulți boți, postaci, mai ales ai Kremlinului.

  16. Din pacate migratia este cea mai mare problema a Europei iar in sud estul ei principala putere care poate opri fluxul migrationist este Turcia. Observati ca relatiile Turciei cu Grecia sunt aspre datorita lui Macron. Nu uitati ca Macron s-a situat pe pozitii antiturcesti in conflictul din Nagorno Karabah. In loc sa incerce sa calmeze taberele, acesta afisa atitudini belicoase, incercand sa-i faca lui Putin pe plac.
    Bulgaria, in pofida istoriculu recent al relatiilor destul de reci, astazi are o cooperare economica surprinzatoare cu Turcia. Romania nu are la nivel politic nici un fel de relatie cu Ankara, doar Ponta ce mai cunoaste liderii si realitatile Turciei. Jonnahis este un tip lipsit de initiativa si mult prea lenes ca sa-si asume politici, atitudini si obiective. Orgoliul sau nemasurat, lipsit de capacitatea de a se intelege pe sine in raporturile cu tara care l-a ales de doua ori (!?!?) nu-l pot transforma in liderul natiunii desi inca mai sta cu mana la piept in momentul intonarii imnului national la diverse ceremonii. Numai asta si ar fi fost suficient ca poporul sa-nteleaga cat de fals isi joaca rolul. Dar se pare ca nu s-au prins prea multi sau le-a fost bine sub domnia acestui . . . fanariot de la Sibiu.

  17. si securistilor de la sts care administreaza site-ul si copiilor lor

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.