Suntem campioni în Europa la creșterea prețului curentului electric

Prețul curentului pe piața liberă a crescut cu 20% în ultima lună, ajungând la 138,94 euro/MWh, a doua cea mai mare valoare din Europa, pe prima poziție situându-se Grecia, cu ceva mai mult peste 139 euro/MWh. De altfel, statele din Balcani, precum și Italia, Spania și Portugalia, adică toată zona sudică a Europei, se confruntă în această perioadă de creșteri însemnat de prețuri, una din cauze fiind temperaturile foarte ridicate. În Bulgaria, prețul este de 135 euro/MWh, în Croația 122 euro/MWh, în Ungaria este fix la fel ca la noi, în Italia 113,4 euro/MWh, în Spania 111,8 euro/MWh. Maximul atins de România în această vară a fost de 161,28 euro/MWh, în data de 6 august.

Prețurile record înregistrate în ultimele zile pe piața angro de electricitate sunt cauzate de creșterile prețurilor combustibililor și certificatelor de emisie, de caniculă și de deconectarea unui reactor de la centrala atomoelectrică de la Cernavodă, susține Ion Lungu. Conform acestuia, traversăm o perioadă dificilă, cu turbulențe, impredictibilitate și multe schimbări, care creează o stare de disconfort în rândul operatorilor și consumatorilor. ”Am intrat într-o spirală de creștere generală de prețuri în toate sectoarele economiei, cu impact direct la consumatori. Situația actuală pe piață energiei este mai complicată: prețurile combustibilor – cărbune, gaze naturale, petrol – s-au majorat pe toate piețele, europene și internaționale. În plus, datorită angajamentului clar al UE pentru decarbonare, prețul certificatelor de emisie a atins valori care nu erau de așteptat, în jur de 50 euro/tonă (comparat cu un preț de 21 euro/tonă în iunie 2020), iar, pentru viitor, se estimează tot o tendință de creștere. În aceste zile, vedem că se înregistrează maxime istorice la prețul energiei tranzacționate pe piața spot (s-a ajuns la 1000 lei/MWh!) și recorduri la consumul de energie, pe fondul caniculei și deconectării unui reactor de la Cernavodă. În contextul dat, este absolut necesar să se prezinte corect situația în spațiul public, nu în mod nejustificat furnizorii fiind principalii vinovați pentru creșterile de prețuri. Adevărul este că, în contextul exploziei prețurilor de tranzacționare pe piata angro de energie, furnizorii vin, cu responsabilitate, așa cum este și firesc, în sprijinul clienților cu soluții pentru a menține un echilibru în facturi și în relația cu aceștia”, a declarat Ion Lungu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Cosmin Pam Matei 4565 Articole
Author

10 Comentarii

  1. Sper ca preturile sa creasca, cei care se identifica ca romani nu trebuie sa aiba dreptul la curent, trebuie sa se reintoarca la radacinile lor de iobagi si sclavi si sa fie multumiti cu lumina de la soare.

  2. Nu numai la curentul electric, la orice! Din 2017 tot scriu despre aceste actiuni oribile, nu ma mira nimic din ce se practica in Romania.

  3. Curent 20%, gaz 70%, carburant vreo 25%, inflatie 5%+ … eu unul sunt curios daca o sa aiba la anul bani sa indexeze pensiile si salariile cu rata inflatiei. Parca aia de la Casa de Pensii au anuntat de cateva luni ca tot ce era de „recalculat” o sa se faca prin 2023.

  4. Pai s-au inghesuit prea multi intermediari care traiesc pe spatele consumatorului si trebuie eliminati prin nationalizare.Si cui se platesc certificatelea alea verzi de catre consumatorul casnic ca „descurajare” ca sa pefere cetateanu sa stea pe intuneric,sau doar cu un bec ca de aia am ajuns in mileniul 3 si la un nivel stiintific avansat incat sa inghetam langa un bec in timp ce imbuibatii nu mai au alta distractie decat sa iasa la cate o scurta plimbare in spatiu cosmic.Dar ce ar fi ca popoarele sa treaca si ele la o descurajare cu impozite pe marile averi a astora care nu mai stiu ce sa ne puna in carca ca sa nu le scada lor profitul din specula.Pentru ca ei emana si cele mai mari emisii de carbon si toxine in mediu,plus gunoaie si risipa, iar toate trebuie reduse si descurajate intai la ei, nu-i asa?

  5. Da, avem preturi UE,la lefuri de Romania lui Cîțu si Iohannis.Asta ați votat,acum luați de la cei doi si platiti-va facturile ,fraierilor !

  6. In In buzunarul cui intra certificatele de emisie verzi?Carbonul este absorbit de copaci?chimicalelele ,substante toxice periculoase ,care nu se neutralizeaza,nu se degradeaza, care sunt volatile,nimeni nu vorbeste,parca nu ar exista,parca nu polueaza[Etil benzen,acid sulhidric,acid clorhidric,sulfuric etc.Ce treaba avem noi ca a crescut in celelalte tari pretul la carbune,la gaze, daca noi avem si una si alta>De asta vor sa inchida minele,sa aiba o justificare a pretului exagerat de mare?Tot timpul exista o explicatie>Scrieti si despre profitul baietilor smecheri din electricitate si gaze.Nu mai mintiti,a plouat destul,au fost inundatii,consumul casnic este mai mic decat producem<.Si cand ploua si cand functiona Cernavoda si cand duduiau termocentralele,de ce cresteau preturile/Cresteau pentru ca erau nesatui grupul de la MONACO.De ce nu scrieti,decat sa bateti campii cu fraze alambicate ,prostind populatia,acoperind jaful?

  7. Nu vă faceți griji, totul este calculat! Vom muri pe capete așa cum a fost decis de „mai-marii” planetei. În unele țări fermierii sunt plătiți să-și distrugă recoltele. De ce? Lipsă alimente, creștere preturi, devalorizare, sărăcire, dependență, sclavie și bineînțeles, boală și moarte. Nu credeți? O să fiți nu doar uimiți ci profund șocați când veți vedea inclusiv canibalism. Umanitatea merge spre extincție forțată dirijată de însăși conducătorii din umbră a planetei. Știu, e conspirație… Ce devine zi după zi, lege adoptată.

  8. rau e sa nu intelegi mecanismele si ce reprezinta respectivele preturi, sper sa nu dormi noaptea !

  9. Stați puțin sa plece minerii sa se închidă mineritul, care l-au blamat toată lumea și numai de mineriade sa vorbit dar ca ei lucrează la producerea de energie electrica nu se spune deloc, nimeni, sa vedem cum se va descurca România fără mineri, o sa le plângă urmele dar asta este așa-ziși guvernanți nu sant în stare sa facă altceva de producerea energiei electrice si mai departe SA PLĂTIM CÂT MAI MULT

  10. Mda bre, campioni,. Poți să te lauzi, ce mai. Nu știu de ce nu vrei să fii campion mondial, de ce doar din Europa ,.Doar ai pixul la indemână, iar mafia stă căscată după o pară mălăiață.. Uite premierul e convins că toți avem salarii de mii de euro,.. net. Ce mai, fă-te campion mondial, sună mai frumos,..mai românesc..

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.