Surse: Doi procurori DIICOT ar fi fost în Israel în cadrul anchetei Black Cube

Doi procurori DIICOT au fost în Israel pentru acte de cercetare penală şi a ridica probe ce au legătură cu firma Black Cube şi cu activitatea celor trei israelieni arestaţi în România pentru o presupusă încercare de intimidare a Codruţei Kovesi, au confirmat pentru MEDIAFAX surse judiciare.

Procurorul şef al DIICOT, Daniel Horodniceanu, a declarat, în urmă cu două săptămâni, că vehicularea numelui afaceristului israelian Benny Steinmetz în dosarul în care se cercetează o eventuală încercare de intimidare a Laurei Codruţa Kovesi este „deocamdată” fără fundament.

„Aşteptăm încă comisiile rogatorii, avem semnale că vor veni în săptămânile care urmează. Am solicitat imagini video la Londra cu eventualul drum pe care o persoană pe care noi o cercetăm l-a făcut de la aeroport la firma care are sediul în Londra. Există mai multe persoane care au fost ascultate în dosar, în calitate de martori. E foarte important rezultatul comisiei rogatorii, în special cea din Israel, dar şi cea din Marea Britanie. La cea din Israel am solicitat ascultarea mai multor persoane şi evetual imagini şi înregistrări, dacă partea israeliană va vrea să ni le pună la dispoziţie”, a adăugat procurorul şef al DIICOT.

În acest dosar procurorii DIICOT fac investigaţii asupra a doi angajaţi ai firmei Black Cube, Weiner Ron şi Geclowicz David, acuzaţi că au încercat să o spioneze pe Laura Codruţa Kovesi.

Procurorii DIICOT i-au reținut pe cei doi foști agenți Mossad, care o spionau pe Laura Codruța Kovesi, pe data de 3 aprilie, iar Tribunalui București a dispus arestarea lor în aceeași zi. Ron Weiner și David Geclowicz ar fi început operațiunea de spionaj în luna martie a acestui an. Procurorii antimafia au mai precizat că Laura Codruța Kovesi nu are calitate procesuală în dosar la acest moment.

Imediat după izbucnirea scandalului despre spionarea Laurei Codruța Kovesi, reprezentanții firmei Black Cube au dat un comunicat în care precizau:„Recent, compania a contractat în România un proiect de colectare a probelor privind fapte serioase de corupție în interiorul Guvernului și în agențiile sale. În timpul acestei activități, doi dintre angajații companiei au fost arestați după ce au descoperit informații importante. Reamintim că toți angajații companiei respectă legile locale, iar acuzațiile la adresa lor sunt nefondate și neadevărate”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.