Sute de litigii pe urbanism la Primăria Capitalei

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, spune că unii dezvoltatori imobiliari, nemulţumiţi că nu mai pot construi la fel ca în timpul administraţiilor anterioare, l-au dat în judecată pe el, personal, iar suma cea mai mare care i-a fost cerută drept despăgubire este de 75 de milioane de lei.

El a precizat miercuri, pentru B1Tv, că, în momentul de faţă, Primăria Capitalei este implicată în 300 – 400 de litigii din domeniul urbanismului, iar jumătate dintre aceste procese vin din administraţia anterioară.

„Sunt două tipuri de procese. Sunt procesele care vin din administraţia trecută, fie pe PUZ-uri, fie pe autorizaţii; sunt 150 – 200. Surpriza este că noi facem o analiză înainte să reprezentăm. Surpriza este că 50% din oamenii care contestă au dreptate. Şi instanţele le dau dreptate. Adică au fost autorizaţii cu etaje plus, care nu respectau distanţa faţă de vecin, nenumărate. Şi mai sunt, mergând pe cutumă, sunt oameni, mai ales firme, care cer de la noi ceva. Noi zicem: ‘Nu e legal ce ceri’ şi ei ne dau în judecată, ca să ne oblige. Câteodată mă dau şi pe mine, personal, în judecată. Cel mai mult mi-au cerut mie, personal, 75 de milioane de lei. Mai sunt şi acestea vreo 150 – 200; cam astea sunt litigiile pe urbanism”, a explicat edilul general.

Nicuşor Dan a explicat că aglomerările în trafic sunt generate de faptul că nu au fost respectate prevederile Planului Urbanistic General din anul 2000 şi s-a construit „mult prea dens”, fără să fie prevăzute spaţii verzi sau grădiniţe şi şcoli în noile cartiere.

„Noi vedem cum arată oraşul, vedem aglomerări mari de blocuri în care nu vedem şcoală sau grădiniţă şi vedem că se blochează traficul. De exemplu, în zona dinspre Popeşti, în fiecare dimineaţă e nenorocire, pentru că s-a construit mult prea dens. Şi sunt multe alte locuri în oraş în care s-a întâmplat fenomenul acesta. Noi avem un regulament al oraşului, Planul Urbanistic General din 2000, şi ei (dezvoltatorii imobiliari – n.r.) veneau la Consiliul General şi spuneau: ‘Vreau să construiesc mai mult decât îmi zice PUG-ul’. Sau preluau o fostă bază industrială – e logic să construieşti, să nu avem industrie în mijlocul oraşului – dar e o prevedere legală care spune că, dacă iei o bază industrială şi o transformi în locuire, trebuie să dai fiecărui locuitor de acolo 20 de metri pătraţi de spaţiu verde. Ei nu dădeau. Şi, acum, când am venit să aplicăm în sfârşit legea, ei sunt deranjaţi că şi-au făcut nişte planuri de afaceri pe cum mergea înainte şi nu mai merge acum”, a afirmat primarul general.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

8 Comentarii

  1. Mars ma cu PUZ-urile si PUG-urile voastre… si cu viziunea voastra pentru spatii verzi. Doar eu stiu zeci de foste platforme industriale care ar putea fi cumparate de Primarie si facute parcuri… dar nu faceti nimic pe tema asta. Singurul fost spatiu industrial cumparat de care am citit, pentru a amenaja un parc si parca o parcare a fost undeva prin sectorul 6, si ala langa o institutie a Secu sau a „Justitiei”

  2. ai plati 1000E/mp la pricopsitii care au pus mana pe fabricile demolate?
    Nu ar fi mai simplu sa se opreasca nebunia blocurilor, ca se sufoca orasul!
    Poate un nou oras satelit in apropierea Bucurestiului, intre cele doua autostrazi?? Ai?..

  3. Asta se crede la el la stana de unde l-a adus secu pe capul bucurestenilor.In patru ani nu a reusit sa elaboreze o lege simpla si clara care sa puna ordine in brambureala constructiilor din Bucuresti. Arhitectii lui Ceausescu au tinut in frau acest dezmat dar dupa el a venit potopul.Pe o strada unde inainte erau sa zicem o suta de case la sol, acum peste jumatate din ele au cate un nivel sau doua dar retelele de apa potabila, de canal, de gaze si de electricitate au ramas cele de acum 30 de ani !!!Dar l-a dus bibilica pe acest trotinetist sa scoata macar legislatie daca de facut altceva practic nu a fost in stare? Uite ca nu l-a dus nici pe el nici pe securistii care l-au inconjurat.

  4. ”Predicția lui Drulă despre „clanul Firea – Pandele”
    Imi place titlul si poza.

  5. Mars ma Mars ma… cumperi cu pretul zonei sau l-ai expropriat si-i dai pretul zonei plus 10%… Apropo de „oras satelit”… la periferia Bucurestiului, si la limita cu Ilfovul sunt mii de hectare de vanzare la 5Euro mp… de ce natia mamii voastre nu le cumparati pe alea sa puneti de o padure? daca tot va F grija de mediu si ecologie si spatii verzi?

  6. Pentru postacii care nu sunt originari din Bucuresti. Terenurile unde au fost toate platformele industriale au fost ale primariei. Au fost vandute pe bani multi de primari iar banii au intrat in buzunarele primarilor si ai acolitilor lor. Iar dupa 2000 PUG orasului trebuia refacut si puse stavila constructiilor haotice si f.dense, cu zeci de etaje. De aceea avem trafic infernal si poluare maxima. N.Dan este singurul primar care a redus din mizeriile ridicate dr afaceristii imobiliari. La un seism serios multe vor pica ca popicele. Exact ca in Turcia.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.