Sute de milioane de fete și de femei, supuse mutilării genitale  

Magfira Kemsur (L) and Mekiya Mude (R) are best friends. When Magfira knew that Mekiya is about to get circumcised, she alerted the authorities and they intervened. Mekiya says her best friend is her rescuer.  UNICEF Ethiopia/2020/ Mulugeta Ayene

 Peste 230 de milioane de fete și de femei care trăiesc în prezent au fost supuse mutilării genitale feminine (MGF), conform unui nou raport lansat de UNICEF. Potrivit ultimelor estimări realizate la nivel global, numărul total al supraviețuitoarelor a crescut cu 15 procente – respectiv cu 30 de milioane de fete și de femei – comparativ cu datele publicate în urmă cu opt ani.

 

Datele publicate cu ocazia Zilei Internaționale a Femeii arată că, în ceea ce privește eliminarea MGF, progresele realizate sunt în continuare lente, neținând pasul cu creșterea demografică, mai ales în locurile în care practica MGF este cea mai răspândită. Totodată, progresele înregistrate sunt departe de atingerea obiectivului de dezvoltare durabilă al ONU privind eradicarea acestei practici. Pentru a elimina această practică până în anul 2030, ar trebui ca ritmul progreselor înregistrate la nivel global să fie de 27 de ori mai rapid.

 

„Mutilarea genitală feminină lezează corpurile fetelor, le umbrește viitorul și le pune în pericol viața”, a declarat directorul executiv al UNICEF, Catherine Russell. „De asemenea, observăm o tendință îngrijorătoare, mai precis un număr mai mare de fete care sunt supuse acestei practici la vârste tot mai fragede, multe dintre ele înaintea împlinirii vârstei de cinci ani. Acest lucru reduce și mai mult timpul în care se poate interveni. Trebuie să depunem mai multe eforturi pentru a pune capăt acestei practici dăunătoare.”

 

Female Genital Mutilation: A Global Concern [Mutilarea genitală a femeilor: o problemă globală] este cea mai recentă compilație de statistici referitoare la mutilarea genitală feminină, o practică care încalcă drepturile fetelor și ale femeilor și care poate avea consecințe de durată în plan fizic, psihologic și social. Potrivit raportului, cel mai mare număr de cazuri se înregistrează în țările africane, respectiv 144 de milioane, urmate de Asia cu 80 de milioane de cazuri și de Orientul Mijlociu cu 6 milioane de cazuri, dar se estimează că există cazuri și în comunitățile mici care adoptă această practică și în țările din alte părți ale lumii afectate de fenomenul migrației.

 

Chiar dacă MGF nu devine o practică mai răspândită la nivel global, analiza semnalează faptul că numărul fetelor născute în țările care practică MGF crește mai rapid decât în restul lumii. Acest lucru înseamnă că, pe viitor, va trebui ca activitățile de prevenire să se adreseze unui număr mai mare de persoane expuse riscului.

 

Analiza arată și faptul că patru din zece supraviețuitoare ale MGF trăiesc în medii fragile, afectate de conflicte și cu o creștere demografică rapidă. Toate aceste elemente pot pune presiune pe serviciile de educație și de sănătate, pot impune necesitatea folosirii resurselor pentru gestionarea crizelor și pot perturba programele care vizează inegalitatea de gen, făcând și mai dificilă combaterea MGF. Țări precum Somalia și Sudanul se confruntă cu dificultatea de a eradica MGF – o practică larg răspândită, pe lângă gestionarea altor probleme stringente, pe fondul conflictelor și al creșterii demografice. Etiopia a înregistrat progrese constante, însă șocurile climatice, bolile și nesiguranța alimentară îngreunează implementarea eficientă a unor programe care să ofere sprijin fetelor.

 

Cu toate acestea, raportul arată că se pot înregistra progrese și că se observă o intensificare a acestora. Jumătate dintre progresele realizate în ultimii 30 de ani s-au înregistrat în ultimul deceniu. Câteva exemple pozitive ar fi Kenya, unde prevalența a scăzut de la un nivel moderat la unul redus, Sierra Leone, unde prevalența a scăzut de la un nivel ridicat la unul moderat spre ridicat, și Egipt, unde prevalența a început să scadă după ce, anterior, raporta un nivel aproape universal.

 

Se schimbă și atitudinea față de MGF. Potrivit raportului, aproximativ 400 de milioane de persoane care trăiesc în țările din Africa și Orientul Mijlociu în care se adoptă această practică – adică două treimi din populație – se opun acestei practici.

 

Pentru a eradica MGF, UNICEF îndeamnă liderii și comunitățile să își intensifice eforturile în vederea eliminării discriminării și a inegalității de gen, să investească de urgență în servicii destinate fetelor, să promoveze participarea și atuurile fetelor, să acorde prioritate drepturilor fetelor în cadrul legilor și al politicilor și să monitorizeze mai eficient prevalența acestei practici cu ajutorul datelor de calitate.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

17 Comentarii

  1. Ati observat ca uniunea europeana nu mai protesteaza? Pana in urma cu vreo 7 ani era indignare mare la Bruxelles, acum au lasat- o moale. Decat sa renunte la schimbarea de sex etc, mai bine se fac ca ploua.
    Indignarea mare la bruxelles este ca doctorii au inceput sa spuna ce era de spus: ca schimbarea de sex la baieti inseamna de fapt castrare etc

  2. TEXTUL ESTE INUTIL DACA NU PRECIZATI CA ,,OBICEIUL” MONSTRUOS, ARE CA ARIE DE RASPANDIRE ZONA TARILOR MUSULMANE (ATI SI NUMIT CATEVA TARI: somalia, sudan, si zone de aplicare: Africa, Asia, Orientul mijlociu). NU INTELEG JENA D-VOASTRA; IN ZONELE MUSULMANE, FEMEILE SUNT DISCRIMINATE MASIV!!!

  3. @XXX
    -95% dintre sud-coreeni sint taiati imprejur
    odata cu razboiul asa i-au invatzat americanii ca e „mai bine”
    (mai bine mai putin);
    coreea de sud e de fapt un bastion al sionismului!

  4. Talibanii ăștia trebuiau AVORTATI …să Nu aibă dreptul la viață.
    Criminalii ăștia își dispretuiesc mamele, bunicile, surorile, iubitele.

  5. Serios? De peste 35 ani de când cerșiți orice ca ajutor pentru țările sărace și supuse la orice chin, ce sula lui Gogu ați schimbat în acele zone? Nimic, ați mințit permanent escrocilor! Ce tratamente vindecabile real ați furnizat în tarile sărace din depozitele pline în care exista medicamente(Franța+) , ce procent s-au vindecat dar la modul real nu verbalizat? Niciun procent! De ce ați extins în forță vânzarea de tratament și vaccinuri spre estul globului? Hai, recunoasteti, nu numai că Africa v-au respins vaccinurilrcdi orice tratament pentru că nu vindeca nicio boală, pentru că mor sau se chinuie sa moara, chinuri înfiorătoare până mor, zi bre, v-au alungat cu vacci din tratamente de prin 2010-2012? Și unde sa forați decât în estul Europei? Sute de milioane au rămas cu boli grave în urma vaccinului covid in serii și nicio măsură reală! Până când, nu cumva până vor falimenta aceste fabrici de orice fabricat pentru încasat bani!

  6. Ati observat ca in ue ziua internationala a femeii este ștearsă din calendar? Dar se discuta despre mutilare violuri siorice altceva care sa umilească femeile! Halal si vai mama ursulei bărbat! Ea e ca bărbatul bun la toate numai femeie nu! O sperietoare fardata pe fata și pe creier

  7. ORICE „operatie” de schimbare de sex este un caz de MUTILARE GENITALA !! „Doctorii” care fac asemenea „operatii” sint criminali si trebuiesc inchisi pe perioade lungi, foarte lungi, la fel ca si bestiile care incurajeaza asemenea aberatii !

  8. Aici duce indobitocirea traditionala. Si religioasa de asemenea.

  9. Doktor Mengele Bolovane, una este voita si alta nevoita ca asa e traditia unor triburi salbatice. Dar de Putin ce zici,e baiat bun?

  10. maxtor Cred ca tu compari cu Coreea de Nord, mizeria lasata de Rusia.Cei din Sud o duc bine ,nu-ti fa tu griji trompetzica putinista.

  11. De-aia a scazut drastic natalitatea in tarile africane si asiatice! Nu mai naste femiile din cauza mutilarii. Daca mai adaugam si circumcizia care-i o mutilare masculina, e clar.
    De-asta nu mai calca picior de asiatic si de african in Europa. Sunt saracii pe cale de disparitie……[Rumburak]

  12. @Ue deviata moral:
    In Romania insa femeia e pusa pe piedestal o singura zi, de 8 martie, pentru ca in restul zilelor i se face viata de mizerie ca ajunge sa-si blesteme zilele. Nu ajunge niciodata vizibila pentru ca ai ghicit: este femeie si locul ei ii este dictat de altii, nu ea si-l alege.
    8 Martie este o momeala si un prilej de a suci gatul femeilor sau de a le intoarce impotriva altor femei.

  13. @Rumburak:
    Femeile sunt mutilate in Africa pentru a nu resimti placere sexuala ci doar ca sa fie masini de facut copii.
    Doar barbatii au voie sa se enjoyeze.
    In plus atunci cand ele imbatranesc, nu sunt omorate, ci ca vrajitoare ce sunt, sunt trimise sa traiasca in comunitati cu alte femei batrane, toate avand resurse putine, sanatatea subrezita, departe de copii si cunoscutii care ar putea sa le ajute si astfel cele mai multe in lipsa de asistenta mor repede.

  14. @Doktor Mengele:
    „ORICE „operatie” de schimbare de sex este un caz de MUTILARE GENITALA !!”
    Si? Fiecare face ce vrea cu corpul sau.
    Nu e treaba mea in ce se transforma vecinul!
    Daca totusi imi place ce vad, ma fac si eu la fel. Catalog ai?

  15. Tot asa de rau e ca, in ultimii 2- 3 ani, mai toti politicieni europeni au suferit o mutilare testiculara de catre Victoria Nuland, Zelenski, Netanyahu, Biden, Soros si alti sionisti. Ca rezultat, Europa e o provincia de Israel si USA

  16. Moi, trebuie sa protestam si impotriva taierii imprejur? Nu! Asta nu se poate!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.