Sute de militari, în poligonul de la Cincu

RemasterDirector_1a5c03258

Peste 400 de militari participă la exerciţiul Steadfast Jupiter 2023 (STJU23), a cărui ceremonie de deschidere are loc marţi, la Centrul Naţional de Instruire Întrunită „Getica” din Cincu, judeţul Braşov.

„Comandamentul Corpului Multinaţional de Sud-Est (HQ MNC-SE) participă la STJU23 CAX/CPX cu peste 400 de militari, ca parte a structurii de forţe a NATO, în vederea testării capabilităţii de comandă şi control, într-un scenariu complex care implică toate domeniile operaţionale la nivel întrunit. Exerciţiul reprezintă etapa finală de certificare (Full Operational Capability – FOC) a HQ MNC-SE, ca structură de luptă de nivel corp de armată, în măsură să asigure comanda şi controlul operaţiilor terestre ale NATO la nivel regional, în orice situaţie, pe timp de criză sau conflict”, informează Ministerul Apărării Naţionale.

Steadfast Jupiter este organizat de Comandamentul Suprem al Forţelor Aliate din Europa (SHAPE) şi reprezintă cel mai complex exerciţiu NATO de tip CPX/CAX organizat până în prezent din punctul de vedere al numărului de participanţi şi al complexităţii scenariului.

În cadrul activităţii de instruire sunt implicaţi militari din 17 naţiuni aliate şi peste 20 de subunităţi din structura de comandă şi de forţe a NATO.

„Steadfast Jupiter se concentrează pe o abordare de tip 360 de grade a securităţii şi apărării colective a Alianţei Nord-Atlantice. Aceasta este ghidată de cele două concepte principale ale NATO, descurajarea şi apărarea (deter and defence) Spaţiului Euro-Atlantic (DDA) şi se bazează pe Conceptul fundamental al NATO de ducere a războiului (NATO Warfighting Capstone concept)”, arată sursa citată.

Instruirea întrunită este destinată să consolideze coeziunea şi interoperabilitatea dintre forţele armate implicate, fiind o excelentă oportunitate pentru a testa capacitatea de răspuns, comandă şi control, precum şi postura de apărare într-un mediu geopolitic caracterizat de multiple ameninţări.

Corpul Multinaţional de Sud-Est (MNC-SE) face parte din structura de forţe a NATO şi are misiunea de a asigura comanda şi controlul operaţiilor terestre ale NATO la nivel corp de armată, în orice situaţie, la criză sau război, cu scopul de a întări postura de descurajare şi apărare a Alianţei Nord-Atlantice în România şi Bulgaria.

Corpul Aliat de Reacție Rapidă (ARRC) este dislocat în România pentru a conduce exercițiul STEADFAST JUPITER 23 (STJU23) din luna septembrie.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

9 Comentarii

  1. Armata de ocupatie nato vrea sa moara romani pentru khazarii din ucraina.

  2. În foto , este Ciucă Jupiter cu Pavel Popescu ( PeNeLe ) Pluto .Acuma am înțeles ce spunea Ministra germană AnaLeana :* Situația s-a șchimbat cu 360 de grade *, vorba lui *Moș Teacă : ^ Ce-mi trebă mie cărți d-astea , parcă Mihai Viteazu știa artmetică !

  3. Si in tara se aud trageri in zonele de antrenament. La cincu, ar trebui sa fie enorm de multi militari la o asa uriasa baza militara.

  4. La Cincu se trage cu tancul cu munitie reala, nu pe tableta.

  5. Militari Nat o niste criminali si resturi umane care fac serviciu le in interesul Diavolului drogat ,pedofil ,homalau si criminal amerlocc

  6. Pfuiii! 400 de militari? Din septembrie se desfata pe meleaguri mioritice! 400! 2 servanti,si-un tun! Ca la Plevna. Il asteapta or Blanaru sa dea Parlamentul o lege sa inroleze tinerii romani. Sa faca numarul, carnea de tun. Astia 400 sunt, ” smecherii cu tehnica”. Ei sunt zeii NATO. CARNEA DE TUN ROMANEASCA SA O DEA PARLAMENTUL. Si fetele pt razboinicii „tunari”,francezi si englezi. Ce a ajuns tara asta! Se zvacolesc eroii im mormant.

  7. Ala mititelu’ din stanga cred ca e din fortele speciale spaniole. Adica e mai special. Ala mare, dupa ghiozdan, sigur ataca la baioneta popota.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.