Sute de personalităţi din Israel cer recunoaşterea Statului Palestina

Circa 800 de personalităţi din Israel au semnat un apel pentru recunoaşterea statului palestinian, apel trimis deja parlamentelor din Belgia, Danemarca şi Irlanda, care urmează să voteze în curând pe acest subiect.

Potrivit cotidianului Haaretz, apelul a fost semnat de laureatul Nobelului pentru Economie din 2002, Daniel Kahneman, fostul preşedinte al Knessetului Avraham Burg, de fostul ministru al Educaţiei Yossi Sarid, autorii David Grossman şi Amos Oz şi multe alte personalităţi din domenii extrem de diverse. Ei afrimă: “Iniţiativa dumneavoastră de a recunoaşte Statul Palestina va întări perspectivele de pace şi îi va încuraja pe israelieni şi palestinieni sa reglementeze conflictul.”

Apelul vine la câteva zile după ce Adunarea Naţională a Franţei a adoptat o rezoluţie pentru recunoaşterea statului palestinian. Guvernul de la Paris nu este obligat să respecte această rezoluţie. Chiar şi asa, ambasada Israelului la Paris i-a acuzat pe deputaţi că au prelungit şi mai mult termenul la care s-ar putea ajunge la un acord în conflictul israeliano-palestinian.

La finalul lunii octombrie, Suedia a recunoscut Statul Palestina, considerând că mai multe criterii sunt îndeplinite (un teritoriu, o populaţie si un guvern), chiar dacă graniţele statului nu sunt stabilite. Tot în octombrie, parlamentul britanic a facut un gest simbolic şi şi-a exprimat dorinta ca Londra să recunoască acest stat. “Guvernul ar trebui să recunoasca Statul Palestina, alături de Statul Israel, în vederea contribuirii la găsirea unei soluţii negociate între cele două entităţi”, arată parlamentul britanic.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.