Suveranismul francez împinge România către un regim parlamentar

În urmă cu două luni, un jurnalist francez de dreapta începea un turneu național de lansare a cărții sale „Franța nu și-a spus ultimul cuvânt“. O carte naționalistă. Eric Zemmour este numele autorului său. Se vorbea despre o posibilă candidatură a lui la prezidențiale. Stăpânii profesioniști ai informațiilor știau deja că Zemmour va candida cu șanse mari să iasă pe locul doi în primul tur. Bătrânul Le Pen, tatăl Marinei, a declarat că va vota cu Zemmour.

Recent, Zemmour a depășit-o în sondaje pe Marine Le Pen și se află pe locul doi. Împreună au peste 30 la sută din simpatia francezilor. Niciun alt prezidențiabil nu adună atâta intenție de vot.

Previzibila ascensiune a lui Zemmour obliga Germania la o reacție. Alegerile au arătat, acolo, că riscul naționalist e mic. Mai ales două țări sunt susceptibile să se contamineze de la suveranismul francez: România și Polonia. În România, riscul ar fi anihilat dacă românii ar fi încurajați să voteze o modificare a Constituției spre a impune un regim parlamentar în locul celui semiprezidențial.

În septembrie, aici, la noi, a fost demis în mod provocator ministrul userist al justiției și am intrat într-o ciudată criză guvernamentală, din care ieșim, iată, cu o majoritate nouă, suficient de largă să poată modifica textul Constituției. Alegerea președintelui țării de către Parlament ar îndepărta o posibilă contagiune suveranistă în cazul în care Franța ar deveni un centru de iradiere zemmourian.

Polonia se teme de un „incident major”

În Polonia are loc, pe granița cu Belarus, o ciudată criză a emigranților. Premierul polonez învinovățește Kremlinul, dar numai pentru că nu vrea scandal diplomatic cu Germania. Interes real de destabilizare a Poloniei are mai ales Germania, în noul context zemmourian din Franța. Dacă ar ajunge să ceară ajutorul UE, Polonia ar fi, cu siguranță, obligată să-și anuleze poftele suveraniste și să garanteze revenirea sub autoritatea regulilor UE.

Aici, la noi, puțini analiști empatizează cu adevărat cu aceste reguli astfel încât să se poată pune în pielea birocrației de la Bruxelles, adică în mintea politicienilor de la Berlin. Dar noul context din Franța nu este privit ca la teatru de acești politicieni. Dacă nu ar preîntâmpina posibila contagiune zemmouriană, nu ar fi politicieni adevărați, ci maimuțe, cum sunt ai noștri.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 12
Ioan Buduca 1112 Articole
Author

14 Comentarii

  1. Astăzi am găsit un răspuns! Nu știam de ce îmi place Gina Vacariu de pe A3! A spus-o cu gurița ei că e din Bucovina, adicătelea pe unde am petrecut în „tinerețuri” vreo 4 ani de zile pe la poalele Raraului! Succes!

  2. „Stăpânii profesioniști ai informațiilor”

    Inteleg admiratia pentru un netalentat al fabulatiei ca marga, dar cum este sa-i copiezi erorile de absent de la ore ?

  3. ha ha ha

    zemmour si nationalismul, baba si mitraliera! da, va fi viitorul presedinte al frantei. sperante de mai bine nici vorba ci din contra. dl zemmour a fost pregatit pe o anumita filiera. mina lunga a middle eastului pina in inima frantei… o sa-si dea cu tesla in partile moi francezii dupa alegeri… fiecare si-o face cu minuta lui daca nu deschide bine ochii! shalom!

  4. UE a distrus conceptul de suveranitate….
    E un fel de talmeș balmeș…
    Un ghiveci din ce in ce mai sordid…
    Birocrația UE a sugrumat orice ideal declamat teoretic in statutele fanteziste ale UE….
    Acesta este adevărul…
    UE este o construcție care accepta discreționar tari de rangul 1 și 2..
    Cele de rangul 2 nu vor accede vreodată la cele de rangul 1 .pt că atunci UE își va pierde rațiunea de a mai există…
    O lume globalizată pe blocuri mari de state, multe doar cu numele de la est la vest și care se lupta pt resurse sărace ale unui glob tot mai secătuit…

  5. Dar alegerea presedintelui tarii de catre o populatie insuficient educata politic, insuficient capabila de o corecta analiza politica si usor de manipulat din cauza motivelor expuse e mai buna ?? Ce ne-au demonstrat ultimele alegeri ? Cum a decis populatia tarii (mi-e greu sa spun popor si cu atat mai putin natiune ) ?? Am facut vreodata cea mai buna alegere ? Dupa parerea mea Ratiu ar fi fost cea mai buna alegere, si cati l-au votat ?
    Cred ca subiectul trebuie dezbatut sub toate aspectele lui pro si contra si dupa ce oameni politici consacrati si recunoscuti ca fiind patrioti si-au spus cuvantul, abia apoi trasa o concluzie.
    In nici un caz nu se poate lua in calcul o parere insuficient motivata si aruncata in zbor pe aripile vantului.

  6. Adică, n-am ințeles bre,..Ce treabă are francezul, licuriciul, rusul, chinezul, sau oricine de cum și in ce direcție iți organizezi politicul viața internă, orientarea politică, sau orice? Are românu interes ca altu să-i dicteze ?? Chiar nu cunoaște românu ceasul, busola, literele, numerele ? E greu de crezut cum are mereu tendința nu doar de a copia, plagia prostește, care vizibil nu funcționează, dar acceptă românul, chiar invocă o autoritate superioară, care să-i dicteze, sau cu care să se justifice, doar singur nu poate și nu indrăznește.. Fain popor..

  7. Pe la inceputul anilor ’90, un prieten imi spunea ca dreptul de a vota ar trebui sa fie insotit de un test de discernamant. Stiu ca atunci m-am revoltat. Nu a durat insa multa pana sa vad ca avea deplina dreptate. Altfel cum ar fi putut fi votat Iliescu, Basescu, Johannis (cel putin a 2-a oara ca la prima era necunoscut)

  8. Bine ca nu o trage, ca de impins e destul de greu, trebuie si putina pasiune.. La naiba(ca se poarta) Romanie, nu merge nici impinsa ..

  9. @ Dragos _ UE nu a dstrus conceptul de europa a natiunilor , adistrus si distruge absolut orice tine de o natiune ( sa nu fie franceza ,germana ,olandeza , scuze tarile de jos . eu stiam ca tarile de jos sunt ,Olanda si Belgia . Acum sunt numai una ?) .Asa ca baieti si fete va doresc sa traiti macar la nivelul celor enumerati cit mai curind.

  10. Parlamentarii ar alege presedinte pe cineva confortabil pentru ei, care sa le inlesneasca obtinerea urmatoarelor mandate. De ex, ar fi votat-o pe Veorica, pe Blonda, pe Rares sau pe Daddy etc etc. Probabil si Ceausescu a ajuns in ’65 secretar general al PCR tot pentru ca era considerat confortabil de ceilalti din CC.

  11. Se face referendum in Franta si in Ungaria pentru Constitutia Romaniei?!

  12. Mda, Franta condusa de un alt alogen. Al catelea? Ma indoiesc ca am putea spune despre Eric Zemmour ca „iata un iudeu care nu este viclean”! Iudeul are o singura patrie: Eretz Yisrael.

  13. Tevaura de doi bani ! Intreb pe oricine,ce va spune electoratul cand i se va cere sa renunte la alegerea directa,sub cuvant ca e mai buna cea pe care ar face-o Parlamentul,de departe cea mai putin apreciata autoritate de catre oamenii ce traiesc in aceasta tara.Nu mai spun ca,adeptii noii schimbari omit sa spuna ca alegerea parlamentara se face cu majoritati calificate,cum ar fi spre ex.2/3.Cum o realizezi,decat prin detestabile targuieli:nu se inteleg ei la desemnarea unui ministru,dar la cea privind pe seful statului.In Italia se ajunge,uneori chiar la 7 – 8 tururi de scrutin.In fine,in actuala Europa,deocamdata,nimeni nu a purces la asemenea reforma.Ba,dimpotriva,cehii au renuntat la alegerea parlamentara,in favoarea celei directe.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.