Tallinn şi Turku – capitalele culturale europene 2011

Oraşele Tallinn, din Estonia, şi Turku, din Finlanda, deţin de la 1 ianuarie titlul de capitală culturală a Europei (CCE) 2011, în baza unei decizii din 2007 a Consiliului de Miniştri ai Culturii din Uniunea Europeană.

Informaţiile legate de programele CCE 2011 se găsesc pe portalurile de internet special realizate de cele două oraşe: www.tallinn20111.ee şi www.turku2011.fi.

Prestigioasa ştafetă este preluată de la Istanbul (Turcia), Essen (Germania) şi Pecs (Ungaria) şi va fi predată pentru 2012 oraşelor Guimaraes, din Portugalia, şi Maribor, din Slovenia.

Programul ‘Capitala culturală europeană’ – iniţiat de Consiliul de Miniştri ai Culturii din UE în 1985, la iniţiativa Melinei Mercouri, ministrul grec al culturii în acea perioadă – a fost conceput „cu scopul de a apropia popoarele Europei” şi de a celebra contribuţia oraşelor la dezvoltarea culturii. Peste 40 de oraşe au obţinut acest titlu până în prezent, informează site-ul Uniunii Europene.

Desemnarea unui oraş drept CCE se face ‘nu doar pentru ceea ce este, ci, mai ales pentru ceea ce îşi propune să facă în anul respectiv, care trebuie să fie unul excepţional’. Programul pe care şi-l fixează trebuie să răspundă unor obiective precise: să pună în valoarea bogăţia şi diversitatea culturilor europene; să reliefeze legăturile culturale dintre europeni; să susţină întâlnirile dintre persoane aparţinând unor culturi europene diferite, stimulând buna lor înţelegere; să întărească sentimentul de cetăţenie europeană.

Fericitele experienţe de până acum au arătat că deţinerea titlului de CCE reprezintă o excelentă oportunitate de regenerare a oraşelor, de relansare a vieţii lor culturale, de creştere a vizibilităţii lor pe plan internaţional, de stimulare a turismului şi, nu în ultimul rând, de ameliorare a imaginii urbei în ochii propriilor săi locuitori.

Procedura de selecţie a oraşelor candidate are două faze şi începe cu aproximativ şase ani înainte – chiar dacă ordinea statelor membre ale UE care vor putea găzdui evenimentul cultural este stabilită anterior. Nominalizările sunt examinate de un juriu independent format din experţi în domeniul cultural. Juriul este compus din doi membri nominalizaţi de Parlamentul European, doi numiţi de Consiliul Europei, doi reprezentanţi ai Comisiei Europene şi un membru nominalizat de Comitetul Regiunilor.

Actuala schemă de desemnare a capitalelor culturale europene este valabilă până în 2019, iar Comisia Europeană a anunţat deja că va organiza, la 2 martie 2011, la Bruxelles, o consultare publică referitoare la viitorul acestei iniţiative după 2019.

Primul – şi singurul, până acum – oraş din România care a deţinut apreciatul titlu de capitală culturală europeană a fost Sibiul, în 2007, împreună cu Luxemburgul.

România va mai putea avea abia în 2020 un alt oraş desemnat drept capitală culturală europeană.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.