Țăranii s-au rupt de natură, viile și livezile s-au sălbăticit

De câte ori am fost, în ultima vreme, la țară, în Gorj, să petrec zile de odihnă la sora mea, Maria, în casa noastră părintească, m-am întors trist, cu gândurile pierdute în amintiri. Satul Bărbătești, așa cum îl știam din copilărie, aproape că nu mai există!

La CFR, singurul angajat, cu șapcă și uniformă albastră, este șeful gării. El vinde bilete, el anunță trenul, el pune bariera, să oprească trecerea vreunei căruțe, el salută mecanicii de locomotivă și ridică paleta verde de plecare. La rândul ei, poșta s-a închis, dar mai activează totuși o poștăriță. Biblioteca sătească nu mai are bibliotecar și stă închisă, căminul cultural nu mai dă filme și nu se mai deschide decât la nunți și botezuri. Nu mai sunt baluri și nimeni nu mai chiuie noaptea pe uliță.

Doar primarul, Adrian Mangu, organizează zilele satelor, după obișnuința de odinioară. În rest, nu mai pleacă nimeni cu buciumul la Sfântul Gheorghe; nu mai paște nimeni oile pe dealuri.

Țăranii s-au rupt de natură, viile și livezile s-au sălbăticit, lupii și vulpile au plecat, cine știe unde? Ciripitul păsărilor s-a stins. Nici primăvara, nici vara nu mai auzi o ciocârlie, nu mai cântă o pișcanflore, nu te mai bucură un cuc, nu mai ciripește pițigoiul sau codobatura, ruscuța verzuie, nopticoasa și viola de primăvară. Toate trăgeau la viile înflorite sau la pomii înmuguriți. Vara, oricum tăceau, se ascundeau în tufișuri și chiar în grădinile gopodarilor, în șurile de coceni și paie, în șoproanele pline cu lucernă.

Redacția Descoperă.ro a găsit statistici triste: în America și Europa, deci și în România, naturaliștii au studiat, în ultimii 25 de ani, peste 200.000 de zone, găsind un „peisaj sonor” unde cântecul păsărilor este tot mai redus. Cu alte cuvinte, nu doar în satul meu, în satele Gorjului și ale României, ci și în toată Europa, în ambele Americi și în Canada, biodiversitatea este amenințată, fiind tot mai săracă, tot mai puțină. Păsări și oameni sunt supuși unei presiuni din ce în ce mai mari, deoarece are loc o pierdere a diversității globale, o pierdere criminală a pădurilor de pe Valea Amazonului și o deteriorare cronică a calității lor.

Dispar, spun cercetătorii, „peisajele sonore naturale”. Cel puțin la noi, nu mai vezi, nu mai auzi păsăretul furișat prin vii și făgeturi, acceptând vara în tăcere și apropiindu-se de sat. E liniște în ființa naturii, liniște în păduri și liniște în sate. Copiii nu mai țipă pe dealuri, nu mai lasă gălăgia copilărească să ocupe „peisajul sonor”, cum ar spune și europenii, și americanii.

Mai multe instituții europene, coordonate de University of East Anglia, arată că pretutindeni, în America și Europa, cântecul păsărilor este tot mai anemic. Când eram de 10 ani, jucam fotbal pe șoseaua pietruită din fața școlii. Toți „fotbaliștii” eram desculți, cu degetele însângerate, cu genunchii plini de zgaibe.

Astăzi, este asfalt și trec multe mașini, poți juca mingea numai în curtea școlii. Au scăzut oportunitățile de joacă în aer liber, așa cum s-au îndepărtat păsările de pădure.

Deconectarea de natură a oamenilor are un impact negativ asupra sănătății fizice, a capacității de gândire și a bunăstării psihice. A mai rămas, ici și colo, cântecul păsărilor ca fiind singurul contact cu mediul natural, dar, așa cum spuneam, și acesta este din ce în ce mai redus. Peisajul sonor dispare, contactul cu natura devine o aducere aminte. Doamne ajută-ne și nu ne uita!

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 8
Ion Longin Popescu 69 Articole
Author

18 Comentarii

  1. mda..!! tzaranii si-au vandut pamanturile ,cu greu achizitionate , de bunicii si parintii nostri ..!!noi, am devenit ” oraseni” , si le dam in gura celor care ne spun ca suntem tarani ..! noi conducem ” sedintele ” asociatiei de locatari ,in blocurile unde domiciliam !! noi impunem gandirea noastra sanatoasa , celorlalti locatari , care in necunostiinta de cauza, au facut imprudenta sa-si cumpere apartament ,in bloc cu noi , de fapt , nu admitem sa ni se spuna ‘tzarani’ ..!!noi, suntem ” ruralii” nascuti A FI CONDUCATORI’!!

  2. De fapt aceeași situație se găsește în toată țara…lumea de la sat a dispărut…deja sunt sute de sate fără un locuitor!… problema e la fel de gravă și la comune!…încet, încet adevărata viață rurală va dispare în câțiva ani…
    Vor mai rămâne în viață doare acele sate și comune limitrofe marilor orașe…in rest Dumnezeu cu mila!…

  3. sa vezi cum lumea copilariei incet se schimba sau dispare. Insa nu-i adevarat ca pasarelele nu mai canta la mine mierlele si gugustiuciu sunt plini de viata, am avut si privighetori. Nu stiu daca au ratacit drumul sau rautacioasele de vrabii le-au ocupat habitatul si au alungat si pitigoii…da sunt uimit sa merg la o terasa si sa vad seniorii langa o bere in loc sa-si vorbeasca butoneaza telefonul. Multi s-au revoltat cand Ceausescu a vrut sa restructureze satul…Incet el oricum se va diminua ”natural”. Pana atunci mai cheltuim pt mii de primarii pt mii de sate izolate. Este un noroc sa aveti un tren care trece prin sat, dar sunt locuri unde fara autoturism nu ajungi nici macar odata pe zi. Vorba otravita a unora:”frumoasa tara pacat ca-i locuita” Este un fel de blestem pt ca inca mai o locuim, trebuie sa pierim asa cum tot repeta unii inconstienti incapabil sa inteleaga ca daca noi nu o vom mai locui o vor locui altii din zarile unde saracia ii va impinge spre locurile unde actualii cetateni, oare-s romani sau sunt din neamul celora care vor sa exista sa aiba copii, un viitor la ei sau la noi unde inca nu pot veni pt ca inca o locuim.

  4. Asta cu ‘„peisaj sonor” ‘cântecul păsărilor este tot mai redus’e o gogorita poetica,au contraire se aude mierla foarte clar chiar in centrul Bucurestilor,daca deschizi fereastra de la hotel,de dimineata pana seara,randunicile si gugustiucii sunt cu sutele,porumbeii si ciorile cu miile…
    Ne place sa plangem dar cand erau copiii,era un dictator Ceausescu..La tara, doar natura trebuie sa existe,nu si cei 35% din taranii Europei care sunt in Romania

  5. Am vrut m-ue,asta primim.oricum o sa ingripam codoiul si o sa fie bine!mue zice ca asa va fi.

  6. Toate vietatile pamantului, salbatece sau domestice insotesc Omul. Unde este omul sunt si ele. Zilnic imi vin la geamul bucatariei, sa ciuguleasca si sa se hraneasca, gugustiuci, porumbei, cotofene, vrabiute, grauri, pupeze, cucuvele, chiar si ciori, multe ciori. Sunt si albatrosi, dar ei nu vin la geam. Ma simt cand sunt acasa si vin sa bata cu ciocul in geam sa ma atentioneze…?! Nu mai spun de caini si pisici de toate culorile. Si locuiesc in cea mai frumoasa zona de centru a orasului, plina de copaci si verdeata. Sa vedeti insa si in Bucuresti, unde va invit sa megeti sa ascultati glasul mierlelor si nu numai in copacii de pe langa locuintele de lux ale gospodarilor de pe extinderea Prelungirii Ghencea, si nu numai. Asa ca…toti si toate s-au mutat la oras…?! Dar sa nu bagati in seama dezastrul de pe Prelungirea Ghencea datorat unei hahalere scalambe…?!

  7. Țăranii,cu mici excepții niciodată nu au fost una cu natura. Doar propaganda comunista i-a ridicat în slavi. Și tot comunismul i-a obligat sa muncească la colectiv pe pământurile confiscate de la cei gospodari. Ajutorul social le-a arătat adevărată fata a țăranului roman. Cu mici excepții evident. Unii si-au cumpărat motocultoare,își fac solarii. Restul ii găsiți în crâșme.

  8. Novac ,nu UE este vinovata pentru lenea romanului. Ce știi tu de UE? Cum de alte tari din UE s-au dezvoltat cu bani europeni iar dacia voastră libera nu? Știu,mereu altii su t de vina. Voi va beți viata în crâșme și așteptați sa puce de sus.

  9. Pai…. ori vrem ”o tara ca afara” (cu asfalt si in mijlocul câmpului) ….ori vrem ciripit de păsărele.
    Hotărâți-va

  10. În curând nu va mai fi nimic viu pe Pământ, deși aș vrea ca natura să renască peste tot chiar dacă nu am avea tehnologia și confortul de acum.
    Doar cei îndrăgostiți de natură pot înțelege.
    Pustie va fi planeta noastră dacă nu ne unim toți să oprim Occidentul să declanșeze apocalipsa prin NATO sub dictatura SUA ce se cred deasupra întregii lumi.

  11. Țăranii nu s-au rupt de natură,au tânjit și ei după viață mai bună la oraș,la fel cum ai făcut și domnia ta.Acum ce să vezi,te plângi că nu mai e ca altădată .Cu cine stimabile ,dacă toata lumea a plecat ?

  12. Solutii? E nevoie de solutii, dar unele realiste, care sa respecte SI omul,mai ales omul de rand, si care sa nu ‘stearga’ gradul (minim) de confort pe care omenirea cu greu l-a dobandit. Adica nu munca la camp cu sapa pe motiv ca tractorul polueaza, nu mancatul de greieri si iarba pe motiv ca asa ‘respectam’ natura/planeta etc (ca vacile polueaza, gainile ne dau gripa aviara, porcii- pesta porcina …) In plus, daca ar fi drumuri de acces si/sau transport public regulat si respectuos fata de clienti, poate mai multi dintre noi ne-am intoarce ‘la tara’-iar asta e ceva ce putem face si noi ( sa cerem autoritatilor, sa luam primarii de urechi daca nu au facut nimic sa imbunatateasca situatia etc). Solutiile trebuie sa plece de la ‘noi’- cei care au respect si dragoste pentru ‘la tara’, natura dar si pentru OM, nu sa lasam pe unii care nu au calcat nici virtual prin astfel de locuri sa dea solutii in locul nostru (ei nu propun, ei impun ‘solutii’ in care noi nu mai avem loc). Degeaba constatam daca nu propunem/aplicam solutii.

  13. o pierdere criminală a pădurilor de pe Valea Amazonului
    VA FXXE GRIJA DE PADURILE ALTORA, VA DOARE-N DOS DE PADURILE NOASTRE

  14. Alcibiade Braila, la fereastra vin pecarusii nu albatrosii. Albatrosii traiesc in emisfera sudica a Terrei. Ce nota ai avut la zoologie?!!!

  15. In sfarsit, s-a rezolvat! Bolsevicii veniti pe tancurile rusesta au incercat ideea de chibutz si n-a mers. A mars doar sticarea perena a trebilor taranesti. Apelativul de „taran” a devenit o insulta. Vesnicia, care se nascuse la sat, s-a stins. Nu mai avem vesnicie!!! Ce mai avem? Avem UE, avem NATO, avem fel de fel de permisivitati din ce in ce mai obligatorii. Avem de toate dar nimic nu ne mai apartine. Neamul piere si nu-i nimeni care sa salveze situatia. Om trai si-om vedea!

  16. „Taranii s-au rupt de natură, viile…”
    Da, de D – zeu nu s – au rupt?
    Acuma , nu mai ești bărbat sau femeie, ești ce vrei tu să fii.
    Presupun că aceste sate, sunt sate ortodoxe.
    Vă fixați pe exterior. Ceea ce e afară este o reflectare a ceea ce suntem înăuntru.
    Dacă înăuntru tău este un pustiu, mai devreme sau mai târziu asta va fi si in lumea ta, acolo unde ești.

  17. Așa articol, așa comentarii! Conform specialiștilor americani în fiecare cătun din Oltenia e posibil să se fi răsturnat o căruță cu … inși. Poate ar trebui să faceți o vizită prin Ardeal și ați vedea că țăranii sunt onești și muncitori, nu au ajutoare sociale, nu stau toată ziua la crâșmă și nici nu intră în polemici cu atotștiutorii de la oraș.
    PS. Iar păsările parcă s-au înmulțit în ultima vreme și își văd de treaba lor.
    Trai bun tuturor!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.