Țările UE au stabilit să cumpere armament la comun

Comisia Europeană salută acordul politic la care au ajuns marţi Parlamentul European şi Consiliul Uniunii Europene cu privire la Regulamentul de instituire a instrumentului de consolidare a industriei europene de apărare prin achiziţii publice comune (EDIRPA), cu un buget de 300 de milioane de euro, informează un comunicat de presă al Executivului comunitar.

„Acest acord politic marchează un eveniment important pentru integrarea apărării europene. Cu ajutorul EDIRPA, vom oferi un stimulent prin intermediul bugetului UE pentru a încuraja statele membre să achiziţioneze împreună produsele de apărare de care au nevoie urgentă. Acest lucru va oferi previzibilitate şi vizibilitate industriei de apărare şi va contribui la extinderea şi accelerarea capacităţilor de producţie. EDIRPA este esenţial pentru ajutorul nostru imediat acordat Ucrainei şi pentru refacerea unor părţi din stocuri în statele membre. Ne aşteptăm acum la un acord rapid cu privire la Actul privind sprijinirea producţiei de muniţii, pe care l-am prezentat în mai 2023”, a declarat comisarul pentru piaţa internă, Thierry Breton.

EDIRPA va stimula statele membre să achiziţioneze în comun cele mai critice şi urgente produse din domeniul apărării, având în vedere invadarea nejustificată a Ucrainei de către Rusia. Acest fapt va consolida interoperabilitatea între statele membre pentru aceleaşi produse, va facilita reducerea costurilor şi va stimula competitivitatea şi eficienţa bazei industriale şi tehnologice de apărare europene. Achiziţiile publice comune efectuate de statele membre reprezintă un important pas înainte către o piaţă europeană a apărării mai integrată, oferind o mai mare previzibilitate industriei europene de apărare, permiţându-i să investească pentru a-şi spori capacitatea de producţie şi pentru a se adapta la contextul actual al pieţei.

EDIRPA va sprijini statele membre în eforturile lor de a cheltui cel puţin 35% din bugetul propriu pentru echipamente în cadrul programelor europene de colaborare. Acest fapt va contracara fragmentarea cererii europene, care afectează competitivitatea bazei industriale şi tehnologice de apărare europene.

În completarea EDIRPA, colegiuitorii lucrează, de asemenea, la finalizarea negocierilor privind Actul privind sprijinirea producţiei de muniţii (ASAP) pentru a sprijini în mod mai direct capacitatea industrială de a produce muniţii pentru Ucraina şi statele membre ale UE, ca parte a strategiei privind muniţia pe trei piloni convenită între liderii UE.

La adoptarea Busolei strategice, statele membre s-au angajat să cheltuiască mai mult şi mai bine în domeniul apărării pentru a aborda mai bine realităţile operaţionale şi noile ameninţări şi provocări. Prin încurajarea efectuării achiziţiilor publice în colaborare, EDIRPA şi viitorul ASAP vor sprijini această schimbare radicală a comportamentului statelor membre.

Acordul politic la care au ajuns Parlamentul European, Consiliul şi Comisia face în prezent obiectul aprobării oficiale de către Parlamentul European şi Consiliu. Comisia urmăreşte punerea rapidă în aplicare a EDIRPA. Comisia va pregăti un program de lucru asistat de statele membre în cadrul comitetului programului.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

26 de Comentarii

  1. -armament la comun????

    -tot spuneau unii ca au vazut numai ukraineence,
    o fi fenomen general evropean,
    o fi schimb pa schimb!

  2. La cati bani s-au bagat in fundul lui Zelenski, se puteau rezolva o multime de alte probleme ale europenilor. De ce finantam apararea posesiunilor latifundiare ale firmelor americane in Ucraina? De ce finantam un regim xenofob, care isi bate joc de cele mai elementare norme democratice si de aparare a drepturilor minoritatilor? De ce finantam macelul in car rusii baga in pamant zeci si sute de mii de ucraineni? Ca, daca o luam pe calea istoriei, ajungem sa vorbim de tradarea intereselor nationale!

  3. Deci, si vine un dobitoken ca multi de aici, asa, care spune ca e culmea civilizatiei si a prosperitatii.. un rahat pe batz. Daca cumperi arme si te inarmezi pentru pace esti un primitiv medieval, controlat mental, carne de tun inutila. hai sictir cu civilizatia voastra de scelerati satanisti.

  4. Evident că vor fi cumpărate de la amerloci ! Nici răposata uniune sovietica nu s-a gândit la așa ceva !!!

  5. tarile u-ie au stabilit? cine, cand si cum? europa este aici iar noi facem parte din ea dintotdeauna. care tari u-ie? noi suntem ROMANIA – O TARA DIN EUROPA…inca. si pe NOI, poporul, nu ne-a intrebat.

  6. Hai sictir derbedeilor de la Comisia Europeana ! Tarile europene si populatia au nevoie de o viata linistita si decenta ,nu de inarmare si de pregatire pt. razboi.Tarile europene s-au cam saturat sa tot trimita Ukrainei ajutoare militare ca sa le toace Zelenski sau sa le vinda asa dupa cum se stie.Inca odata Hai sictir, dargilor de la Comisia Europeana !

  7. Din 2020 tot spun ca tarile europene si multe entitati bancare, din vanzari de tratament si vaxxinuri, vor fi obligate sa contribuie cu sume exorbitante in conturi de caposii lumii stiute ca sa cheltuie ei banii cum li se scoala sau viseaza. S-a ajuns la fapte, asa zis-ul pnrr pentru tarile europene, plus contributii prin vanzari vaxxinuri si tratament care nu vor fi consumate, si destule. S-a ajuns si la momentul armata europeana doar hotararea mai trebuie executata! Ce se alege de Romania in urma acestor hotarari defavorabile? Am mai spus: 2023-2024+, vor fi anii distrugerii definitiv a Romaniei, a natiei romane si se vad semnele zilnic.

  8. …e clar, urmeaza un imprumut de cateva zeci sau sute de miliarde de ioroi…poate suna ciudat dar cred ca pe noi numai un razboi ne mai poate salva…

  9. Ce trist!!!?
    Va amintiti anul 2015 cand Grecia a cerut ajutorul Uniunii Europene si a fost refuzata???…nu erau bani…
    Grecia, leaganul civilizatiei europene nu valoreaza nimic pentru sfertodoctii din Parlamentul European!
    Cum naiba se face ca pentru inarmare sunt bani???
    Toate institutiile asa zise „democratice” ale UE sunt corupte si nu urmaresc interesele cetatenilor europeni.
    Agenda lor e facuta la Washington!
    Este incredibil cum popoarele europei au devenit slugile belicoase ale SUA!

  10. UE se află într-un război sau se pregătește de război, dacă da, cu cine și pen’ce?!

  11. Atata timp cat UE=Tabara Militara Americana, puteti sa incheiati si mama acordurilor, ca tot americanii decid ce se face.

  12. la troc
    ‘economie de piata sociala’…alta aberatzie de sorginte teutona…pe seama prostilor idiotizatzi
    inghesuiala mare la tzutzuroi…suge numa cine trebuie..organizat, calculat…nemtzeste
    ceilaltzi se uita prin geam si si dau foc la (la viatza)
    si alte dictaturi neobolshevice

  13. Se aduna bani de la toti ca la barbut si evvreii glibalisti care conduc europa hotarasc sa cumpete de la americani.
    Mor negrii de foame si se rascoala impotriva evvreilor care capuseaza ameruca. Prosti sunt rusii. Ajuti Ucraina sa ti se declare razboi.

  14. Nu da odata Putin o nucleară la bruxelles…?…scăpăm dracului de nenorociții ăștia…

  15. Articolul asta poate fi un exemplu de manipulare securista folosind presa obedienta (de fapt,ce poate face?).Titlu:Țările UE au stabilit să cumpere armament la comun. Serios?!Tarile europene au la Bruxelles niste reprezentanti tradatori,vinduti si complici ai globalistilor sionisti americani care manipuleaza si jefuiesc cetatenii europeni.Metode?! Pandemia covid,razboiul din ucraina si vor mai urma si alte metode.

  16. Solutie sigura pentru a crea o debandada uriasa, nemaiîntâlnita, pe continent. Adica de-a face o ENORMA DETURNARE DE FONBDURI. @Heil Biden!: ai dreptate. @Antica: ai dreptate. @Observator: ai dreptate. Lasând deoparte ca-i vorba de-o CACIALMA: pentru înarmarea-„aparare” (împotriva cui?) a UE ar fi nevoie, la preturile de productie actuale, de milioane de miliarde de $ (euro, pardon! cum de-am putut sa gresesc?!). Povestea de la Bruxelles = NUMAI PENTRU A SALVA $, a SCOATE SUA DIN RAHATUL FALIMENTAR CRONIC ÎN CARE SE AFLA. @tuturor comentatorilor: voi credeti ca SUA, patroanele UE, nu sunt pline de METROPOLE FALIMENTARE, CU MAGHERNITE ÎM-PU-TZI-TE SI CU ZECI DE MILIOANE DE oAMENI FARA ADAPOST? Chicago, al carui senator a fost Obama, fiind între metropolele falimentare de dat „exemplu”. Si-i pasa cuiva? I-a pasat, lui Obama, de orasul care-l propulsase -n Senat? Nici pomeneala! „mie sa-mi fie bine, eu s-am vile pe Martha’s Vineyard, ca restu’ …!”

  17. Povesti nemuritoare, Franta cu Macron a blocat orice discutii la nivel de UE pana cand noul imperiu microniain nu si- a asigurat felia de tort principala pe zona de producere a munitiei de razboi pentru industrua nationala franceze, iar pe aici pe la Bucuresti au plimbat ursul prin fata televiziunilor cu mesaje propagandistico-comuniste useriste de doi lei deespre cat de mult isi doresc ei sa ajute industria nationala romaneasca de armament, in fapt un competitor ce trebuie sa fie permament in urma si sabotat de catre decicentii europeni.
    Spre deosebire de al nostru fan-OMV de la Palatul Catroceni pe care nici macar ai sai conationali nu-+l mai agreaza, aflam ca mult hulitul presdinte Orhan din Ungaria a pus bazele unei constructii de la zero a unei fabrici de producere a prafului de pusca si munitiilor de calibru greu – 155 mm cu ajutorul parteneriatului strategic furnizat de inudustria de armament germana, asta da patriotism -model CIOLACU ca sa fiu ironic.

  18. Si cu ce o sa se apere tarile europene de Germania, Franta si de Zelenkiuri?

  19. Vaccinuri la comun din SUA, armament la comun din SUA. Mai sa fie, ce coincidenta. Intamplarile astea intamplatoare duc cu totul intamplator la umplerea unor conturi din SUA.
    Da,da. Totul e pe bune, nu vedeti si la stiri? Atentie, va poate afecta emotional. In sensul ca va plange portofelul…

  20. Încă o lovitura pentru rusi cu Putin sau fara Putin . Rusia nu poate sa concureze cu industriale de armament si cu nivelul tehnic al țărilor din NATO. Deci finalul se conturează impreuna cu atingerea obiectivului USA: Rusia trebuie sa iasă din acest război sleită si dezechilibrata economic pentru a nu mai putea ataca nicio țara timp de 10-15 ani. O știre din Rusia asiatica vine sa întărească cele de mai sus : cea mai mare uzina care construiește si tancuri nu va mai construi nimic altceva decat tancuri. Producția de locomotive , vagoanele si alte produse pentru ,,civili” va fi sistată. Este începutul sfârșitului. Efectiv Rusia nu poate sa se compare cu Occidentul , care da dovada de unitate si hotărâre in a ajuta pe toate planurile Ucraina . De ex. SUA va înlocui tot armamentul distrus la începutul ofensivei de vara.

  21. Armament la comun cand intra Romania in Schengen, tot la comun! Pina atunci……sictir, sa dea altii banetul, nu noi!

  22. Bei, eu n-am fost intrebat….
    Nu inteleg ce avem noi in comun cu aceasta tagma a agresorilor……Asa cum era Hitler in perioada 35-41, asa sint americanii de prin ’90 pana in prezent si instrumentele lor NATO, UE …..

  23. Hai (editat) cu Ucraina voastra ! Ajunge cu minciuna, razboiul acela este terminat. In loc sa ne concetram pe dezvoltarea noastra economica si sociala continuam sa aruncam bani in acest razboi absurd. Poate a sosit vremea sa va intelegeti cu Rusia peste capul Ucrainei ( de cate ori nu s-au facut asemenea arnajamente in istorie). Trebuie sa mai salvam ce se poate salva , iar prin cheltuirea banilor cu nemiluita intr-un razboi care nu poate fi castigat (va sugerez sa vedeti anlizele profesorului John Mearsheimer despre actuala situatie in Ucraina) nu faceti decat sa adanciti Europa si mai adanc in criza financiara in care deja se gaseste.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.