
Reducerea deficitului bugetar rămâne una dintre cele mai stringente probleme ale economiei românești, pe fondul unor venituri insuficiente și al unor cheltuieli în creștere. Printre soluțiile vehiculate în spațiul public se află și extinderea taxării inverse la TVA, o măsură care ar contribui la combaterea evaziunii fiscale. Pe de altă parte, analiștii avertizează că fără o reformă profundă a aparatului fiscal și o disciplină mai strictă în cheltuirea banului public, România riscă să ajungă într-o situație critică de finanțare.
Gabriel Biriș: „30 de miliarde de lei s-ar putea aduce la buget doar prin taxarea inversă la TVA”
Avocatul specializat în fiscalitate Gabriel Biriș a declarat pentru B1 TV că o extindere generalizată a taxării inverse la TVA ar putea aduce la buget sume importante și ar contribui decisiv la reducerea deficitului.
„Discutăm acum de o reducere a deficitului cu 30 de miliarde de lei ca să ne încadrăm… nu ca să ne fie bine, ca să ne încadrăm în ăia 7% pe care ni i-am asumat pe traiectoria de reducere a deficitului bugetar, care-i tot în favoarea noastră, nu a Bruxelles-ului. 30 de miliarde de lei se pot aduce în plus la buget doar printr-o singură măsură: taxarea inversă la TVA generalizat, peste o anumită sumă. Noi acolo avem 9 miliarde de euro, adică 45 de miliarde de lei fraudă, necolectați.”
Gabriel Biriș a subliniat că mecanismul funcționează deja pentru anumite produse cu risc ridicat de evaziune:
„Avem taxare inversă la toate tranzacțiile între companii românești și companii din UE. Asta e regula acolo! Avem taxare inversă pe așa numitele produse de mare risc, unde am avut evaziune foarte mare și am introdus taxarea ca metodă de combatere a evaziunii. Avem la cereale, fier vechi, imobile. Din 2016 a fost introdusă, când eram secretar de stat, pe telefoane mobile și calculatoare la valori peste 5.000 euro.”
El a avertizat însă că este necesară voință politică pentru adoptarea acestei măsuri:
„Altfel o să ajungem în mâna extremiștilor, da? Că nu degeaba oamenii au votat masiv Călin Georgescu, că sunt disperați că nu mai sunt reprezentați, că au fost lăsați de căruță.”
Cristian Păun: „Nu există niciun motiv să creștem taxele înainte să reformăm statul”
Economistul Cristian Păun atras atenția într-un interviu acordat News.ro că, înainte de a introduce noi taxe, statul ar trebui să taie cheltuielile inutile și să se concentreze pe prioritățile fundamentale.
„Nu există niciun motiv ca guvernul României să crească taxele înainte să reformeze statul şi să taie cheltuielile inutile, iar cei care susţin contrariul nu urmăresc altceva decât păstrarea actualului sistem.”
Potrivit acestuia, România ar trebui să se concentreze pe cinci domenii esențiale:
„Guvernul are de finanţat doar cinci domenii mari şi late: educaţia, sănătatea, apărarea, siguranţa naţională şi justiţia. Dacă veniturile statului s-ar concentra pe aceste cinci direcţii, ar exista dintr-o dată banii necesari pentru a le creşte substanţial calitatea.”
Cristian Păun a ținut să avertizeze asupra unei tentații a unor politici economice de tip socialist:
„Într-o societate unde punem egalitatea înaintea libertăţii, în final vom avea mai puţin din ambele! Societăţile care pun libertatea înaintea egalităţii vor avea mai mult din ambele!” – a citat economistul pe Milton Friedman.
Bogdan Belciu: „Deficitul continuă să crească, în timp ce colectăm prost și cheltuim tot mai mult”
Bogdan Belciu, Co-Founder and Partner la Valorem Business Advisory, avertizează într-o analiză publicată pe LinkedIn că problema cea mai gravă rămâne adâncirea deficitului.
„Problema iminentă rămâne însă tot cea de finanțare, din cauza deficitului care se tot adâncește, deoarece colectăm la fel de prost și cheltuim tot mai mult.”
Potrivit acestuia, în primele luni din 2025 veniturile bugetare au scăzut, iar deficitul a crescut:
„Comparativ cu primele 3 luni ale anului trecut, până în martie 2025 veniturile bugetare au scăzut de la 7,6% la 7,4% din PIB; ca urmare, deficitul bugetar pe primele luni ale anului a crescut de la 2,1% în 2024 la 2,3% din PIB în 2025 și avem toate șansele să terminăm anul cu un deficit chiar mai mare ca cel de 9,3% din PIB în 2024.”
El consideră că majorarea taxelor nu este soluția:
„Creșterile de taxe nu sunt soluția; nici în trecut nu au avut un impact pozitiv. Un TVA mai mare reduce consumul și crește evaziunea.”
În schimb, o mai bună colectare a veniturilor ar putea aduce 3-4% din PIB, însă acest lucru necesită timp și reforme structurale.
Eugen Rădulescu: „Este strigător la cer că nu încasăm 9 miliarde de euro anual din TVA”
Consilierul BNR Eugen Rădulescu consideră că o prioritate absolută este profesionalizarea ANAF și combaterea marilor fraude fiscale.
„Este strigător la cer. Noi nu încasăm 30% din TVA. Media Uniunii Europene este de 6%. În Ungaria este 2,3%. Bulgaria are vreo 7% din TVA neîncasat. Bulgaria va intra în euro. Noi stăm pe margine şi ne uităm.”
Rădulescu susține și el extinderea taxării inverse:
„Pentru TVA mai există și soluția taxării inverse, care se aplică și în România pentru câteva produse. Această taxare inversă nu este aplicată pe toate produsele odată, dar se poate extinde procedeul.”
El respinge însă categoric ideea unei taxe pe tranzacțiile bancare:
„Această măsură a aplicat-o Venezuela. Vrem să facem România ca Venezuela? Este o aberaţie. Cine spune aşa ceva, nu înţelege ce înseamnă economia de piaţă.”
Concluzii
Deși părerile analiștilor diferă în privința soluțiilor concrete, există un consens clar asupra faptului că România trebuie, în primul rând, să combată evaziunea fiscală și să îmbunătățească colectarea veniturilor, înainte de a recurge la noi majorări de taxe.
Taxarea inversă la TVA este una dintre măsurile eficiente deja testate în domenii specifice și care, extinsă inteligent, ar putea aduce sume importante la buget.
În același timp, fără o reformă profundă a aparatului fiscal și o revizuire a cheltuielilor publice, România riscă să agraveze și mai mult problema deficitului și a datoriei publice.
Cum să se stârpească evaziunea fiscală când guvernul și parlamentul o promovează, o susțin și o apără împreună cu ambasadele occidentale din țara noastră? România plătește taxă de protecție companiilor occidentale.
Hotia numita TVA trebuie sa dispara. Dragi guvernanti, daca chiar vreti sa faceti ceva util, terminati cu hotia asta de TVA si masinaria infernala cu TVA deductibil, TVA datorat, TVA la unele produse la altele nu. E o invetie franzuzeasca care duce la faliment si ruina. Trebuie desfiintata complet si cu au propus unii inlocuita cu o taxa mica de 1% pe orice tranzactie fara nici o discriminare. Asa castigam si timp si resurse consumate inutil si din partea firmelor si din partea ANAF.
Toate firmele care produc masiv in Romania sunt firme occidentale din UE, care exporta toata productia la „centrele de profit” ale lor, totul facturat cu TVA = 0, cu returnarea TVA la toate subansamblele cumparate din Romania. Adica, pentru tot ce se exporta in UE, nu se castiga ceva la TVA ! TVA este taxa enorma pe saracie, platita de saraci.
Cică, șoferii magistraților primesc spor de confidențialitate, adicătelea să-și țină fleanca ca sa nu ciripeasca ce spun magistrații care primesc si ei spor să-și tina fleanca. Sporuri peste sporuri și bugetul un sac spart! Aici sunt banii dumneavoastră! Adicătelea spor la spor! E ceva exponențial! E un cerc vicios!