Tensiuni în Balcani: S-au tras focuri de armă

Guvernul din Kosovo a decis să amâne cu o lună intrarea în vigoare a noilor reguli la frontiera cu Serbia care au provocat tensiuni duminică în nordul ţării, unde au fost ridicate baricade şi trase focuri de armă asupra poliţiei, transmite AFP.

Amânarea a fost anunţată într-un comunicat al guvernului la finalul unei întâlniri cu ambasadorul Statelor Unite în Kosovo, Jeffrey Honevier.

Noile reguli, care urmau să intre în vigoare luni, prevăd că orice persoană care intră în Kosovo cu o carte de identitate sârbă va trebui să o înlocuiască cu un document temporar pe durata şederii în ţară.

Pe de altă parte, sârbii kosovari ale căror vehicule poartă plăcuţe de înmatriculare emise în Serbia vor trebui să le înlocuiască cu plăcuţele Republicii Kosovo în termen de două luni.

Premierul Albin Kurti a precizat la sfârşitul săptămânii că este o măsură de reciprocitate, în măsura în care Serbia – care nu recunoaşte independenţa fostei sale provincii cu o majoritate albaneză proclamată în 2008 – cere acelaşi lucru de la kosovarii care intră pe teritoriul său.

Aceste măsuri au suscitat puternice tensiuni duminică în nordul Kosovo unde trăieşte o minoritate sârbă.

Poliţia kosovară a declarat că a fost ţinta unor focuri de armă, fără să se înregistreze răniţi, şi au fost ridicate baricade pe drumurile care duc în Serbia.

Cele două puncte de trecere a frontierei au fost închise circulaţiei.

În comunicatul său, guvernul kosovar a cerut ca „toate baricadele să fie ridicate şi libertatea deplină de mişcare restabilită” luni.

Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a salutat decizia Pristinei într-un tweet duminică seară, lansând un apel la „ridicarea imediată a tuturor blocajelor rutiere”.

Poliţia din Kosovo a afirmat duminică că a fost ţinta unor focuri de armă focului în nordul ţării, unde au fost ridicate baricade pe drumurile care duc în Serbia, în semn de protest faţă de politica frontalieră a guvernului, scriu AFP şi Reuters.

Misiunea NATO în Kosovo (KFOR) s-a declarat, într-un comunicat publicat duminică, „pregătită să intervină dacă stabilitatea este ameninţată” în nordul Kosovo, unde au fost observate tensiuni în ultimele ore.

„Misiunea noastră este în întregime axată pe punerea în aplicare zilnic a mandatului său din partea ONU pentru a asigura un mediu sigur şi în siguranţă, precum şi libertatea de mişcare pentru toţi locuitorii din Kosovo”, se adaugă în acest document, făcând cunoscută o „situaţie generală tensionată în ce priveşte securitatea” în municipalităţile din nordul ţării.

Poliţia kosovară a precizat că focurile de armă nu au făcut răniţi.

Duminică seară, sute de sârbi kosovari au blocat cu camioane, cisterne şi alte vehicule grele drumurile care duc la punctele de trecere Jarinje şi Brnjak, potrivit unui corespondent al AFP la faţa locului.

Numeroase persoane s-au aşezat ulterior în jurul baricadelor, cu intenţia declarată de a petrece noaptea acolo.

Albin Kurti l-a acuzat pe şeful statului sârb că declanşează „tulburări”.

„Următoarele ore, zile şi săptămâni pot fi dificile şi problematice”, a scris pe Facebook premierul kosovar.

În septembrie, nordul Kosovo a fost scena unor tensiuni puternice, după decizia Pristinei de a interzice plăcuţele de înmatriculare sârbe pe teritoriul său, marcate de manifestaţii zilnice şi blocarea traficului la cele două puncte de frontieră.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Author

23 de Comentarii

  1. Blinken, ministrul de război al SUA, i-a instigat pe albanezii musulmani din Kosovo la genocid împotriva sârbilor ortodocși, cu scopul de a șantaja Serbia și a o constrânge să intre în UE. Frumoasă democrație! Tot așa SUA, începând cu anul 2014, au susținut Ucraina să comită genocid (=asasinate + interzicerea limbii materne ruse) împotriva rușilor din Ucraina. Astea sunt „valorile” occidentale!

  2. Nu exista decit o entitate mafiota cu acest nume, in care niste pradatori si-au instalat ilegal, ca la Guantanamo, una din cele mai mari baze militare din Europa. Punct.

  3. Americani vor război cu orice preț în balcani…
    Ce surprinde e ca limbricul asta de regiune are ambasador american!!!..
    Băi Iohannis nu esti tu cu partenerul strategic în gură toata ziua,de ce Rumania nu are ambasador american la bucurești?..
    E mai important kosovo decât bucureștiul?..

  4. Are si Johanis militari romani pe care ii tine acolo? Ce cauta aia pe capul altora?

  5. E „dictatul american” in functiune aprobat de caposii din tara respectiva si nemultumitii se revolta devenind teroristi in creierul si pe gura calailor.

  6. Bey @ Dr.Margele,care „tot asa”? Ca vad ca pentru o putinista ca tine separatistii din Ucraina sunt celavecii aia buni,iar separatistii din Kosovo sunt celavecii aia rai.Ucrainienii nu au interzis linba rusa in Ucraina si nici vreo alta limba,ci si-au schimbat limba oficiala a tzarii lor suverane din limba rusa,vorbita de un sfert din cetateni,in limba ucrainiana vorbia de trei sferturi din locuitori,iar ca tzara este Ucraina de cateva sute de ani si nu Rusia.

  7. „Guvernul din Kosovo”? NU EXISTĂ „Guvernul din Kosovo”!
    „a decis”? Papițoii ăia nu „decid” nimic, li se transmit ordine, și slugile le execută! Ca de-aia „la finalul unei întâlniri cu ambasadorul Statelor Unite în Kosovo, Jeffrey Honevier”…
    „în nordul ţării”? NU EXISTĂ nici o „țară” Kosovo! E provincie sîrbă, chiar și O.N.U. a confirmat asta!
    Albanezii afară! F U C K N.A.T.O.!

  8. Încet, dar, sigur crește tensiunea în această parte de a Europei, să fie doar o întâmplare, KFOR (OTAN) este acolo din 1999 cu mandat ONU ?!

  9. @ „deeper”, 1 august 2022 la 9:23
    „iar ca tzara este Ucraina de cateva sute de ani”?!
    HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA! Beeeey, diaper, ia, dă-ne tu cîteva repere, cu ani, a istoriei „de cateva sute de ani” a Ukrainei! Că eu știu „dăcît” reperul 1918, cîn’ Kaizeru’ Jarmaniyei a proklamat o „Ukraina” pă teritoriul rusesc anexat, cunoscut ca Novorossiya!
    Spune-ne tu alea dă dînainte! …că tare-$$ curios….[Rumburak]

  10. SCOPUL PROFUND AL PAȘNICULUI JANDARM DESMOCRAT -CARE MAI ADAUGĂ UN BUTOIAȘ DE PULBERE ÎN FOSTA JUGOSLAVIE-ESTE DE A ZGÂNDĂRI „DRAGOSTEA ORTODOXĂ SÂRBĂ CU CEA MUSULMANO KOSOVARĂ”CU BĂTAIE MAI LUNGĂ : DESTRĂMAREA COLABORĂRII PUTIN-ERDOGAN !

  11. Sarbii si-au tras singuri un glonte in cap. Cu un presedinte pro-rus,vai steaua ei de tara pe jumatate. A ales cartea gresita trolul rus din Serbia.

  12. @deeper.

    1. În timpul Evului Mediu, până la invazia tătarilor din secolul XIII și până la cucerirea de către otomani la 1475, Peninsula Crimeea era împărțită între puterile creștine Rusia Kieveană și Imperiul Bizantin. Deci s-ar putea spune că Crimeea a fost eliberată după trei sute de ani de sub ocupația otomană / tătară / musulmană de către Imperiul țarist, nu de către Ucraina, pe la sfârșitul sec. al XVIII-lea.
    2. Într-adevăr, Rusia Kieveană a fost cel mai timpuriu stat al slavilor, din sec. al X-lea și până la mijlocul sec. al XIII-lea, la invazia mongolă. Însă în sec. al XIV-lea, Polonia a ocupat Galiția, iar Lituania a ocupat Volînia, partea centrală a actualei Ucraine, inclusiv Kievul, ocupație care a durat până la sfârșitul sec. al XVIII-lea, respectiv până la așa-zisa împărțire a Poloniei. Din sec. al XIII-lea, centrul civilizației Ruse Ortodoxe s-a mutat treptat spre Est, de la Kiev la Novgorod (în Rusia de azi) și mai apoi la Moscova.

  13. @ deepper.

    3. Până la primul Război Mondial, populațiile din actuala Ucraină se numeau ruteni, rusini și cazaci. În război, rutenii și rusinii din Galiția, Subcarpatia și Bucovina au luptat de partea Puterilor Centrale, adică de partea Austro-Ungariei și Germaniei împotriva Rusiei, iar cazacii de partea Rusiei. În timpul Primului Război Mondial, autoritățile austro-ungare au format „Legiunea Ucraineană” și abia atunci apar pentru prima oară etnonimele de „ucrainean” și „ucraineană”, la inițiativa serviciilor secrete austro-ungare din anii 1890-1916. Există oare vreo dovadă de continuitate culturală de la Rusia Kieveană la Ucraina de azi? Și dacă da, atunci de ce în Ucraina de azi nu se vorbește / scrie în limba rusă literară, bisericească (limba Rusiei Kievene, a Novgorodului și a Moscovei)?
    4. Odată cu prăbușirea imperiilor rus și austro-ungar în urma Primului Război Mondial, a apărut o mișcare național(ist)ă ucraineană pentru independență. În perioada 1917–1920, au apărut mai multe state ucrainene, între altele: Republica Populară Vest-Ucraineană (pro-austriacă), Hatmanatul, sau Republica Sovietică Socialistă Ucraineană (pro-bolșevică), state ce au ocupat diferite teritorii din fostul Imperiu țarist. Până la urmă, interbelic Ucraina a fost împărțită între Polonia și URSS, iar postbelic a intrat în întregime în componența URSS. Rusia Subcarpatică a intrat pentru prima oară în componența Ucrainei Sovietice abia după al Doilea Război Mondial.

  14. Serbia comite iar o greșeală.. Confruntarea nu este o soluție,.Serbia nu știe să fie abilă.. Dacă se ajunge la confruntare militară, categoric serbia mai pierde teritorii.. Nu trebuie să uite că lumea islmistă este in spatele celora din kosovo.. Nu are cum câștiga in fața lor, nici cu ajutor rusesc, care in acest caz nu e garantat.

  15. Nu inteleg de ce americanii zgindare in Serbia! La ce le foloseste un razboi in centrul Europei? Cu Ucraina asa, cu Serbia asa …. Totusi ce vor ??????

  16. Deeper, lasa istoriile astea, ca habar n-ai ce vorbesti! Unde te-ai „cultivat” asa, pe camp?

  17. @Crina.. Corectă întrebare. Este clar cine este in culise. Europa este clar țintă și victimă, cu concursul boilor sorosisti din UE.

  18. În Duma de Stat a Federației Ruse, în urmă cu câteva ore, aceștia au comentat situația alarmantă din Balcani, menționând că fraternul popor sârb nu va rămâne singur. Deputații ruși au subliniat că dacă chiar și un soldat NATO intervine în conflict, atunci Rusia nu va sta pe margine și va veni cu siguranță în ajutorul sârbilor.

    Nu există nicio îndoială că aceste declarații serioase au fost convenite cu președintele Rusiei, ceea ce înseamnă că Kremlinul, cu siguranță, nu va glumi pe această problemă.

  19. @Marele Urs …un elefant ce moare …da din picioare !

    In agonia sa USA face „miscari” imprevizibile …haotice …disperate … MURIBUNDE !

    Nu e deja vizibil asta ? Nu e deja vizibil ca STRATEGIA polit-mondiala a democratilor nu pushka cu predictiile
    MIDTERMS-ului si ca vor pierde republianilor mlui Trump … ambele camere ?

    De ce persita in erroare ? (Errare humanum est , perseverare DIABOLICUM !” ) Protestantii americani …egalitari … non-rasiti , si para-sex-uali ? 🙁

    😀

    ATAT de sumbre-s cele zece unsprezecimi ale ICEBERG-ului … monetar !!! ?

  20. În afacerea Kosovo toti au pierdut ceva, numai amercanu’ a cistigat o bază militară fix in Balcani.

  21. Faci aluzie la IMPLANTUL Israelului taman in OM … de catre britanici …doar (!) …dupa ce s-a gasit PETROL la arabi ?
    Petrol ce trebuia pazit … precum si-au pazuit rusii petrolul in ww2
    de-au pierdtut nemtii cu toata tehnica lor !

    Cum e azi cu toata tehnica americana ? De ce nu se baga peste rusi ?

    Sti ca si propogandizarea HOLOCAUSTULUI (care s-a intmplat real !) a fost pregatita pentru a diminua efectul MORAL 🙂 🙂 🙂
    luarii cu japca de COLONIALISTII BRITANCI (de facto anglo-saxoni = si americani)
    a pamantului arabilor din zona CONFISCATA ?

    Multe-s real altfel decat par sau sunt „invatate” prostilor 😉 !
    TRAIM REALE CADERI DE IMPERII ( caderea USA e aidoma caderii URSS-ului …cu cat n-o vrea… cu ata se va lovi mai rau in cadere …
    ar fi mult mai bine s-o lase pe mai tarziu …uite ca Rusia si-a revenit dupa URSS …e ce n-ar putea si USA …dupa …chinezi 😉 ?)

    Nu se vrea ? 😛

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.