Termocentralele nu vor mai fi supraimpozitate

Producătorii de energie care folosers ca sursă primară gazul sau cărbunele nu vor mai fi supraimpozitați peste nivelul de vânzare de 450 lei/MWh, a spus ministrul Energiei Virgil Popescu. Supraimpozitarea va fi însă făcută la un nivel de 80% producătorilor cu un nivel al costurilor mult mai mic și care produc energie așa zis „curată” și care vând peste nivelul de preț mai sus menționat.
“Noi am venit cu o corecție a acestui amendament, încercăm să excludem producătorii de energie electrică  pe bază de combustibil fosil, acolo unde intră CET-urile și cărbunele – CE Oltenia, – da, acolo costul de producție este mult mai mare de 450 de lei/MWh și normal că nu vorbim despre impozitare. Cei care au beneficiat foarte mult de pe urma creșterii acestui preț, pentru că piața se închide la prețul cel mai mare, sunt cei din producția de regenerabile, unde intră Hidroelectrica, și nuclearul, unde costurile de producție sunt mai mici”, a spus Popescu.
Ministrul a făcut aceste declarații după dezbaterea în comisiile de la Camera Deputaților a proiectului de lege referitor la modificarea OUG 118/2021. Unul dintre amendamentele incluse acolo, care a trecut deja de Senat, se referă la instituirea unui impozit de 80% aplicat pe veniturile obținute de toți producătorii de energie electrică pentru prețuri de vânzare mai mari de 450 de lei/MWh. Impozitul suplimentar ar fi urmat să fie aplicat pe perioada acestei ierni.
Oficialii Electrocentrale București și cei ai CE Oltenia s-au plâns că supraimpozitarea peste acel nivel de preț îi va afecta profund, pentru că au un cost de producție, cu valoarea certificatului de emisii inclusă, care depășește nivelul de 450 de lei.
Costurile de producție pentru termocentrale au crescut enorm, în ultimii doi ani, din pricina scumpirii de 4 ori ale acestor drepturi de poluare, în cadrul agendei „ 0 emisii” a UE. CE Oltenia a ajuns, spre exemplu, ca jumătate din veniturile anuale încasate să fie cheltuite pe achiziția certificatelor de emisii.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Mihai Soare 1073 Articole
Author

3 Comentarii

  1. TVA de 19% si alte taxe nu sunt jaf ? Dar cate minim 30% dati statului francez, german, italian si ceh ? Generosi au ajuns saracii !

  2. tva-ul este o mizerie fara seamna. este un fel de impozit de lux pe care-l percep hotii dupa care fac afaceri cu returnarile de tva. cutume imbecile nascute de minti tembele la care pun botul generatrii dupa generatii crezind ca asta-i normalitatea. ne trezim si noi un pic?

  3. Numai dacă ne uităm la ce urîțenie de sediu și-au tras ne dăm seama ce deștepți, nevoie mare, se perindă prin consiliu de administrație al CEO.
    Iar logoul…parcă e un ochi, ochiul ce vede tot. Ochiul și urechea.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.