Ce e negru, ipotecat și concesionat pe termen lung? Viitorul …(II)

Ce e negru, ipotecat și concesionat pe termen lung? Viitorul …(I)

Societatea Electro Argeș din Curtea de Argeș, legendară înainte de 1989, întrucât producea, printre altele, aspiratoare, uscătoare de păr și … râșnițe de cafea, există din 1971 și este listată la Bursa de Valori din București.

În 2004, Electro Argeș perfectează un parteneriat cu Karcher pentru a produce aspiratoare sub franciză. Deși CER Cleaning Equipments, subsidiara locală a Karcher, nu avea decât activitate de logistică și servicii, grupul decide să treacă la producție proprie, urmând a utiliza, în acest scop, propria subsidiară. Printre altele, grupul Karcher îl recrutează pe un fost director de la Electro Argeș, evident, cu tot cu echipa și cunoștințele acumulate în anii petrecuți la Electro Argeș.

În anul 2016, grupul Karcher primește de la statul român ajutor în valoare de cca 7,65 mil. euro, pentru construcția unei fabrici.

În anul 2019, primește un al doilea ajutor de stat, în valoare de 7,18 mil. euro, pentru construcția unei a doua fabrici.

Ambele fabrici sunt gata azi și sunt în aceelași perimetru cu Electro Argeș.

Producția de aspiratoare profesionale, cu care Electro Argeș dădea de lucru unui număr de 650 de salariați, trece la CER, subsidiara Karcher, sub cuvânt că CER oferă condiții financiare și logistice mai bune. Probabil că societatea românească va găsi resurse de continuare a activității, dar este cert că, în condițiile unei recrutări asidue sau chiar ale unei racolări în masa de personal de către CER, condițiile economice și sociale ale Electro Argeș se pot deteriora. Fabrica, din același perimetru, va putea fi preluată relativ ușor de fostul partner, care s-a metamorfozat în concurent, cu banii statului (1). Cu banii noștri, mai precis.

Schema de ajutor de stat din 2014 trebuia să genereze dezvoltare regionala, să nu ducă la închiderea unor activități similare și să nu afecteze mediul concurential existent. Investiția trebuia să aibă un efect multiplicator cuantificabil în economie, prin antrenarea altor investiţii conexe şi dezvoltarea furnizorilor locali de produse şi servicii (art. 18 lit. f) si h) din H.G. nr. 807/2014). De asemenea, beneficiarii ar fi trebuit să utilizeze resurse proprii pentru completarea necesarului de finanțare. Or, chit că toată desfășurarea de forțe s-a derulat în condiții confidențiale, obscure chiar, este evident că, de fapt, suntem în prezența unor donații generoase ale Statului roman în favoarea investitorului străin, donații utilizate de beneficiar pentru a elimina furnizorii locali de produse și servicii, sau, după caz, pentru a elimina concurența (2).

Interesant este că grupul Karcher și-a enunțat public intenția ca, începând cu această lună, să transfere întreaga productie către subsidiara CER Cleaning Equipment SRL, pe motiv că ar avea o oferta mai competitivă. Numai că, fără apariția ajutorului de stat, această ofertă nu ar fi putut deveni competitivă. Condiția acordării ajutorului de stat este exact incapacitatea investiției de a fi rentabilă în zona geografică aleasă în lipsa ajutorului de stat (art. 13 lit. b) din HG nr.807/2014).

Este bine de știut că, în cazul în care Electro Argeș ar fi purces la aceste demersuri, legislația ajutorului de stat i-ar fi interzis ceea ce, iată, i se permite grupului Karcher (3).

 

 

  1. Concurență neloială poate fi cercetată sub aspectele sale cele mai grave – racolarea de personal, subminarea și dezorganizarea activității în vederea falimentării ulterioare și a preluării ostile a concurentului.

2. Apropo, în România, aspiratoare nu mai produce nimeni altcineva, în afară de acești foști parteneri, deveniți concurenți inegali, cu concursul Statului roman.

3. Este evident, pe de altă parte, că imediat ce va deveni „nerentabilă”, această investiție va fi lichidată, așa cum se întâmplă de fiecare data în goana corporațiilor după profit obținut din muncă ieftină și regimuri fiscale „amicale”. În schimb, o întreprindere ca Electro Argeș, care supraviețuiește din 1971, nu ar prezenta un astfel de risc. Dimpotrivă, o astfel de întreprindere ar putea fi integrată, la nevoie, în eforturile de combatare a efectelor unor calamități sau epidemii, așa cum a fost cazul cu ventilatoarele necesare tratamentului bolnabilor de covid.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Gheorghe Piperea 414 Articole
Author

4 Comentarii

  1. singurul rol al „statului”-systemul de dinainte si de dupa ’89-a fost instaurarea de activitati de monopol.
    systemul e bine capializat-sa consideram numai apple sau fb…..ECONOMIE PLANIFICATA LA SCARA MONDIALA!
    (nici nu a fost greu-cu instrumente de genul „plus valorii”,a „productivitatii muncii” capitalismul a avut „viitor luminos” in bolshevism;
    capitalismul e o filosofie totalitara in sine,nu suporta concurentza).

  2. (conceptul tautologic numit „productivitatea muncii” a fost denuntat de ec. ilie serbanescu,
    https://www.cotidianul.ro/productivitatea-pe-salariat-marea-diversiune-colonialista/
    din pacate maestrul s-a oprit cu un singur pas inainte de concluzia finala,
    o dam noi aici:
    -salarul este doar DREPTUL DE A TE INDATORA!
    (in formula productivitatii pe salariat suma numita „salarii” ESTE O CANTITATE NEGATIVA
    si formula contine intradevar SEMNUL MINUS LA NUMARATOR,
    semnul plus pus in discutie de dl. economist apare din doua semne MINUS
    cel din formula si cel din cantitatea numita „salar,salarii”;
    dealtfel capitalistul utilizeaza formula cu succes si ii merge bine!

  3. considerati numai:cat ar fi productivitatea muncii sclavului?
    -probabil ca foarte aproape de 100%…..
    neamtzul o duce bine, „mai bine” cu un salar „mai mare”-pentru ca este ordonat,inregimentat,are o „inalta conshtiintza a muncii”
    si tot salarul il da la aldi,bmw,tui.
    banul trebuie sa circule-intradevar,fara prea mare osteneala,fara sa faca scurt-circuit intre potentziale prea diferite;
    de fapt „banul” se aseamana cu „bitul”,cu unitatea de masura a informatiei:
    -o chestie vlaguita de intzeles,e si marime extensiva e si marime intensiva,cantitate si calitate in acelasi timp,vezi iarasi referintza anterioara la „potentzial”
    (ceva asa se intampla in capul tuturora ala plin de entropie si cu kWh,kW/h,kW,etc;
    ca sa revenim la oile noastre:am auzit de „incidentza cazurilor”
    -CARE ESTE PREVALENTZA?!)
    (ori va beti cafeaua inainte de maxtor ori tocmai v-a iesit pe nas!).

  4. ganditorii de milenii au avut scrupule in privinta lui ZERO, a conceptului si a notatiei;
    au avut scrupule si in privinta semnului MINUS:
    -acum copiii sunt pur si simplu indobitocitzi din clasa a 6a,ca o predestinare,
    cu „unitatea imaginara”,cu numarul i(sau j….fratele geaman).
    nu uitati:in cateva ore trebuie sa dati ceasul inapoi,nu stim cui,
    daca va ganditi sa-l schimbati ar fi bine sa-l schimbatzi cu unul mai mare(sau mai lung,ora pare a fi suferit inflatzie SI EA).
    (de parca nimeni nu a auzit de jumatati de ora….).

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.