Termoficarea avariată a Bucureștiului și cum e în alte orașe

 
În București, avariile din sistemul de termoficare se țin una după alta și mii de apartamente de bloc, din diferite sectoare, rămân pe rând în frig. Sunt atâtea avarii pentru rețeaua de termoficare este foarte veche și ar trebui, practic, schimbată cu totul. Numai că vorbim aici de mii de kilometri de țeavă, 4 miliarde de euro și mulți ani, așa că PMB face pe bucăți. Pentru că aceste bucăți sunt prea mici, este de așteptat că avariile vor continua, iar bucureștenii vor mai sta în frig. La fel de adevărat este că Primăria se mișcă încet și foarte încet cu remedierea problemelor. Spre exemplu, acum avariile din Sectorul 2 și 3 sunt pentru că se se schimbă 210 de kilometri de țevi de termoficare, o lucrare care nu a putut fi terminată cât a fost cald afară și s-a întins și către perioada rece. Valoarea proiectului este de 300 de milioane de euro, bani care trebuiau absorbiți în exercițiul bugetar 2014-2020. Primarul Nicușor Dan a amânat însă cu un an ridicarea în SEAP a caietului de sarcini pentru atribuirea lucrărilor, care trebuiau terminate la 31 decembrie 2023. În acest moment, nicio șansă ca aceste lucrări să fie terminate până de Revelion.
În altă parte, se poate însă, chiar cu sistemul centralizat de termoficare, chiar dacă nu se poate compara complexitatea sistemului de termoficare din București cu cel din orice alt oraș al României. Ca exemplu însă,  Primăria Oradea, condusă mai întâi de Ilie Bolojan, a atras 235 milioane lei din programul guvernamental “Termoficarea”- adică 47,6 milioane de euro. Acum, acestea sunt implementate de primarul Florin Birta, tot de la PNL.
De remarcat este exemplul Sucevei. Primarul Ion Lungu a reușit în urmă cu aproape zece ani să realizeze un parteneriat public-privat cu o companie austriacă. Investitorul a capitalizat termocentrala pe bază de biomasă cu 86 de milioane de euro. Primăria a pus la dispoziție cinci hectare de teren. Societatea este pe profit. În cursul acestui an, chiar a scăzut prețul gigacaloriei. O familie nu va plăti mai mult de 300 de lei pentru un apartament de două camere, potrivit informațiilor primăriei. Întrebat de presa locală, primarul Lungu, păstrarea prețului gigacaloriei la 268 lei(în București este 1.100 lei, din care subvenția acoperă 760 lei) , a răspuns: “Folosim horțopele, acele resturi după prelucrarea lemnului. Avem norocul că suntem cel mai împădurit județ din România”
Electrocentrale Craiova SA, societatea desprinsă din Complexul Energetic Oltenia, a primit o finanțare importantă pentru realizarea unei capacități noi de producere energie electrică și termică pe gaze naturale în cogenerare, care va înlocui actualele capacități energetice existente, ce funcționează pe cărbune.
Sunt și orașe din România care stau chiar mai rău decât Bucureștiul în ceea ce privește termoficarea, unde rețeaua centralizată nu mai există aproape deloc, așa că oamenii au fost nevoiți să găsească soluții individuale. Primăria a oferit sprijin financiar pentur achiziția de centrale termice murale.
Termoficarea din București funcționează astfel: Elcen produce pe gaze agent termic pe care îl vinde Termoenergetica(fosta RADET), care îl distribuie. PMB plătește direct subvenția la Elcen, însă, în prezent, are întârzieri mari la plată. Acest lucru este de natură să producă probleme financiare Elcen, care, la rândul ei, este într-un protocol pentru gaze cu Romgaz, fiind nevoită să plătească anticipat livrările.
Peste 50% din apartamentele Bucureștiului sunt încă branșate la rețeaua de termoficare.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Mihai Soare 1120 Articole
Author

10 Comentarii

  1. Nicusor USR a ars gazul peste trei in primarie ocupandu-se de solicitarile celor care l-au pus in scaunul de primar. Printre picaturi scormonea in arhiva cu zeci de salariati pentru a gasi vreo dovada sa o duca pe Gabi Firea in tribunal.Asa ii spusesera lui acolitii sai. Nu a fost sa fie. De frigul indurat de bucuresteni este unicul vinovat. Individul este de o incompetenta totala, este aerian in probleme de organizare, incapatanat nativ si ingamfat astfel ca nu accepta sfaturile nimanui. Nimic nu-l scuza, primaria capitalei are un buget urias, bani au fost din belsug dar nu s-au refacut decat niste kilometri, ritmul inregistrat facand necesar un timp de asteptare probabil de peste o suta de ani pana la terminarea lucrari.

  2. Adecă ard gazu pe undeva la kilometru paișpe, după care duc aburu tehnologic pân țava la puncte termice de cartier unde încâlzesc apa cu ce a rămas și după care apa face dâre-n zăpadă pe deaupra canalului ca s-ajunfă prin țevi ciuruite la bloace unde locatarii se ceartă pe repartitoare.Inginerie ca asta, mai rar.Dacă duceau gazu-n centrale de bloc, era grozăvie mare, maximă.Nu de alta dar era mult mai ieftin, eficient si pierdeau scaune birocrații pe toată linia.Se desfiintau o grămadă de posturi de băgători de seamă și firme de casă.Îngrozitor!

  3. In Uricani NU EXISTA.
    Noroc cu centralele de apartament…, altfel plateam bani grei la curent, asa cum am platit pana am reusit sa strang niste bani si sa ma conectez la gaze si sa imi pun centrala pe gaz. Dupa ce am reusit asta, am descoperit ca plateam cam 2/3 pentru curent si gaz din cat plateam doar curent si nu aveam caldura nici pe jumatate din cat am acum si nici apa calda instant, la baie si bucatarie. De fapt, aveam doar la baie unde era boilerul.
    Acum vad ca imbecilii vor sa interzica centralele de apartament si sa le taxeze pe cele existent…, adica, TOTUL PENTRU JEFUIREA POPORULUI LA ORDINELE STAPANILOR DIN OCCIDENT.

  4. Pe 14 decembrie 2023 da drumul la caldura ! Pe urma pe 18 decembrie 2023 posibil sa oprească caldura pana pe 24 decembrie 2023 O sa avem Caldura 3 zile de Crăciun ! Pe urma probabil pe 27 decembrie 2023 o sa oprească din nou caldur pAna pe 31 decembrie 2023 dar stati linistiti ca pe 1 si 2 ianuarie 2024 o sa avem caldura ! Iar dupa aceea probabil pe 4 ianuarie 2024 o sa oprească caldura pana pe 6 ianuarie 2024 de Boboteaza pe 6 ianuarie 2024 o sa avem caldura Dupa acea pe 8 ianuarie 2024 probabil iar nu o sa avem caldura ! Iar asha cu Caldura din An in Pashte trece Iarna fără Caldura !

  5. …Avarii peste avarii la sistemul centralizat,iar papagalii și-au luat angajamentul ca până în 2050 să desființeze definitiv centralele de apartament !!Probabil vor o revoluție,dar una adevărată,nu așa ca lovitura de stat din 89 !!

  6. Prin 1984 afara erau minus 25 de grade..Azi afara sunt minus 8 grade…In apartament temperatura este azi prin urmare mai ridicata cu 17 grade fata de 1984.

  7. Unde Monus 8 grade Celsius ? In Tzinutul Secuiesc ? Ca la Bucuresti e Cald 8 grade Celsius iar in interiorul locuintei sunt 20 de grade Celsius cu caldura la calorifer de 35 de grade Celsius !

  8. Reparatul tevilor pe sute de km o mare prostie. Trebuiau centrale de bloc cu atatia bani aruncati aiurea. Terenurile subterane din oras sunt argile si nisipuri, se deformeaza. Peste 20 de ani o luati de la capat. Nimeni nu a avut curajul sa faca o reforma in termie.

  9. este incredibil sa fi sarac si prost in romania…o combinatie catastrofala…sa investesti bani in ceva mare lung si cu pierderi mari chiar si cind merge …ceas …doar in romania avem lideri ca nicusor dan bun matemAtician dar prost administrator si conducator care risipeste banii aiurea …dar cind avem 44 la suta analfabetism functional si restul pupatori de moaste totul are sens …the race to the bottom…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.