Teroriștii artei rulează pe Parlament

Există teroriști care au dreptate. Când au fost invitați la Berlin să își arate meșteșugul, între artiștii care își prezentau cuminți lucrările de graffiti pe panouri care protejau zidurile, brazilienii din grupul Pixadores s-au urcat pe zidurile unei foste biserici și au dat drumul spray-urilor, până a venit poliția să îi dea jos. Curatorul care îi selectase a încercat să le explice că este o clădire de patrimoniu și nu se face așa ceva, doar că a primit, la rândul său, câteva găleți de vopsea pe haine. „Păi ne-ați invitat să vă arătăm arta noastră, noi asta facem… fără amenințarea poliției nu prea ne simțim motivați“, își explicau ei dezamăgirea de a fi puși să deseneze cuminți. „Suntem Pixadores. Nu căutăm aprobarea nimănui“, clamează tinerii, obișnuiți să fie alergați de paznici și polițiști prin Sao Paulo.

Filmul lui Amir Escandari, „Pixadores“, o coproducție Finlanda, Danemarca, Suedia din 2014, se întoarce în România cu istoria grupului brazilian alcătuit din tineri care spun: „Zidurile orașului sunt cărțile noastre“. O secvență din film îl înfățișează pe unul dintre ei citind lejer semnele pe care se pregătea să le transfere pe ziduri, dar silabisind cu greutate literele de pe coperta unei cărți. „Nu știu să citesc“, spunea el într-o altă secvență, când trebuia să completeze un formular pentru a se angaja. Terorismul lor este strigătul artistic al celor pe care societatea preferă să îi uite la marginile ei, cei pe care arta oficială nu prea știe cum să-i reprezinte. „În pixação, nimeni nu posedă nimic. Orașul aparține tuturor“, afirmă artiștii, în calitate de cuceritori ai zidurilor. Când unul dintre ei fură un cablu ca să vândă cupru pentru a-și face pașaport, înțelegi că orice teorie despre lumea civilizată și lumea a III-a a fost mereu ficțiune. Toți am locuit mereu în același oraș. Dintotdeauna. Doar că unii au încercat mereu fie să îi vândă pe ceilalți, fie să le vândă ceva. Pixadores au paradoxul lor. După ce au scandalizat vestul european și s-au întors în cartier, au ajuns vedete într-o reclamă pentru echipament sportiv. Acum sunt film.

Diseară, de la 20.30, „Artă și furie: Pixadores“ este prezentat la Muzeul Național de Artă Contemporană (Strada Izvor nr.2-4, în aripa din spate a Palatului Parlamentului), în cadrul proiectului Documentare la Curte, organizat de One World Romania, la Școală pe timpul verii.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Tupa 152 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.