The Guardian: “România încearcă să-şi blocheze propriul candidat…“

The Guardian publică un articol pe tema opioziţiei ministrului Justiţiei Tudorel Toader faţă de numirea Laurei Codruţa Kovesi în funcţia de procuror – şef european, publicaţia notând că acesta a promis să facă tot ce-i stă în putere pentru a bloca accesul candidatului lăudat al ţării sale la această funcţie.

Laura Codruţa Kovesi şi-a câştigat reputaţia de „ţar al anticorupţiei“ în România pentru încercările îndrăzneţe de a înlătura corupţia în unul dintre cele mai corupte state UE, comentează The Guardian.

În calitate de şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Kovesi a vizat prim-miniştri, miniştri în funcţie şi foşti miniştri, primari şi membri ai Parlamentului, înainte de demiterea sa, la ordinul ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, în iulie 2018. The Guardian invocă declaraţia ministrului Justiţiei conform căreia UE nu a fost avertizată în legătură cu „abuzurile comise de Laura Codruţa Kovesi“ când a condus DNA şi a promis că va transmite miniştrilor Justiţiei din statele UE motivele care au dus la demiterea acesteia.

Comentariile lui Toader atrag atenţia asupra corupţiei generalizate din ţara sa, subliniază The Guardian, amintind că, în noiembrie anul trecut, Comisia Europeană a avertizat România că lupta împotriva corupţiei este în regres, punând accent pe presiunea exercitată asupra DNA, în timp ce unii diplomaţi europeni consideră că România ar trebuie să facă obiectul sancţiunilor privind statul de drept, dacă Guvernul va continua să propună amnistia pentru a salva politicienii condamnaţi pentru corupţie.

The Guardian menţionează că Laura Codruţa Kovesi este considerată cea mai bună opţiune, înaintea candidaţilor german şi francez şi că aceasta a declarat într-un interviu acordat publicaţiei în 2015 că Guvernul român încearcă să priveze DNA de instrumentele sale şi să limiteze posibilităţile de investigare.

Coinform publicaţiei, România, care deţine în prezent preşedinţia rotativă a UE, nu poate bloca prin veto numirea procurorului-şef al Parchetului European, întrucât aceasta se face cu votul majorităţii statelor membre UE şi al Parlamentul ui European, ceea ce înseamnă că nicio ţară nu poate bloca un candidat.

viewscnt

Recomanda 1
Author

2 Comentarii

  1. Daca boboru nu-l alegea de 3 ori pe KGB-istul cu studii la Moscova, ci isi repunea Regele la locul lui, reluand istoria de unde o intrerupsesera rusii, averea tarii n-o furau banditii comunisti si rudili iar fiecare roman ar fi avut un salariu decent de 800€/luna si-atunci nu mai fugea nimeni din tara, nu mai era coruptie, nu mai era nevoie de Codruta si nu mai aparea Bubosel Slugarel cu 57.000,-RON/luna pentru serviciul de slutire a justitiei.

  2. Aderarea la UE a adus o speranta pentru o viata mai buna si un trai decent in Romania. Dupa 12 ani vine intrebarea, ne-am aruncat cu capul in fantana? Daca cei care distrug gratuit, oameni, afaceri sunt recompensati sau au protectie la nivel inalt Chestia, inseamna ca dl Serbanescu a avut reptate, sunt o colonie condusa de papusari din Bruxelles si Washington. Si cat de credibile sunt garantiile de securitate oferite de NATO cand armata este inzestrata cu echipament second hand?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.