Timpul banilor: din buzunar în virtual

Acest accesoriu atât de necesar vieţii noastre zilnice, banul, este victima unicei noastre preocupări: cum să-l ascundem mai bine! Evoluţia tehnologiei o dovedeşte că s-a investit mai mult în securizarea acestui accesoriu decât în îmbunătăţirea lui. Chiar putem spune că există o reală devalorizare a acestui obiect faţă de secolul al XVIII-lea, deoarece în ultimii optzeci de ani au dispărut treptat din circulaţie monedele din aur şi argint.

Aşadar, “timpul banilor” reprezintă o problemă de tezaurizare prin securizare. La nivel individual, în urmă cu trei sute de ani, monedele străine care circulau în spaţiul românesc erau păstrate în accesorii vestimentare special create. Punguţele pentru bani se transformă, odată cu hainele, în portmonee şi portofele, începând cu a doua parte a secolului al XIX-lea, mai ales când devine foarte prezentă în circulaţie bancnota. Băncile tezaurizau valori variate, de la bijuterii şi alte bunuri de valoare la sume de bani transformate în bonuri valorice şi variate asigurări.

Cu un “pol” aur în buzunar…

La 1900 efectele monetare ale României erau printre cele mai cotate în Europa. „Carol de aur” era moneda de 20 lei iar puterea ei a intrat în folclor sub renumele de „un pol”, sumă care rezolva multe probleme, chiar şi peste graniţele României mici. Un leu aur era echivalent cu un franc francez. De aceea, o altă sintagmă cu renume, “La francul şi cracul”, s-a născut în aceste vremuri, când un franc nu reprezenta o sumă prea costisitoare chiar şi pentru aceia care se distrau prin case de toleranţă de nivel mediu.

Citiţi articolul integral în ediţia tipărită de luni, 12 decembrie, din noua serie Cotidianul

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.