INTERVIU Tinerii români nu se mai regăsesc pe piața muncii

Economia dinamică, cunoașterea limbii engleze și multiculturalismul au făcut din Marea Britanie noua destinație preferată de români. Tinerii, în special, nu se mai regăsesc pe piața muncii autohtonă, unde eforturile și aptitudinile lor nu pot fi valorificate, motiv pentru care aleg să emigreze, după cum ne-a explicat sociologul Gelu Duminică.

Cotidianul: De ce preferă românii acum Marea Britanie?

Gelu Dumitrică: Piața muncii este mult mai dinamică în Regatul Unit decât în țările europene afectate de criză, la care se adaugă și multiculturalitatea britanică. Emigrația românească este una preponderent economică, iar cei care pleacă aleg mai degrabă zonele unde posibilitățile de încadrare în muncă, pe un venit decent, sunt mai mari. Chiar dacă în anii ’90 prima destinație a fost Germania, după care a urmat Austria, apoi țările latine, Italia și Spania, odată cu adâncirea crizei au încercat să-și găsească alte locuri unde să lucreze și să fie bine plătiți. Au urmat astfel țările scandinave și Marea Britanie. Un motiv în plus pentru care aleg acum Marea Britanie este faptul că engleza este mai ușor de învățat decât limbile nordice, iar adaptarea este mai ușoară.

Germania și Franța nu sunt atât de afectate de criză. La un moment dat, migranții români preferau Franța.

De prin 2013 trendurile au început să se schimbe. Criza economică a afectat serios economia țărilor care erau principalele recipiente de migrație, respectiv Spania, Italia. Oamenii au început să se orienteze către alte zone, dar Marea Britanie nu era printre favorite atunci, pentru simplul motiv că existau încă anumite restricții. Odată cu ridicarea restricțiilor privind locurile de muncă, Regatul Unit a devenit o zonă extrem de căutată. Repet, datorită economiei dinamice, a limbii engleze și a multiculturalismului. Adică economia dinamică și putința de a te adapta, care sunt mult mai mari acolo decît în altă parte. Franța nu este o țară unde multiculturalismul este la el acasă, pentru simplul motiv că acolo nu prea se recunosc minoritățile și multe drepturi sunt tratate prin prisma cetățeniei. Sunt multe explicații care țin de cei doi mari piloni: economic și adaptare. Este mai simplu să te adaptezi în Marea Britanie, comparativ cu Franța, cel puțin pentru români.

Munci necalificate plătite decent

Credeți că acum este vorba de o nouă generație de tineri români care pleacă în Anglia sau sunt persoane care în anii 2000 mergeau în Italia ori Spania, iar acum s-au reorientat spre Marea Britanie?

Sunt din ambele categorii. Sigur, mai degrabă noua generație pleacă în Marea Britanie. Sunt migranți economici, cei care caută locuri mai bine plătite și zonele unde cu aptitudinile lor pot câștiga mai mulți bani, indiferent că aceste aptitudini se numesc tâmplari sau cerșetori, din păcate. În sociologie se numește exploatarea resurselor marginale. Chiar și persoanele care exploatează marginal resursele, gen colectare, se duc în zonele mai dezvoltate economic, pentru că ei câștigă mai mulți bani cu ceea ce știu să facă. Același lucru și în cazul unui tâmplar, medic sau inginer.

Însă este și o categorie relativ nouă, tinerii activi. România are o populație mare de persoane active, care sunt în stare de migrație, persoane între 16 și 60 de ani. Migrația este în ultimii ani din această categorie, ei nu se mai regăsesc pe piața muncii din România, iar aptitudinile lor nu pot fi valorificate în țară.

De ce se întâmplă acest fenomen? Școlile profesionale care s-au desființat și care au lăsat mulți tineri fără o meserie. Tânărul absolvent s-a trezit la finele școlii fără nicio calificare, și atunci a fost mult mai simplu să fie spălător de mașini, de exemplu, în Marea Britanie, unde se caută forță de muncă necalificată. Sau lucrător în abatoare sau șofer de taxi. Am cunoscut multe persoane care practică taximetria în Marea Britanie, inclusiv Uber. Câștigă acolo 300 de lire/ pe săptămână, din care reușesc să trăiască decent, comparativ cu 300 de lei pe săptămână în România, bani cu care mai mult s-ar chinui. Și atunci, decizia devine oarecum simplă, în condițiile în care mai ai și 2-3 prieteni care fac același lucru. Și uite, nu mai pleci singur, te duci în Marea Britanie sau în altă parte.

Să nu se înțeleagă însă că principala destinație de migrație este Marea Britanie. Nu am date, dar senzația mea pe ceea ce citeam, pe analize secundare, este că cea mai mare diaspora românească este tot în Spania și Italia.

Tinerii care pleacă în Anglia sunt mai educați decât cei care merg în Spania și Italia?

Nu am date, dar depinde de ce tip de educație vorbim. Dacă ne gândim la educația academică, foarte probabil. Însă dacă vorbim de educație dată de aptitudinile necesare pentru piața muncii, spun hotărât că cei mai bine calificați nu sunt în Marea Britanie. Sunt în Italia, Franța, Spania, Germania. Pentru că acei oameni au plecat acum 15 ani și și-au făcut deja un rost acolo. Medici, asistenți sociali și medicali, absolvenți de studii superioare sunt în Franța și Germania în primul rând.

Multe persoane care lucrează foarte bine în construcții sunt în Italia și Franța. Mulți din Italia au preferat să meargă în Germania, nu în Marea Britanie, pentru că deja locuiesc în Italia și proximitatea cu Germania îi ajută în luarea unei decizii.

Percepția noastră este că Italia sau Spania sunt destinații pentru persoanele care vor să lucreze în agricultură.

Nu, în Italia se lucrează în agricultură doar în sud, în Sicilia, care este cea mai săracă regiune. Însă toată Italia de Nord, Bardia, sunt zone puternice de emigranți români. Indicatorul este dat și de numărul de zboruri pe care România îl are în relație cu Italia, Spania și numărul de zboruri cu Marea Britanie. Câte destinații operează companiile aeriene în Spania, Italia și câte destinații operează în Marea Britanie. Solicitarea de mobilitate dintre Spania, Italia și România este mult mai mare decât solicitarea de mobilitate dintre Marea Britanie și România. O să vedem care vor fi trendurile, în condițiile Brexit-ului.

Asta voiam să vă întreb. Credeți că românii se vor întoarce în țară sau vor rămâne în Regatul Unit după 2019?

Eu nu cred că va fi un mare flux de întoarcere spre România, întrucât, atât timp cât angajatorul este fericit și consideră că aptitudinile pe care acea persoană le are corespund cerințelor postului, cu siguranță se vor găsi soluții. Locurile de muncă pe care românii le ocupă nu sunt neapărat printre cele mai bune, nu sunt dorite de obicei de britanici. Acestea sunt teoriile naționaliștilor care n-au ce face peste tot în Europa și induc teama că locurile de muncă sunt luate de străini.

De exemplu, avem 4,6% șomaj oficial în România, procent foarte mic. Sunt zone unde este nevoie disperată de forță de muncă, companiile au angajat tot ce au găsit în zonă și aduc la un moment dat forță de muncă din Asia sau Africa. Dacă vine cineva și spune că românii au fost dați afară pentru a se angaja persoane din alte țări este neverosimil, pentru că angajatorul respectiv se chinuie de 2 ani să-și ocupe locurile de muncă. Că salariile sunt mici, este adevărat, asta ține de competitivitate și de valoarea muncii, dar în niciun caz locurile de muncă nu sunt create pentru străini. Același lucru este și în Marea Britanie, la o scală de 10 ori mai mare decât în România, economia lor fiind de 50 de ori mai mare față a noastră.

Populația autohtonă nu este atrasă de locurile de muncă din zonele marginale. De asta, majoritatea românilor care se duc acolo sau alți migranți nu ocupă locurile de muncă foarte bine plătite, din vârful ierarhiei pieței muncii, ci ocupă, în general, posturile marginale – spălători auto, lucrători în abatoare, fiind plătiți puțin, să zicem, cu salariul minim pe economie din zona lor. Pe standardele din Marea Britanie lucrătorii români sunt plătiți sub medie.

Deși la noi șomajul este acum de 4,6%, pentru categoria de vârstă 15-24 de ani șomajul depășește 15%.

Da. Cei mai săraci în România nu sunt pensionarii, sunt tinerii între 16-24 de ani. Au terminat liceul, ce calificare au? Și atunci, angajatorul preferă să aducă pe cineva cu oarecare experiență.

Dar aici este un cerc vicios. Cum să acumuleze experiență un tânăr care nu reușește să se angajeze?

Acesta este motivul pentru care statul trebuie să creeze tot felul de mecanisme de facilitare a accesului pe piața muncii. Mai există internshipuri, voluntariat, ucenicie. Apoi, România are cel mai mare număr de tineri analfabeți funcționali. 42% din absolvenți știu să scrie și să citească, dar nu înțeleg. În condițiile în care au absolvit minimum 8 clase. Adică mitul pe care încă îl mai avem, că forța de muncă românească este supercalificată, nu mai este de actualitate de mulți ani.

România trebuie să primească imigranți dacă vrea să se dezvolte

Tinerii care pleacă, necunoscând o meserie, credeți că vor ulterior să se perfecționeze?

Sistemele sunt profund diferite. Un exemplu este Irlanda, care în anii ’70 era țara cu cel mai mare număr de analfabeți, atunci când a intrat în Comunitatea Economică Europeană. Când și-au dat seama că au o mare problemă cu analfabetismul, au început să înființeze școli de ucenici și au investit enorm în dezvoltarea profesională, mai ales prin fondurile europene pe care le aveau la dispoziție. Astfel încât, în 10 ani au dat turație maximă economiei, pentru că au venit cu forță de muncă calificată. Dacă ne uităm cum am investit noi în dezvoltarea resurselor umane, o să începem să ne plângem de milă pentru că nu avem nicio viziune. La noi, dezvoltarea resurselor umane a însemnat desființarea școlilor profesionale, pentru că aveau nevoie de studenți la universitățile private. Și atunci, i-au luat pe toți. Cel care avea nota 1 în liceu avea posibilitatea să ajungă la facultate. Acesta este și motivul pentru care avem atât de mulți analfabeți funcționali în momentul de față. Motivul este acela că România nu a investit în calitate, ci a investit în acces la liceu și la studii superioare, calitatea fiind cea pe care o vedem. Tot ce se întâmplă în România în procesul de dezvoltare nu a fost bazat pe creșterea calității educaționale. Suntem conduși de absolvenți, în cvasimajoritatea lor, de facultăți private de mâna a doua. Din punctul meu de vedere, trebuie să menținem un trend de dezvoltare ca România să devină, în viitorul apropiat, o țară care primește foarte mulți imigranți. Altfel nu va rezita. Avem nevoie de forță de muncă calificată care nu se mai găsește la nivel local, și atunci trebuie adusă din afară. Asta se întâmplă și în Vest. Migrația nu este un lucru rău, nu trebuie să ne sperie mai rău decât e cazul. Este un fapt normal, pentru care România nu este pregătită deloc. Surpinzător pentru România este faptul că, deși în aproape fiecare familie există un membru plecat în afară, este una dintre cele mai intolerante țări privind migrația.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3

4 Comentarii

  1. COPY/PASTE: Surpinzător pentru România este faptul că, deși în aproape fiecare familie există un membru plecat în afară, este una dintre cele mai intolerante țări privind migrația.— Romanii sunt impotriva imigrantilor musulmani. Dar asta se fereste sa o spuna autorul.

    • @ardeleanu faza e ca inafara de musulmani si eventual chinezi, cine sa vina? E doar o chestiune de timp pana cand o sa aducem si noi musulmani caci populatia scade continuu. Se pare ca in 2-300 de ani europa va fi musulmana.

  2. Le urez faliment în chinuri angajatorilor din România în special patronilor Români, care timp de două decenii și-au spoliat concetățenii. Au uitat că prin anii 1995- 2000 , își jefuiau la propriu angajați, deposedândui de locuințe, prin metoda „garanției imobiliare”, toți tarabagii și buticari la angajare puneau condiția de a gaja, angajatul cu propria casă eventualele lipsuri în gestiune, așa mii de români au cazut victime și au fost executați de către propri patroni, pentru lipsă în gestiune , li se luau casele pentru câteva sute de dolari . Tot domnii patroni din România au prostul obicei de a întârzia cu plata salariilor și așa mizere, cu săptămânile, iar nu-s puține cazurile când oamenii sunt munciți pe gratis, adică nu-s plătiți, metoda fraiere ai luat țeapă care se aplică în special muncitorilor din construcții aduși din provincie , de respectarea normelor de protecție a muncii nu mai vorbim, de ne plata orelor suplimentare, de abuzul sexual asupra angajaților, de teroarizarea psihică și emoțională care se practică în marea majoritate a firmelor din România și aș putea continua…

  3. Multi zic ca Romania nu are viziune, ca nu avem un plan. Dar poate au altii un plan pentru noi? Ca de exemplu …desfiintare?! O praduiala in toata tara asta. Un haos si pt salariati si pt patroni. In partide toti se cearta. Biserica sufera atacuri de imagine grave.
    Cat despre imigrantii din Marea Britanie…vor ramane acolo, vor face copii care nu vor mai vrea munci marginale, vor avea cetatenie, ajutoare sociale si sa vedem ce strategie vor adopta britanicii atunci. Intre timp Romania ori pica de tot ori renaste.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.