Toader, explicaţii după raportul Comisiei de la Veneţia

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, susţine că MJ a elaborat un proiect de modificare a celor trei legi ale justiţiei şi un proiect de solicitare a opiniei Comisiei de la Veneţia, pe care le-a prezentat Comisiei speciale a Parlamentului, însă ulterior au fost promovate şi adoptate trei iniţiative parlamentare de modificare a legilor justiţiei.

Tudorel Toader a avut sâmbătă prima reacţie după raportul Comisiei de la Veneţia.  „Simple precizări referitoare la elaborarea legilor justiţiei! Ministerul justiţiei a elaborat un proiect de lege pentru modificarea celor trei legi ale justiţiei. Concomitent, pe un număr de 18 pagini, Ministerul Justiţiei a elaborat şi proiectul de solicitare a opiniei Comisiei de la Veneţia. Pe data de 25 octombrie 2017, în cadrul Comisiei speciale a Parlamentului am prezentat cele două documente. Ulterior, au fost promovate trei iniţiative parlamentare de modificare a legilor justiţiei, care au fost dezbătute şi adoptate”, a scris Toader, într-un mesaj postat pe Facebook.

Comisia de la Veneţia (organ consultativ al Consiliului Europei, alcătuit din experţi independenţi în domeniul dreptului constituţional) a publicat vineri opinia preliminară cu privire la cele trei proiecte de modificare a legilor justiţiei din România, legea privind organizarea judiciară, legea privind Consiliul Superior al Magistraturii şi legea privind statutul judecătorilor şi procurorilor.

Care au fost criticile Comisiei de la Veneţia

Comisia de la Veneţia a recomandat României să reconsidere sistemul de numire şi demitere a procurorilor de rang înalt, inclusiv prin revizuirea prevederilor respective din Constituţie, în vederea creării de condiţii pentru un proces de numire şi demitere neutru şi obiectiv prin menţinerea rolului instituţiilor, cum ar fi preşedintele şi Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), capabile să echilibreze influenţa ministrului Justiţiei.

De asemenea, Comisia de la Veneţia a mai recomandat României să elimine sau să definească mai bine prevederile care le permit procurorilor superiori să invalideze soluţii ale procurorilor din lipsă de temei şi să elimine restricţia propusă privind libertatea de exprimare a judecătorilor şi procurorilor.

O altă recomandare adresată României este suplimentarea prevederilor privitoare la răspunderea materială a magistraţilor prin declararea explicită a faptului că, în absenţa relei credinţe şi/sau a neglijenţei evidente, magistraţii nu sunt răspunzători pentru o soluţie care ar putea fi contestată de o altă instanţă.

De asemenea, Comisia recomandă autorităţilor române să reconsidere propunerea de creare a unei structuri separate în cadrul procuraturii care să se ocupe de investigarea infracţiunilor comise de judecători şi procurori şi, ca alternativă adecvată în această privinţă, să recurgă la procurori specializaţi, simultan cu măsuri de salvgardare procedurale eficiente.

De asemenea, autorităţilor de la Bucureşti li se recomandă să renunţe la schema de pensionare anticipată dacă nu poate fi certificat faptul că aceasta nu va avea niciun impact advers asupra funcţionării sistemului şi să garanteze că măsurile propuse de „evaluare” a magistraţilor se bazează pe criterii clar specificate şi sunt cuplate cu o protecţie procedurală adecvată şi cu dreptul de apel la tribunal şi să identifice mijloace de a întări mecanismele de supraveghere ale serviciilor de informaţii.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4
Author

7 Comentarii

  1. Cu alte cuvinte, asa cum inteleg, Tudorel nu isi asuma interventiile diletantilor. Asa se intampla cand orgoliile sunt mai mari decat putirinta.Si nu e prima oara.Un specialist de talia acestui ministru al Justitiei ar trebui respectat, pentru ca stie ce spune si ce face. Ei, acum sa explice acesti nicolici Comisiei de la Venetia.

    • In zadar este d-lui specialist, daca Parlamentul are alte obiective, sau se foloseste de experienta d-lui doar in situatii singulare.

  2. Ce explicatii poate da si nepriceputul asta? Daca a ajuns pe pile si relatii mare scula in justitie si invatamant dupa ce a fost procuror tortionar comunist, asta chiar se crede geniu? E la fel ca si Ceausescu, care era pupat in koor de toti sarlatnii comunisti de a ajuns sa spuna la un moment dat ca poporul roman nu il merita! Din fericire un tanar curajos de la Universitatea din Iasi unde Toader este pe post Rector impostor, i-a dat lui (Tu)Dorel o replica usturatoare punandu-i oglinda in fata!

  3. Ce postaci deştepţi mai avem, ferice de RO. şi cu mdam Lăncrănjan.!

  4. Dorel de la justitie este o nulitate absoluta in materie de drept, un las fara egal si un mincinos mai mare ca Dragnea si Ponta impreuna. Comisia de la Venetia a sters pe jos cu „marele profesor” de la Iasi, iar acesta da vina pe Ciordache care a studiat dreptul prin baltile Republicii Moldova! Dorele, rade planeta de tine, rade Europa, rad studentii de anul trei de la facultatea de drept din Iasi, demisioneaza ca esti praf!

  5. Tovarasu’ Tudorel nu se dezminte, rusine!
    Acum arunca pisica in curtea parlamentului, adica se apala pe maini, ca mare expert membru al Comisiei de la Venetia!
    Dar, el care NU a spus un cuvintel despre Modificarile lui Ciordache, nici acum NU zice, spune doar ca NU ii apartin acele modificari, dar NU spune ca ele incalca Legislatia europeana pe care Romania s-a angajat sa o RESPECTE odata cu aderarea la UE!
    Tudorel e membru al Comisiei de la Venetia, el a fost NUMIT in 2014 de Guvernul Roamniei ca Membru al Comisiei, evident ca Tudorel face politica Guvenrului PSDragnea!
    Rusine, slugoiule!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.