Cum este tradus raportul MCV de politicieni și justiție

Raportul MCV este comentat pe toate vocile de politicienii din România, în vreme ce reprezentanții sistemului judiciar se aliniază în spatele președintelui.

Președintele Klaus Iohannis a transmis miercuri, legat de raportul MCV, că acesta reprezintă „un serios semnal de alarmă” de care coaliția de guvernare trebuie să țină cont, iar dacă acțiunile Guvernului și Parlamentului vor continua, țara va face pași înapoi.

„Președintele României, domnul Klaus Iohannis, consideră că raportul Comisiei Europene privind Mecanismul de cooperare și verificare în domeniul justiției și luptei împotriva corupției (MCV) reprezintă un serios semnal de alarmă de care coaliția de guvernare trebuie să țină cont. Dacă acțiunile Guvernului și Parlamentului României cu privire la procesul de modificare a legilor justiției vor continua în aceeași direcție ca și până acum, România va face pași înapoi în ceea ce privește funcționarea sistemului judiciar și lupta împotriva corupției”, se arată într-un comunicat transmis de Administrația Prezidențială.

Președinția mai spune că Iohannis împărtășește opinia Comisiei Europene conform căreia procesul de modificare a legislației privitor la justiție trebuie să fie unul cât mai transparent și cu luarea în considerare a poziției tuturor actorilor din sistemul judiciar.

„De la raportul din luna ianuarie 2017, care a consemnat progresele semnificative înregistrate pe parcursul anului 2016, în cel publicat astăzi, Comisia Europeană arată că doar una dintre cele 12 recomandări este implementată satisfăcător și doar la alte 3 recomandări s-au înregistrat progrese reale.

Comisia Europeană atenționează că impulsul pentru reforma sistemului judiciar a fost în general pierdut pe parcursul anului 2017 și a încetinit procesul de îndeplinire a recomandărilor, existând riscul repunerii în discuție a unor subiecte pe care raportul din luna ianuarie 2017 le-a considerat ca fiind implementate. În cei zece ani care au trecut de la aderarea României la Uniunea Europeană, țara noastră a făcut progrese importante în domeniul justiției, progrese la care ultimele rapoarte MCV au făcut constant referire. În același timp, finalizarea monitorizării României prin acest mecanism depinde în mod direct de caracterul sustenabil și ireversibil al acestor reforme. Președintele Klaus Iohannis atrage atenția că întregul efort făcut de România pentru întărirea reformelor în domeniul justiției și combaterea corupției poate fi periclitat de acțiunile unor oameni politici care refuză să accepte că datoria lor este să lucreze în slujba cetățenilor și nu a unor interese partizane sau de grup. Afectarea independenței sistemului judiciar și, în general, orice presiune sau încercare de a controla politic justiția, nu fac altceva decât să întoarcă România spre trecut. Președintele Klaus Iohannis reiterează faptul că va uza de toate atribuțiile sale constituționale pentru a asigura independența justiției și un  stat de drept funcțional. Aceasta este viziunea unei Românii europene puternice, susținută prin vot de milioane de cetățeni”, se mai arată în comunicatul de presă al Președinției.

Lui Tudorel Toader i-a dat cu plus

De partea cealaltă, ministrul Justiției Tudorel Toader vede plusuri, anunțând, într-o declarație de presă, că raportul conchide că România își poate îndeplini obiectivul ridicării MCV în actualul mandat al Comisiei, respectiv pe parcusul anului 2018.

Concluzia raportului este pozitivă, în sensul că România își poate îndeplini obiectivul ridicării MCV în actualul mandat. Este un raport de etapă, este un lucru foarte important de etapă, un raport care consemnează progresele de la ultimul raportul din ianuarie 2017. Raportul evidențiază multe dintre progresele înregistrate de România față de momentul ianuarie 2017, fundamentând opinia Comisiei, în sensul îndeplinirii recomandărilor MCV, cu orizont de timp anul 2018. Este și angajamentul pe care ni l-am asumat, ca, la începytul anului 2019, România să nu se afle sub MCV. Evoluțiile se încadrează în acest anagajement”, a spus Toader.

Conform ministrul Justiției, România a înregistrat progrese la capitolul recomandărilor Comisiei în privința sistemului „Prevent” (sistem informatic inițiat de Agenția Națională de Integritate), a codului de conduită pentru parlamentari și miniștri, a transparenței Consiliului Superior al Magistraturii, dar și referitoare la Agenția Națională de Aministrare a Bunurilor Indisponibilizate.

„În privința recomandării numărul unu referitoare la numirea procurorilor de rang înalt, Comisia se referă la proiectele legilor Justiției, proiecte aflate în prima etapă a procedurii legislative, parlamentare. Așadar, raportul se referă la soluții legislative care sunt încă în dezbatere, chiar la începutul dezbaterilor parlamentare, nedefinitive și prin urmare, nu la soluții legislative aplicabile, incidente adoptate în legislația în vigoare. (…) Numai forma finală a legii produce efecte juridice, numai forma finală a legii care se va publica în Monitorul Oficial ne va permite o evaluare a incidenței prevederilor legii de modificare asupra legilor Justiției, asupra independenței Justiției, asupra sistemului judiciar. În faza în care ne aflăm, această referire este doar de poziționare, de preocupare, și nu de fond, pentru că, repet și repet, ne raportăm la proiecte de legi care n-au trecut nici de prima lectură”, a mai precizat Toader în cadrul unei conferințe de presă.

Ce zic procurorul general, DNA, CSM și Forumul Judecătorilor

Procurorul general al României Augustin Lazăr a declarat, după prezentarea raportului intermediar MCV, că analiza arată un regres, existând posibilitatea reconsiderării unor obiective care în ianuarie erau considerate îndeplinite.

„Concluziile, reținem, în mod evident, o situație de regres față de raportul din ianuarie 2017 și aceasta, în principal, din cauza propunerilor privind legile justiției care au avut un impact negativ și care au stârnit îngrijorarea. Cred că era ușor de anticipat această situație. Se recomandă în cadrul raportului să fie avute în vedere propunerile efectuate de magistrați. Una privea numirea în funcție a procurorilor șefi după un sistem transparent și robust, sistem similar numirii președintelui ÎCCJ. În continuare se recomandă ca instuțiile statului român să lucreze împreună, să coopereze. (..) Față de raportul din ianuarie reprezintă un regres care ar putea determina reconsiderarea unor obiective considerate îndeplinite în raportul din ianuarie”, a declarat Lazăr după prezentarea raportului.

Procurorul general al României a afirmat că principala îngrijorare reflectată în raport se referă la „impactul negativ” pe care legile justiției le-au avut atât în România, cât și la nivel internațional, menționând că dacă am îndeplini obiectivele MCV, la sfârșitul anului 2018 monitorizarea s-ar putea încheia.

Şi DNA a transmis un punct de vedere legat de raportul MCV, reluând practic concluziile Comisiei Europene legate de această instituție şi de lupta anticorupţie.

Astfel, DNA face referire la menţiunile din raportul MCV privind importanţa menţinerii independenţei Direcţiei Naţionale Anticorupţie, astfel încât să poată uza de toate instrumentele de care dispune pentru a-şi continua activitatea şi insistă asupra îndeplinirii unei recomandări formulate anterior, şi anume adoptarea unor criterii obiective la ridicarea imunităţilor parlamentarilor, spre a risipi orice suspiciuni că imunitatea e folosită ca scut împotriva acţiunii procurorilor.

DNA aminteşte că în acest an a înaintat către Parlament trei cereri de încuviinţare a urmăririi penale pentru miniştri şi foşti miniştri care sunt şi parlamentari, pentru presupuse fapte de corupţie, toate cererile fiind respinse.

„Raportul insistă însă că, în cazul apariţiei unor presiuni cu efecte negative asupra luptei împotriva corupţiei, Comisia s-ar putea vedea obligată să reevalueze această concluzie”, subliniază DNA, citând raportul MCV.

DNA reia şi concluziile CE că progresul pozitiv şi rezultatele bune ale instituţiilor judiciare în lupta împotriva corupţiei au fost puse sub semnul întrebării de anumite evenimente, cum ar fi: Ordonanţa de urgenţă de dezincriminare a anumitor infracţiuni de corupţie, între care abuzul în serviciu (ianuarie 2017) care, deşi abrogată, a lăsat loc unor îndoieli în spaţiul public şi propunerile de modificare a legilor Justiţiei, iniţiate la sfârşitul lunii august, care au generat controverse şi o puternică reacţie negativă din partea sistemului judiciar şi din partea unor segmente din societatea civilă, reacţie care s-a focalizat asupra problemei independenţei justiţiei.

Asociația Forumul Judecătorilor din România spune că raportul este „extrem de critic” si cere abandonarea imediată a proiectelor succesive de modificare a „legilor justiției” promovate prin Ministerul Justitiei și prin Parlament, cu ignorarea avizelor Consiliului Superior al Magistraturii și a pozitiei ferme a corpului magistraților.

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) spune că aportul poate fi apreciat a fi unul pozitiv cu observații cu referire la această instituție, „întrucât reflectă progresele realizate de Consiliu pe parcursul acestui an în vederea îndeplinirii recomandărilor formulate prin Raportul anterior publicat la data de 25 ianuarie 2017”.

„În egală măsură, conducerea Consiliului Superior al Magistraturii constată că, la modul generic, concluziile raportului nu pot fi calificate ca fiind pozitive, în condițiile în care Comisia a statuat că nu poate încă să conchidă, în această etapă, că vreunul dintre obiectivele de referință este îndeplinit în mod satisfăcător, deși progresul realizat cu privire la o parte dintre obiective se îndreaptă în această direcție, invitând România să pună în aplicare acțiunile necesare și să îndeplinească toate recomandările urmând ca, către sfârșitul anului 2018, să fie publicat un nou raport privind progresele înregistrate”, mai afirmă CSM într-un comunicat.

Reacția lui Florin Iordache

Președintele Comisiei privind legile justiției deputatul PSD Florin Iordache, a admis, miercuri, că există restanţe evidenţiate de Raportul MCV, el menţionând că acestea vor fi rezolvate astfel încât, în 2018, mecanismul de verificare şi cooperare pentru România să fie ridicat.

„Cuvintele care se degajă la prima citire sunt acelea de transparență, de continuare a reformelor, de responsabilitate, lucru pe care îl facem și noi acum, și de o continuare a discuțiilor între autorități. Deci, eu cred că printr-o mai mare colaborare între toate autoritățile care sunt implicate în acest proces, fără îndoială, în anul 2018 raportul va arăta că într-adevăr Mecanismul de Cooperare și Verificare pentru România să fie ridicat. Spun asta pentru că o parte dintre condiționalități au fost deja îndeplinite, o parte sunt în curs de îndeplinire iar altele, care înseamnă legislația și colaborarea instituțională între autorități, sunt acum în desfășurare. Ce ați văzut și continuă în perioada următoare este o transparență între tot ce înseamnă sistemul juridic din România și printr-o consultare și prin punerea în concordanță a tuturor punctelor de vedere ale celor responsabili fără îndoială Comisia Europeană va recunoaște pași importanți și faptul că România nu mai are nevoie de un MCV”, a afirmat Iordache la Parlament.

Potrivit acestuia, în ceea ce privește activitatea parlamentară, Codul de conduită a fost adoptat, fiind și alte chestiuni care vizează colaborarea instituțională și punerea în concordanță cu deciziile CCR.

„Dacă citim foarte atent acest raport, eu nu pot decât să remarc faptul că sunt foarte multe lucruri îndeplinite. Într-adevăr avem și restanțe, dar fără îndoială în perioada următoare toate aceste restanțe vor fi îndeplinite astfel încât obiectivul României în acest moment că în anul 2018 MCV pentru România să fie ridicat”, a adăugat Florin Iordache.

El s-a arătat optimist în ceea ce privește legile Justiției și a subliniat că, dacă va fi necesar sau, așa cum se recomandă și în raport, se vor modifica anumite prevederi și trebuie să fie solicitat de către partea română un punct de vedere al Comisiei de la Veneția, acesta va fi solicitat în ceea ce privește numirea procurorilor de rang înalt.

„Dar dacă, așa cum s-a văzut în toate amendamentele, cât și în proiectul legii care este depus, nu se modifică modalitatea de numire a procurorilor de rang înalt, nu este necesar să solicităm un punct de vedere al Comisiei de la Veneția. Dacă vor fi modificări și se va impune solicitarea unui punct de vedere al Comisiei de la Veneția, fără îndoială îl vom cere”, a spus parlamentarul PSD.

Traducerea USR și PNL

Președintele USR, Dan Barna, a declarat că raportul privind MCV publicat miercuri arată că, din punctul de vedere al Comisiei Europene, acest an a fost unul pierdut pentru România.

„Dacă ar fi să privim în termeni de așteptăm rezultatul analizelor medicale, iată că primim niște analize pozitive din punct de vedere medical, negative din punct de vedere a ceea ce înseamnă Justiția în România. Vedem cum Comisia Europeană nu face decât să confirme ceea ce USR a spus în declarațiile și în pozițiile sale din ultimele săptămâni — faptul că numirile procurorilor sau modificarea mecanismului de numire a procurorilor trebuie făcută după consultarea Comisiei de la Veneția și vedem că această îngrijorare este verbalizată expres în raportul Comisiei. Este un raport care nu face decât să ne arate, și ăsta e poate lucrul cel mai grav, că, din punct de vedere al Comisiei Europene, acest an a fost un an pierdut. Se vorbește în mod expres despre pierderea vitezei pentru reformele Justiției care păreau că merg într-o direcție bună”, a spus Barna, la Palatul Parlamentului.

El a adăugat că raportul anterior vorbea despre lucrurile pozitive pe care România le face și despre faptul că e aproape de ridicarea MCV, în schimb cel actual arată că țara noastră „a făcut pași înapoi”.

„Raportul acesta ne arată neechivoc că România a făcut pași înapoi, guvernarea PSD agresează Justiția și vedem în termeni diplomatici acest mesaj este transmis foarte clar Guvernului PSD — modalitatea prin care se încearcă realizarea de pași înapoi nu va fi acceptată de către Comisia Europeană și, din acest punct de vedere, avem un raport negativ. Avem un raport care arată că, pentru România, MCV este un mecanism necesar și va continua să existe, concluziile acestea fiind susținute neechivoc de USR”, a conchis Barna.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al PNL, Ionel Dancă, a afirmat miercuri că raportul Comisiei Europene privind MCV reprezintă o „bilă neagră” dată parlamentarilor coaliției de guvernare și a criticat declarațiile ministrului Justiției, Tudorel Toader, pe acest subiect.

„PNL este în asentimentul acestor observații pe care le-au făcut experții Comisiei Europene și ceea ce ne îngrijorează și mai mult în acest moment este reacția autorităților de la București, reacția ministrului Justiției, Tudorel Toader, care vede în acest raport un progres în atingerea obiectivelor în cadrul MCV. Nu este vorba de niciun progres și oricât încearcă guvernarea PSD-ALDE, prezintă acest raport ca fiind unul favorabil, este în continuare o mare bilă neagră dată parlamentarilor mai ales celor din coaliția de guvernare care continuă atacul la Justiție și sunt recomandări explicite în acest raport care recomandă ca Legile Justiției să fie elaborate în cadrul unui mecanism transparent, cu avizul actorilor principali din sistemul judiciar, și, mai ales, notează acest raport — Legile Justiției propuse pot afecta independența Justiției. În același raport se spune foarte clar că orice modificare a mecanismului de schimbare a procedurii privind numirea procurorilor-șefi ar trebui să aștepte avizul Comisiei de la Veneția”, a declarat Dancă, pentru Agerpres.

El a adăugat că raportul nu poate fi prezentat drept unul pozitiv.

„Nu poți prezenta acest raport ca fiind un raport pozitiv la adresa demersurilor pe care le-au întreprins autoritățile de la București, în condițiile în care ai doar trei recomandări în care s-au constatat progrese, în rest discursul oficialilor europeni a trecut de la cerința care impunea adoptarea unor măsuri care să garanteze ireversibilitatea progreselor din Justiție la, pur și simplu, a nu avea regrese în acest domeniu. Discursul nu poate fi în niciun fel ambalat în mod pozitiv cum încearcă actuala putere, care continuă atacul la independența Justiției pentru închiderea propriilor dosare ale liderilor PSD și ALDE”, a conchis purtătorul de cuvânt al PNL.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Julieta Tarnovan 4245 Articole
Author

19 Comentarii

  1. „Transant”?!
    Tudorel NU a pronuntat cuvantul „Serioase ingrijorari”!
    Tudorel a vorbit despre un Raport MCV pe care el si-l doreste, unul BUN, foarte BUN, el NU a vorbit depsre MCVul publiccat azi, unde C.E. spune CLAR: „Provocările la adresa Independenței Sistemului judiciar reprezintă o SERIOASA Sursă de Ingrijorare”.

    Azi, Tudorel a fugit de intrebarile jurnalistilor, a acceptat prima intrebare la care a MINTIT in ciuda tuturor Evidentelor din Raportul MCV sustinand ca e bineee, iar la a 2-a intrebare a unei jurnalsite a FUGIT efectiv!
    NU a mai acceptat sa raspunda la intrebari, asa de TRANSANT a fost!

    Cum sa fie un Raport POZITIV, cand el exprima „ingrijorarile serioase” ale CE, iar Monitorizarea va CONTINUA!

    Adica, nici gand de ridicare a MCV!
    Si am rezerve serioase ca-l vor ridica vreodata, cand Dragnea e acuzat de OLAF ca a FALSIFICAT documente pentru Fonduri de la UE in timp ce Legile Justitiei aflate in Parlament vor fi facute asa incat sa-l scoata liber, fara puscarie!
    Cotidianul, va rog sa dati comentariul!

    • Suntem pe „drumul cel bun”! Sub conducerea „intzeleapta” a precintitului agent fsb/svr Daddy facem pashi mari spre CSI si in curand se va indeplini „visul” nostru de a deveni o gubernie a lu’davai ceas!

  2. daca UE se reazama pe ceea ce face DNA avem o problema majora in sensul ca am aderat la o mafie nenorocita care incearca sa acapereze puterea in mod neoficial prin impunerea unor aberatii in societate prin intermediul unor indivizi care nu au dreptul moral sa desfasoare activitati ce tin de procesul de justitie. a cauta DREPTATEA, a face DREPTEATE e un lucru fundamnetal, care in zilele noastre a devenit de fapt a imparti NEDREPTATEA! cei din UE pot lua o simpla statisitca cu condamnarile pe care le sufera Romania din cauza unor procese inechitabile, administrate si solutionate de reprezentatii mafiei europene pe filiera unor procurori emblematici de tipul portocala si judecatori tip camelia bogdan sau livia stanciu. nu uitati ca toti acestia au lauri primiti de la UE!

    • Pana una-alta, OLAF vorbeste despre FRAUDAREA fondurilor europene, intr-un Dosar in care e inculpat Omul nr 2 in Statul roman si Presedintele Partidului de guverneaza Romani, L. Dragnea!
      Ce incredere sa ai intr-un astfel de Partid, intr-o astfel de guvernare?
      Nici una, asta spune Raportul de azi al MCV, asa cum a spus-o de fiecare data!
      Tudorel s-a facut de ras azi cand la Conferinta de Presa unde-a laudat Raportul de NU stiam depsre ce naiba vorbeste, Tudorel a FUGIT de intrebarile Jurnalsitilor, vedeti imaginile RUSINOASE la TV cu Minsitrul Justitiei din Romania FUGIND de intrebarile jurnalistilor!

      Ce crede CE cand vede acele Imagini?!
      Ce spune CE cand aude aberatiile debitate de Tudorel AZI cand a laudat MCVul?

      D-aia NU mai au incredere in Romania condusa de penalii Dragnea si Tariceanu care au un singur scop: sa subjuge Justitia si sa scape de Puscarie!

      Multumim CE, tineti MCVul mult, pana scapam de penalii astia!

      Cotidianul, va rog sa dati comentariul!

  3. Mai trebuie sa demnstram ca ue(ppe si mai ale nemtii si olandezii si nu numai)si sua au instituit politia politica a procurorilor,mai ales dna si doresc mentinerea ei in continuare,cu INCALCAREA FLAGRANTA A CELOR MAI ELEMENTARE DREPTURI ALE ROMANIILOR,PE CARE II CONSIDERA SCLAVII LOR SI CARORAR LE ARUNCA IN FATA CATE O COAJA PENTRU A-I PUTEA DOMINA IN CONTINUARE.NU DEGEABA AU CERUT SA LE PREDAM GRATIS TOATA ECONOMIA ROMANESCA,IAR CE NU AU PUTUT PRELUA,AU DISPUS TAIEREA LA FIER VECHI,PE CARE APOI TOT EI L-AU LUAT SI TOT PE NIMIC.SINGURA SOLUTIE A ROMANIEI ESTE IESIREA DIN UE,PENTRU A PUTEA RECONSTRUI TARA SI A ASIGURA VIITORUL COPIILOR NOSTRI.TREZITI-VA ROMANI,PANA NU E PREA TARZIU.URMEAZA PIEIREA NATIEI ROMANE.

    • Esti in grava eroare. Nu SUA sau Germania ti-a distrus economia, ci politicienii romani pe care i-ai votat tu si ceilalti romani. Daca ma apuc sa scriu toate uzinele si fabricile privatizate de Nastase-PSD ca fier vechi in special pentru rusi nu termin nici pana maine dimineata.Sa ne amintim si de Tariceanu care a vandut petrolul si gazul din Marea Neagra. Sa ne mai amintim si de PSD-ul din timpul lui Ponta care voia sa dea si aurul de la Rosia Montana canadienilor. Industria romaneasca a fost pusa pe butuci inainte de intrarea in 2007 in UE. Nu te impiedica UE sa dai legi prin care interzici vanzarea pamantului catre straini sau ceri companiilor straine redevente foarte mari!

    • @Mihai: Felicitari, sustin!
      Sunt si convinsa ca cei care sustin pe forum asemenea aberatii ori nu au habar ori sunt bine platiti de PSD sa posteze asemenea aberatii!
      Ma uit la Starea natiei pe TVR 1, a lui Dragos Patraru, TOTI Romanii intalniti de Razvan Anghelescu la Rubrica VAX POPULI, spun: Hotii astia de politicieni care au distrus si FURAT tara asta de 27 de ani!
      Recomand tuturor sa se uite si daca vad un singur roman ca ridica in slavi clasa Politica romaneasca, sa scrie pe forumul asta!
      NICI macar unul singur NU am intalnit sa nu-i faca in fel si chip, nu pot scrie cuvintele ca NU le va da Cotidianul!
      Rusine, o clasa politica de hoti, incompetenti si mincinosi, TOTI!

  4. 20 de țări din UE printre care şi România au semnat la Bruxelles înființarea Armatei Federalistei UE Tăcere totală a autorităților din România pe acest subiect. Românii nu trebuie să ştie.UE face un pas decisiv către crearea unei armate federale a Uniunii Europene. Noul Imperiu Federalisto-Progresist se crează „pas cu pas” sub ochii noştri,Cooperarea militară structurată permanentă în domeniul apărării – numită PESCO – vizează crearea unui armate federale a Uniunii Europene. DE CE MINTE IOHANNIS: „Nu s-a discutat astazi (vineri, 16 septembrie 2016) despre o armata europeana, si nici in viitorul apropiat nu se va discuta. Initiativele care exista in domeniul apararii nu vizeaza crearea unei armate europene. Este o informatie care s-a dus, cum se spune, in media, doar ca ea nu reflectă preocupările onducerii UE. Interesul Uniunii este pentru cresterea initiativelor pe zona de aparare si cresterea coordonarii lor, inclusiv cu structurile NATO, iar planul pe termen scurt este crearea unui „centru de comanda” pentru zonele de interventie unde trebuie sa intervina armatele nationale, ale membrelor UE” ”Nu intentioneaza nimeni sa creeze ceva in paralel sau in loc de NATO”, a subliniat Iohannis.

  5. faptul ca iohannis este doar un purtator de mesaj al UE si nicidecum implicat ca presedinte al Romaniei in a lupta facind lobby pentru inlaturarea acestei mizerii numit MCV, este o dovada a faptului ca iohannis actioneaza impotriva intereselor Romaniei! asta este deja un lucru evident!

    • MCV-ul nu se inlatura cu „lobby” ci prin scaderea coruptiei si a infractionalitatii in Romania. De acest lucru se ocupa justia, nu presedintele. Alesii locali sau nationali fur de rup pamantul fondurile europene pe care apoi le dam inapoi din banii cetatenilor, Romania este pe primul loc la trafic de persoane in UE! Insumand aceste fapte si nu vorbe,Romania este premianta la coruptie, proxeneti, prostituate si sclavi. Crezi ca cei responsabili din MCV nu cunosc aceste statistici ale UE! Daca vrem respect mai intai sa ne respectam noi insisi nemaivotand corupti si aratand mai multa solidaritate si implicare in viata societatii!

    • Cata , e clar ca esti platit sa actionezi impotriva intereselor Romaniei , este un lucru evident cum arunci cu noroi in tot ce-i romanesc din sediul din str. Manoilov din Tiraspol ! Dispari !

    • Foarte adevărat spune ”Cata” dar mult mai mult. A dat bani datorați Statului???

  6. Ce tema de casa primesc Dragnea si Tariceanu de la Comisia Europeana.
    Parlamentul, rusinea Romaniei in raportul MCV.

    Raportul MCV Recomanda Adoptarea unor Decizii rapide cu privire la toate cazurile nesolutionate referitoare la Parlamentari, care fac obiectul unei Hotarari Definitive in materie de integritate.
    In Raport se arata ca sunt 6 cazuri de parlamentari care sunt inca in functii, desi exista fie Decizii definitive in Instanta care le interzic sa ocupe mai ocupe timp de 3 ani o functie publica, fie o Decizie neconstata a ANI.
    Oficialii europeni Recomanda sefilor Parlamentului sa anunte un Caldendar pentru luarea unei Decizii. “Măsurile luate de Parlament în legătură cu aceste 6 cazuri ar permite realizarea de progrese rapide cu privire la această recomandare”, arata Raportul MCV.

    “Rapoarte privind MCV succesive au subliniat întârzieri și incoerențe în aplicarea de sancțiuni pentru parlamentarii considerați a fi incompatibili sau în conflict de interese ca urmare a unei hotărâri judecătorești definitive cu privire la un Raport elaborat de ANI.
    Prin urmare, Comisia recomandase Parlamentului să dea dovadă de transparență în procesul său decizional cu privire la acțiunile întreprinse în urma hotărârilor definitive și irevocabile având ca obiect incompatibilități, conflicte de interese și averi ilicite pronunțate împotriva membrilor săi.
    C.E. a primit informații cu privire la procedurile aplicabile și cu privire la caracterul public al dezbaterilor parlamentare, dar NU a fost încă informată dacă au avut loc Dezbateri sau au fost pronunțate efectiv Hotărâri cu privire la cazurile pendinte.

    In plus, acesta e cel mai Dur mesaj al C.E. din Rapoartele MCV, Niciodata pana acum NU s-a pus problema Redeschiderii unor chestiuni INCHISE.
    Mesajul e: C.E. nu are incredere ca Reformele Romaniei in Justitie sunt IREVERSIBILE. clar

  7. MCV – de ce naiba nu se renunta odata la el? Sa se spele pe cap cei de la Parlamentul european cu el. Astia – de la mcv pescuit –
    sunt mana-n mana cu macovaei. Dar poate intr-o zi am putea afla ceva despre vreun santaj al unora de pe acolo? Cine sti!. Parlamentul sa hotarasca (de la Tariceanu avem asteptari) ca renuntam la acest mcv.

    • Asa, asa!
      Probabil ca astepti de la Tariceanu sa-i propuna lui Dragnea sa Iasa Romania din UE!
      Daca tot s-a saturat Tariceanu de UE, sa iasa Romania din UE, NU e obligatoriu sa fie Membru UE!
      Iar cele 4 Milioane de Romani aflati la Munca in UE sa revina in tara, pentru ca PIERD Dreptul la munca DUPA ce Romania NU mai e membru UE!
      Dragnea le va GARANTA Locuri de munca in Teleormanul lui, unde Investitorii straini atrasi de noul Cod Fiscal se vor inghesui!
      Ce bineee va fi!

  8. In MCV nu se spune si ca presedintele tarii si sotia sa s-au folosit de acte false pentru a-si insusi proprietati care nu li se cuveneau, si ca JUSTITIA ROMANA nu-i ancheteaza familia pentru infractiunea asta?

  9. Bre oameni buni,MCV-ul nu vede comportamentul abuziv și inafara Constituției al madamei Lulu-Stalina și al cooperativei portocalelor,nu-l vede nici pe Zarzarica-Stalin,nu vede nici CSM-ul stalinist,nu vede nici inspecția judiciara stalinista și ea ,nu vede nici gestapoul în ansamblul sau.MCV-ul vede doar ce i se sugerează de către componenții statului paralel și mafiot.Asta vede MCV-ul!MCV-ul ocoleste cu rea intentie adevarata problema a justitiei romanesti anume, instaurarea neostalinismului-gestapovist.Nea Todirica,nu te uita bre în gura lor,mergi înainte cu legile justiției indiferent de cât rahat mănâncă ăstia cu MCV-ul lor! Pune bre legile în acord cu Constituția și normele europene și ,în final ,dai afară pe stalinisti pana nu pune poporu’mana pe par.Nu vezi bre ca ăstia lucrează împotriva tarii,ca vor s-o pună din nou pe butuci când abia începem și noi sa ne ridicam?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.