Toate tunurile pe ei

Trei senatori PNL, Alina Gorghiu, Iulia Scântei și Daniel Fenechiu, vor depune la Senat un proiect care prevede închisoare între 3 și 10 ani pentru cei care infectează cu boli contagioase două sau mai multe persoane și între 5 și 15 ani de închisoare, dacă fapta a avut ca urmare moartea victimei, transmite Mediafax.

Inițitiva legislativă modifică și completează articolul 352 „Infracțiuni contra sănătății publice – Zădărnicirea combaterii bolilor”, din Legea 286/2009 privind Codul penal.

Modificările propuse prin proiectul de lege sunt următoarele:

„Art. 352 – (1) Nerespectarea măsurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase dacă a pus în pericol sănătatea, integritatea sau viața uneia sau mai multor persoane sau a creat un pericol cu privire la răspândirea unei boli infectocontagioase, se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă.

(2) Dacă fapta prevăzută la alin. (1) a fost săvârșită de către o persoană suspectată sau confirmată medical ca fiind infectată cu o boală infectocontagioasă, pedeapsa este închisoarea de la 1 la 5 ani.

(3) Dacă faptele prevăzute la alin. (1) și (2) au avut ca urmare răspândirea unei boli infectocontagioase sau infectarea unei alte persoane, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani.

(4) Dacă faptele prevăzute la alin. (1) și (2) au avut ca urmare infectarea a două sau mai multor persoane, pedeapsa este închisoarea de la 3 la 10 ani.

(5) Dacă faptele prevăzute la alin. (1) și (2) au avut ca urmare moartea victimei, pedeapsa este închisoarea de la 5 la 15 ani”.

De asemenea, „(6) Omisiunea de a divulga autorităților competente în prevenirea, combaterea și tratarea bolilor infectocontagioase a unor informații esențiale cu privire la posibilitatea de a fi intrat în contact cu o persoană suspectă sau confirmată ca fiind infectată cu o boală infectocontagioasă, precum și orice alte informații necesare efectuării anchetelor epidemiologice, se sancționează cu închisoarea de la 1 la 5 ani”.

Limitele pedeapei sunt majorate cu jumătate dacă „faptele săvârșite în condițiile prevăzute de alin (1), (2) (3) (4) (5) și (6) au condus la infectarea personalului medical sau autorităților angajate în prevenirea și combaterea bolilor infectocontagioase ori au determinat reducerea în mod substanțial a capacității de funcționare a unui spital sau a oricărei alte instituții publice”.

În forma în vigoare a Codului penal este prevăzut că: „(1) Nerespectarea măsurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase, dacă a avut ca urmare răspândirea unei asemenea boli, se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă. (2) Dacă fapta prevăzută în alin. (1) este săvârșită din culpă, pedeapsa este închisoarea de la o lună la 6 luni sau amenda”.

Și Asociaţia Mişcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor (AMASP) a cerut Parlamentului şi Guvernului modificarea articolului din Codul Penal care pedepseşte zădărnicirea combaterii bolilor pentru cei care nu respectă carantina și izolarea la domiciliu.

„Propunem modificarea dispozițiilor art 352 C. pen. astfel:

​(1) Nerespectarea de către o persoană suspectată de infectarea cu o boală infectocontagioasă a măsurilor de izolare la domiciliu sau carantină instituționalizată precum și a altor măsuri privitoare la prevenirea sau combaterea acestor tipuri de boli, se pedepsește cu închisoarea de la 1 la 5 ani.
​(2) Nerespectarea de către o persoană confirmată medical ca fiind infectată cu o boală infectocontagioasă, a măsurilor de izolare la domiciliu sau carantină instituționalizată precum și a altor măsuri privitoare la prevenirea sau combaterea acestor tipuri de boli se pedepsește cu închisoarea de la 1 la 5 ani.
​(3) Dacă faptele prevăzute la alin. (1) și (2) au condus la infectarea unei alte persoane, fapta se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani.
(4) Dacă faptele prevăzute la alin. (1) și (2) au condus la infectarea mai multor persoane, fapta se pedepsește cu închisoarea de la 3 la 10 ani.
(5) Dacă faptele prevăzute la alin. (1) și (2) au avut ca urmare decesul unei persoane, fapta se pedepsește cu închisoarea de la 5 la 15 ani.
(6) Transmiterea, cu intenție, a unei boli infectocontagioase se pedepsește cu închisoare de la 3 la 10 ani. Dacă în urma infectării se produce vreuna dintre urmările de la art 194 C. pen. sau decesul persoanei se aplică regulile privind concursul de infracțiuni.
​(7) Omisiunea de a divulga cadrelor medicale sau altor autorități competente în prevenirea și combaterea bolilor infectocontagioase a unor informații esențiale cu privire la posibilitatea de a fi intrat în contact cu o persoană suspectă sau confirmată ca fiind infectată cu o boală infectocontagioasă, respectiv informații privitoare la eventuale deplasări în zone aflate sub risc de astfel de epidemii, se sancționează cu închisoarea de la 1 la 5 ani.
​(8) Dacă faptele săvârșite în condițiile prevăzute de alin (3) și (4) au condus la infectarea personalului medical sau autorităților angajate în prevenirea și combaterea bolilor infectocontagioase, ori au determinat reducerea în mod substanțial a capacității de funcționare a unui spital sau a oricărei alte instituții publice, limitele de pedeapsă se majorează cu jumătate
(9) Faptele săvârșite în condițiile prevăzute de alin (7) dacă au condus la infectarea personalului medical sau autorităților angajate în prevenirea și combaterea bolilor infectocontagioase, ori au determinat reducerea în mod substanțial a capacității de funcționare a unui spital sau a oricărei alte instituții publice, se sancționează cu închisoarea de la 3 la 10 ani
​(10) Dacă faptele prevăzute la alin. (1) și (2) au fost săvârșite prin folosirea unui mijloc de transport în comun terestru, aerian sau naval limitele de pedeapsă se majorează cu o treime
​(11) Dacă faptele prevăzute la alin. (3) și (4) au fost săvârșite din culpă, limitele de pedeapsă se reduc cu jumătate.
(12) Tentativa la infracțiunea prevăzută în alin. (6) se pedepsește.
(13) Prin persoană suspectată de infectarea cu o boală infectocontagioasă se înțelege persoana față de care se derulează investigații medicale pentru confirmarea infectării cu o boală infectocontagioasă, persoana care a fost depistată în cursul unei anchete epidemiologice și despre care se știe că a avut contact apropiat cu o persoană confirmată medical ca fiind infectată cu o boală infectocontagioasă sau persoana care a intrat pe teritoriul României dintr-o zonă declarată zonă cu risc epidemiologic și despre care se presupune că a avut contact cu persoane confirmate medical ca fiind infectate cu o boală infectocontagioasă, precum și membrii de familie ai acestor categorii de persoane”, se arată într-un comunicat al asociației.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioana Radu 8540 Articole
Author

9 Comentarii

  1. Propun si condamnarea pe viata a procurorilor care fabrica dosare si falsifica probe la comanda politica. Astia sunt infinit mai periculosi decat coronavirusul.

  2. MAGISTRATURA = O ȘLEAHTĂ DE INUTILI.

    pentru a nu repeta efortul de a posta fragmentat, a se citi comentariul-analiză din subsolul editorialului „Adio diaspora”

    —–
    cred și sper ca din vară încolo, sloganul național să fie „VREM SPITALE, NU PENSII SPECIALE!”

  3. addendum: l-aș întreba Io* pe un nărod dintr-ăsta cu salariu nesimțit și pensie specială ÎN CARE ÎNCHISOARE își execută pedeapsa contagiosul?

    Zi-le magistrați și trage apa!
    (apoi nu uita să speli bine mânuțele, cu apă și săpun, timp de minimum 20 de secunde.
    Exact cât ar dura incantarea primelor 3 versuri ale imnului național „Deșteaptă-te, române”

  4. Da!
    Boul sau boii din prokuratura stalinisto-gestapovistă tocmai ce au primit răspunsul la TEMBELISMUL scornit de mințile lor reci, negre, adânci și goale, aidoma unui furnal abandonat:
    revoltă-protest în penitenciarul Satu Mare soldată cu… 3 MORȚI.
    A se reține că până la data acestui eveniment, în Ro NU A MURIT NICI O PERSOANĂ DE VIRUS ÎNCORNORAT.

    Deci, se poate spune cu îndreptățit temei: spune procuror, trage apa și spală bine mâinile!

  5. Este o initiativa in cel mai pur stil securistic.Nici macar nu este nevoie de ea, fiindca exista legislatie, in acest moment, pentru sanctionarea celor care imbolnavesc intentionat alte persoane.In plus, este inadmisibil sa prevezi asemenea limite de pedeapsa ,la discretia sistemului securistoid!Pe ce criterii sa dai pedeapsa de la 2 la 7 ani , sau de la 5 la 15 ani?!Dupa cum se trezeste dimineata madam judecatoare sau securistul-procuror?Mai grav este ca initiatorii sunt, chipurile , juristi!Mai mult, Fenechiu (fost PP-DD) este chiar avocat!E drept, madam Gorghiu nici nu poate spune ce culoare are coperta Codului Penal, dar se chema ca e jurizda!

  6. Mai bine puneti mana pe carte analfabetilor, dar si pe Biblie, pentru ca nu interpretarile voastre personale analfabete si dusmanoase sunt „legea” la intocmirea ordonantelor de retinere sau rechizitoriilor de trimitere in judecata. Pe cine vi se „pune pata” nu scapa de ani grei de puscarie. Pic de omenie nu aveti in voi canaliilor ticaloase. Voi sunteti „legea”, o faceti pe desteptii ! V-am citit si va citesc ordonantele si rechizitoriile ce fac dovada intentiilor voastre criminale in „motivarea solutiilor” trimise in instante sa condamne oameni nevinovati la ani grei de puscarie, pentru ca asa vreti voi. Acum v-a ajuns grija de romani si Romania, pe voi si pe militieni, r-ati ai Draku’ de canalii fasciste !

  7. la un moment dat, cand numarul cazurilor devine mare, cine poate fi sigur ca, de pilda, intr-un avion sau alt mijloc de transport, a existat numai un singur purtator de virus, iar printre ceilalti pasageri nu mai existau si alti purtatori care ii pot contamina pe ceilalti?

  8. Cine sunt demenții care propun pompierisme de un populism oripilant?
    Păi, una veveritză hiperestrogenică și cu blănitză pe spate, maștera AMASP.
    La imbecilitatea propunerii au achiesat alte 2 tute notorii ale „statului de drepți” în orișice poziție: Anna Bircial – „genunchi tociți” și Alina Gorghiu-Dej – ”Crin’s sofa”.

    Dacă tot vor duomnii și duoamnele procurorași și politruci să se facă utili socialmente, ar putea să facă un efort cognitiv și să-și screamă oleacă mințile lor odihnite de atâta osânză și SĂ OFERE SOLUȚII VIABILE, nicidecum heirupisme jegoase.
    Altminteri, cu așa podoabe extrase din puțul gândirii, cred că viitori condamnați-contaminați vor fi repartizați la executarea pedepsei în ordinea condamnării: unul acasă la Veve, unul la Birciala, unul la Alina. Apoi iar la Veve, iar Birciala, iar Alina.

    Chiar așa de cumplită caznă e gânditul ăsta? Sau ne împiedică IQ-ul de sub 40 de unități, condiție sine qua non la admiterea în magistratură sau la accederea în înalte funcții administrative?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.