Analiză amplă asupra spitalelor din România

Topul rușinii în sistemul sanitar

Câte doi bolnavi într-un pat în spitale din România

Problemele sistemului sanitar din România sunt semnalate de ani de zile, dar în cazul acesta proverbul „câinii latră, caravana trece“ se aplică cu mare succes. De cele mai multe ori, organizațiile nonguvernamentale sunt cele care semnalează și chiar încearcă să rezolve problemele pentru care autoritățile fie nu au soluții, fie dau din umeri, sau chiar nu le interesează.

Observatorul Român de Sănătate (ORS) a analizat mai multe chestionare de satisfacție completate de pacienții români, publicând astfel un top al celor mai curate spitale, dar și unul al rușinii. Chestionarele au fost completate de pacienți din toate spitalele din România, în perioada decembrie 2016 – ianuarie 2018, în cadrul unui studiu care și-a dorit să reflecte realitatea din unitățile medicale românești, modul în care sunt tratați pacienții și calitatea serviciului medical.

Peste o cincime din pacienții internați, nemulțumiți

ORS a analizat 122.423 de chestionare. Specialiștii au ajuns la următoarele concluzii: peste o cincime din pacienții internați sunt nemulțumiți sau foarte nemulțumiți de curățenia din spitale; 8 pacienți din 10 sunt mulțumiți sau foarte mulțumiți de activitatea și implicarea medicului care i-a îngrijit. Peste o cincime din pacienții internați au fost nevoiți să-și cumpere medicamente sau alte materiale sanitare din banii proprii în perioada internării în spital. Fenomenul „atenției“ către medici este și el surprins în statisticile ORS: unui număr de 4.798 de pacienți li s-au solicitat bani sau atenții de către personalul medical (3,92% din totalul pacienților care au răspuns chestionarului). Cât despre interesul conducerii anumitor spitale din țară față de nevoile și mulțumirile pacienților care au fost internați în unitățile lor, 21% din spitale arată zero interes pentru părerea pacienților. În cazul acestora nu a fost completat nici măcar un chestionar de satisfacție.

Cele mai curate spitale din România

Observatorul Român de Sănătate a realizat și un top al unităților sanitare cu cele mai bune rezultate, evaluate pozitiv de pacienți din punctul de vedere al serviciilor medicale și al curățeniei. Atunci când vorbim despre servicii medicale de calitate, pe primul loc se află Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie „Cuza Vodă“ Iași, unde 87,82% din pacienții chestionați s-au declarat mulțumiți de serviciile prestate. La o diferență foarte mică, pe locul al doilea și al treilea, se situează Spitalul Clinic de Recuperare Cluj-Napoca (86,85%) și Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie „Dr. I.A. Sbârcea“ Brașov (86,82%).

Topul spitalelor foarte curate este condus de Institutul Inimii „Niculae Stăncioiu“ Cluj-Napoca, 92,27% din pacienți declarându-se extrem de mulțumiți de curățenia din această clinică. Pe locurile al doilea și al treilea se află două clinici din București: Spitalul Clinic de Nefrologie „Carol Davila“ (91,63%) și Spitalul Clinic de Urgențe Oftalmologice (91,33%). În urma acestui studiu, ORS a făcut și un top al rușinii spitalelor din România, acolo unde părerea şi satisfacţia pacienților nu contează – zero chestionare completate într-un an. În fruntea clasamentului rușinii se află Spitalul Clinic Județean de Urgențe din Craiova, urmat de Spitalul Clinic de Urgență Floreasca din Capitală și de Spitalul Județean de Urgență din Târgu-Jiu. Observatorul Român de Sănătate este o organizaţie nonguvernamentală a cărei misiune este aceea de a contribui la îmbunătăţirea serviciilor de sănătate din România şi Estul Europei. Observatorul desfăşoară studii de cercetare privind activitatea acestor servicii, integrând evidenţele disponibile privind teme de interes pentru a informa elaborarea unor politici de sănătate coerente şi eficiente.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Sonia Teodorescu 274 Articole
Author

2 Comentarii

  1. Căutați ca să prezentați în presa scrisă și îndobitocitorele televiziuni spitale unde să găsiți pereți scorojiți, noptiere vechi, linoleuri roase, pacienți nemulțumiți de mâncare sau de un medic, nu contează aparatura, analizele, tratamentul, tembelismul unor celor care nu respectă indicațiile medicului, nu respectă curățenia, nu plătesc asigurări având mașina parcată în curtea spitalului și hârtie de la primar că nu au nici un venit. Căutați să prezentați gropile din autostrăzi, din aeroporturi, perții scorojiți ai caselor celor dezmoșteniți de soartă urâtul și numai urâtul. La Bruxelles unii din aleși având trecut de comuniști practicanți sau ascensiune prin trecutul securist al părinților, trimiși să reprezinte pe români și țara lor să-și arate lenjeria intimă, să țipe ca suntem o națiune coruptă, xenofobă, democrație în care se succed loviturile de stat, catalogând parlament, democratic ales sub guvernare bruxelleză, când vrea să ia o hotârâre favorabilă românilor și României “dictatura majorității”(?) etc… Vă culcați împliniți și mulțumiți după “o zi de muncă.”

  2. Sudul subdezvoltat bate Topul Rusinii!
    Dar e bineeee, pacientii lui Dragnea sunt multumiti, vor vota cu PSD in vecii vecilor!
    PSD „ne da”, Basescu ne-a luat, Votam PSD!
    De aproape 30 de ani, minciuna si hotia au dus la aceasta situatie care devine an de an un PERICOL pentru natia romana.
    Dar, cand „statul paralael” e principala grija a dlui Dragnea, cum sa se intample altfel, crede careva ca Premierul Vasilica Dancila va avea alte Prioritati decat dl Dragnea?
    NU.
    Ea e mai paralela cu Romania reala decat „statul paralel”!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.