„Anul acesta trebuie să ne asigurăm că Gazprom își va onora obligațiile și după 1 ianuarie, indiferent dacă este tranzit prin Ucraina sau nu. Dacă nu va fi, atunci vor livra pe ruta alternativă. Aici a apărut o discuție mai complicată, pentru că în înțelegerea noastră, Gazprom leagă cumva subiectul continuității livrărilor prin ruta alternativă, prin Turcia, de subiectul achitării acelei pretinse datorii, aferente malului drept. Ei cumva spun că dacă nu va fi progres pe acele datorii, atunci noi încă vom lua în considerare ce e posibil și ce nu pe ruta alternativă, cât și cum vom livra. Cumva au dat de înțeles că aceste subiecte sunt legate”, a declarat Victor Parlicov.
„Care e poziția noastră pe aceste datorii? În urma protocolului semnat în 2021, noi ne-am făcut partea noastră, chiar dacă a fost cu întârziere, noi am reușit să facem acel audit. Auditul a dat concluzia că, practic toată datoria este o datorie prescrisă și atunci noi, când am venit cu o poziție față de Gazprom pe această pretinsă datorie, am propus să achităm o parte foarte mică din acele 8 milioane lei datorie. Partea rusă nu recunoaște rezultatele acestui audit, dar până acum noi nu am primit din partea Gazprom o alternativă. Am solicitat ca ei să își formuleze poziția și să ne-o prezinte, noi o vom examina. La moment, poziția noastră se bazează pe rezultatele acelui audit”, a punctat ministrul Energiei.
Pârlicov admite că Moldova ar putea fi nevoită să achiziționeze energie electrică din altă parte de la 1 ianuarie și nu din regiunea transnistreană, iar costurile vor fi mai mari: Am avut acest scenariu în calcul când ne-am pregătit de iarnă. Vom achiziționa energie electrică din altă parte, da, ne asumăm că va fi mai scump. Apelăm și la sprijinul partenerilor internaționali, fără ei nu vom putea trece de scenariul în care regiunea transnistreană nu are gaze deloc sau suficient”.
La începutul lunii octombrie 2023, ministrul Energiei, Victor Pârlicov, a declarat că nu exclude că Republica Moldova ar putea să cumpere gaz de la Gazprom, inclusiv pentru malul drept. Acest lucru este posibil dacă Gazprom va oferi un preț favorabil și dacă Rusia nu va impune nici o condiție politică Moldovei.
Declarațiile au fost făcute după ce două zile mai devreme, tot ministrul Pârlicov a anunțat că Republica Moldova din dreapta Nistrului nu va mai cumpăra gaze de la gigantul energetic rus Gazprom.
La începutul acestui an, ministrul Energiei a admis din nou că Republica Moldova ar putea reveni la achizițiile de gaz de la Gazprom, inclusiv pentru malul drept. Asta dacă Energocom(compania de stat care se ocupă de achizițiile Republicii de gaz și curent) nu va reușit să găsească un preț mai mic pe piața internațională.
De cealaltă parte, directorul general interimar al Energocom, Victor Bînzari, consideră că posibilitatea de a procura din nou gaz rusesc, pentru a acoperi necesitățile întregii țări, echivalează cu susținerea Federației Ruse în războiul contra Ucrainei. „Eu tot timpul o să fiu pentru pace și niciodată nu o să alimentez un război care este la hotar”, a declarat acesta.
Republica Moldova nu are producție de gaz proprie și nici de curent. Electricitatea vine, în proporție covârșitoare, de la Centrala Cuciurgani, din Transnistria.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Lasă un răspuns
Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.
Iar capitala ROMANIEI, municipiul Bucuresti, NU ARE nici CALDURA si nici APA CALDA ! RUSINE N.D. !
pai decit la unguri mai bine la moldoveni…
Ce nu spune articolul: prietenul ucrainean de la 1 ian. 2025 interzice tranzitul gazelor rusesti pe teritoriul sau. Diferendul cu privire la datoria Moldovagaz catre Gazprom e fixpix pe langa problema mentionata pentru o rezolvam noi.
Ungurii plătesc, dar la moldoveni e pe degeaba. Când cerşesc de la noi spun că sunt fraţii noştrii, dar pe la spate ne înjută de mama-focului.
Noi dam totul la UERSS iar moldovenii, la schimb, ne iau gazu’ si corentu’. Moca. Harasho tovarasie!
„frate,frate dar branza e pe bani!”
-in respublika maldovskayia nu (mai) sint romani!
Gratis ,evident!Iar pirlitii astia de moldoveni cumpara armament in loc sa-si plateasca datoriile.
Foarte bine, sa simta moldovenii de peste Prut ca au un frate mai mare pe care sa se bazeze in momentele de restriste.
Doar asa pot fi sperantze de unire in viitor. Daca i-am lasa la mana santajului rusesc, cum ne-ar privi?
Nu judecati nici cat o curca beata.
(Este un fapt admirabil ca indiferent de guvernare si de catastrofele de presedinti pe care i-am avut noi, sau pe care i-au avut moldovenii, acest ajutor a ramas sfant si indiscutabil. Cu asta ne putem mandri.)……[Rumburak]
Ce contează că plozii noștrii rabdă frig și foame (unii) ai lor să fie bine merci,la noi scumpete( prețuri mari curent,gaz) la ei ieftin că ” frații” îi alimentează moaca cu energie,gaz și…cetățenie.
Deci Moldova recunoaște existența datoriei (nu e deloc „pretinsă” ci este certă) doar că o consideră prescrisă (adică Rusia nu a insistat să încaseze banii /nu a executat Moldova /nu a tăiat gazul ca urmare a refuzului Moldovei de a plăti datoria la timp etc).
Nu știu cum lucrați voi, da’ eu opresc colaborarea cu clienți care fac precum Moldova; dacă am fost atât de prost încât să las să treacă termenul de prescriere, îmi asum pierderea veniturilor neîncasate, însă opresc orice colaborare cu clientul; nu o opresc din răutate ci pentru că o așa relație comercială este neproductivă.
Cate voturi la alegeri au adunat politicienii, frații Ciu-Cio de peste Prut? Masiv contra acte și nu numai, da? Cetățenii români fac economie uriașă pentru că e prea mare prețul, si saracii bogați de peste Prut, se lăfăie in ajutoare și pomeni de la Romania! As vrea eu și destui cetățeni români pomana ca cei de peste Prut!