Transelectrica, obligată să prezinte periodic unele date

Transelectrica, societatea care deține monopolul transportului de energie electrică din România, va fi obligată să publice regulat capacitatea care poate fi instalată și racordată la rețelele de înaltă tensiune, atât la nivelul operatorului de transport, cât și al celor de distribuție, potrivit unei reglementări ANRE aflată în consultare publică.
  “Procedura privind determinarea capacității disponibile în rețelele electrice pentru racordarea de noi instalații de producere a energiei electrice. (…)Motivul elaborării acestui proiect de ordin îl constituie necesitatea determinării capacității disponibile, în special în condițiile în care nu se fac întăriri în rețelele electrice, cu respectarea indicatorilor de calitate a serviciilor de transport și distribuție a energiei electrice și menținerea constantă a siguranței în alimentarea consumatorilor”, se arată în nota de fundamentare a proiectului.
Când va fi aprobat, investitorii vor ști în timp real unde mai pot amplasa investiții în generarea de curent  la rețelele de 110 kV câți MW mai poate SNT să suporte.
Transelectrica va calcula capacitatea disponibilă în rețeaua electrică de transport (RET) pentru fiecare nod de rețea/element de rețea, precum și capacitatea disponibilă în rețelele electrice de distribuție (RED), separat pentru fiecare zonă de concesiune a operatorilor de distribuție (OD), pentru fiecare nod de rețea/element de rețea, la nivelul de tensiune 110 kV. Rezultatul calculat trebuie să se refere la capacitatea disponibilă a RET și RED la nivelul de tensiune 110 kV pentru care nu este necesară realizarea de lucrări de întărire pentru crearea condițiilor tehnice în vederea evacuării puterii produse.
Ulterior, Transelectrica va publica aceste date, din ce în ce mai des, pe pagina sa de internet. Începând cu 1 decembrie datele se vor publica cu o frecvență lunară, apoi începând cu 1 aprilie 2022 de două ori pe lună, pentru ca de la 1 iulie 2022 să le publice săptămânal și, în final, începând cu 1 octombrie, zilnic.
În luna mai, în cadrul evenimentului Cotidianul.ro „Romania – Hub energetic european” Declarații la România-Hub Energetic European (live text), fostul președinte al Consiliului de Supraveghere Transelectrica Adrian Goicea prezenta ce capacități mai putea fi instalate în România, astfel:
” Pe zona Dobrogea, sectiunea a sasea, nu mai avem capacitate nici pe distribuție, nici pe transport
–  SV are disponibil cam 1000 megawati
 – Nord, 1500 MW deficit de productie
  -Banat, ridicarea de la 220 la 400 MW”.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Mihai Soare 1073 Articole
Author

4 Comentarii

  1. cs se poate face cand Enel inventeaza cereri de trcere la piata concurentiala, cand de fapt clientii vor sa fie pe oferta universala? ce pot face acesti oameni trecuti fara voia lor la altceva?

  2. Completare: toate aceste aprobari sunt facute de ANRE! Degeaba incearca ANRE sa se scape, ei sunt baza la orice magarie in afaceri pe teritoriul romanesc cand e vorba de preturi si afaceri!

  3. Energia precum mâncarea, apa și aerul sînt, pt cei ce conduc din umbră, doar lanțuri cu care ne-nrobesc.
    Toate sînt inepuizabile, costă mai nimic sau deloc.
    Hidrocarburile nu sînt de origine biologică. (www.gasresources.net) – ca să vă dați seama pe ce lume trăiți. Covidu este o minciunică doar.

  4. @Weber: nimic. cum nimic nu se poate face cand de 6 luni jongleaza cum vor cu pretzul/kwh, de la 0.72 cat era „legal”, la 1.64, 1.36 ilegal..

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.