Transgaz construiește o „autostradă” a gazului către Ucraina

Transgaz împreună cu operatorul sistemului de transport al gazelor din Ucraina, LLC Gas OTS, încep un proiect prin care România va putea exporta gaze la vecini. Proiectul are termen limita sfârșitul lui 2026 când, după investiții de 335 milioane euro, până la 300 de milioane de mc vor putea ajunge în Ucraina.
Din cele 335 de milioane de euro,  300 de milioane de euro reprezintă partea românească și 35 de milioane cea ucrainiană, proiectul incluzând instalarea a 250 de kilometri de țeavă și a două stații de comprimare, una de fiecare parte.
Potrivit graficului de derulare a proiectului prezentat de Transgaz, finalizarea documentației de proiect și obținerea autorizației de construcție se face în trimestrul 4 al anului 2024. Construcțiile necesare încep în trimestrul 1 al lui 2025 , ele vor fi finalizate în trimestrul 3 2026, când poate începe și exploatarea comercială a sistemului.
Coincidență sau nu, sfârșitul lui 2026 – începutul 2027 este termenul estimat de Petrom, operatorul proiectului Neptun Deep din Marea Neagră pentru începerea extracției gazelor din mare, dar doar în condițiile în care legea offshore este modificată în primele luni ale acestui an.
În acest moment, România este legată gazier de Ucraina fix în punctul Medieșul Aurit, însă doar pe sensul de intrare în România, adică firmele românești pot doar importa gaze din Ucraina sau via Ucraina (din Rusia). Pe aici însă, de ani de zile, nu a mai fost adus niciun metru cub.
Singura rută de import din Ucraina care se folosește este cea din Dobrogea, Isaccea- Negru Vodă. Pe aici aducem, chiar la momentul redactării acestui articol, circa 6 milioane de metri cubi zilnic. Ruta dobrogeană are, din 2020, și capacitatea de reverse flow, adică o curgere a gazelor din sens invers, din aval către amonte, din România către Ucraina, făcută în urma unor investiții de 77 de milioane de euro ale Transgaz. Pe sensul RO-UA nu au curs însă cantități semnificative de gaze până acum, singurele fluxuri fiind cele de import.
România are legături gaziere cu toți vecinii, mai puțin cu Serbia. Cu Ucraina, prin Isaccea și Medieșul Aurit, cu Bulgaria, pe la Negru Vodă și Giurgiu, cu Ungaria, pe la Arad, și cu Republica Moldova, pe la Iași.
Recomanda 5
Mihai Soare 1269 Articole
Author

12 Comentarii

  1. Prosti dar multi…putem da gaz natural Ucrainei si la compensare ne dau ingrasaminte produse mult mai ieftin decat in UE pt a avea crapelnita mai ieftina pwoo limea ce are telefon in rate si acces sa scrie toate elucubratiile pe pe net.

  2. Nu mi se pare normal. Ar trebui ca gazele extrase din Romania sa fie folosite de romani, si nu exportate, nici la est, nici la vest. Cu atat mai putin sa ne dam gazele unei tari neprietene, care detine fara drept teritorii care sunt ale Romaniei. In plus, se aude ca din 2030 se va interzice folositea gazelor naturale, deci a face o asemenea investitie care sa functioneze doar patru ani (2026-2030) nu este justificata nici economic. Noi ar trebui sa ajutam la conducta din Bulgaria, care sa ne aduca gaze din Azerbaidjan.

  3. Nazistii de ucraineni sa permita sa se predea in limbile minoritatilor in scoli, sa nu mai recunoasca „limba moldoveneasca” si „etnia moldoveneasca”, sa dea inapoi teritoriile furate prin pactul Ribrentrop-Molotov si apoi sa isi ceara iertare in genunchi pentru magaria cu nava Rostok.

    Dupa ce indeplinesc toate aceste cerinte apoi putem discuta daca le dam sau nu gaze, oricum incepand din toamna acestui an am putea sa le revindem gaz azer si turkmen venit prin Bulgaria, merita si Romania sa faca un profit frumos.

  4. Dar pentru romani cand construieste Transgaz conducte? Trec conductele de gaz printre casele oamenilor si nu primesc nici macar un metru cub de gaz. Intelegem ca acum mare bisnitar peste gazul ucrainean este odrasla lui Biden dar pentru ce sa cheltuie transgaz banii nostri ca sa le umfle altora buzunarele? Ce a facut Ucraina sau Rep. Moldova pentru romani? Romanii de ce nu primesc fonduri nerambursabile dar dam milioane de euro gratis moldovenilor din banii romanilor? Ar trebui sa fie o prioritate pentru Transgaz conectarea romanilor in primul rand, nu construitul din banii romanilor pentru beneficiul altora care pana acum nu am vazut sa fi avut vreun beneficiu.

  5. Romanii le vor da ucrainenilor și teritorii (la cererea americanilor) drept compensatie pt.ce le vor lua rusii.Ma refer la Moldova întreaga de la Carpații Orientali pana la Nostru, care istoricește vorbind este de drept a Ucrainei de pe vremea Rusiei haliciene, desprinsă din Rusia Kieveana.Moldova nu exista ca stat pe atunci, deși volohii convietuiau cu treburile slavo-ruse în proporții aproximativ egale pe acest teritoriu. O spun cronicarii vremii și o reclama istoricii ruși și ucraineni, precum și cei occidentali o recunosc. Poate nu vom fi nevoiti sa le dam și Moldova noastră, dar acceptarea alipirii(unirii) Republicii Moldova, unde sa fie colonizati ucrainenii refugiați, sudul Marmoroscinei , sudul Bukovinei,Delta Dunaya, împreună cu platformă continentală, unde e gazul, am putea fi nevoiti sa acceptăm să le dam, la presiunea americanilor.Ucraina va trebui compensată în Vest pt.pierderile teritoriale din Est.Posibil ca si Polonia și Slovacia, state care mai dețin și ele teritorii istorice ucrainene, să fie presate de americani să le înapoieze și ele ucrainenilor.

  6. Domnule tomlin gazul metan când arde arde cu aer care are 78%
    Azot (N2), Oxigen (O2) și altele. Reacția corectă care este
    CH4 + 2O2 → CO2 + 2H2O. De acolo circul cu încălzirea planetei că ne încălzim casa și facem mâncare și obsesia lui Bill Gates cu flatulența vacilor cu bioxidul carbon, sau dioxidul de carbon. Bombardierele strategice și avioanele de vânătoare ce stau în aer zi și noapte, vapoarele de containere, mai nou vapoarele cu gaz lichefiat american etc… nu se iau la socoteală. Pe domnul Tánczos Barna în mâmcă grija de încălzirea planetei că românii se încălzesc cu lemle. Fiindcă în județele cu mai mulți maghiari au gaz peste 85 la sută din locuințe.

  7. @Faustci > ce se obtine in cenusar si ca depunere pe arzator ? Banuiesc ca metanul de pe teava nu este pur la extractie sau „se consuma” materialul din care este confectionat arzatorul. In siruatii nefericite am auzit ca se obtine si CO, incolor si inodor, mortal la inspirare.

  8. evident, rezultatul depinde de gradul de imbogatirea amestecului. Daca arzatorul n-are evacuare fortata, rezultatul se strange in cenusar (C), altfel iese pe cos (CO2) impreuna cu apa in stare gazoasa. Asta daca amestecul este reglat, altfel ai auzit despre destui morti prin intoxicatie de la sobe sau cazane.

  9. @tomlin
    Tu zici asa: „CH4 + O2 = C + 2H2O (arderea gazului metan)”.
    Pe vremea mea gazul metan ardea altfel: CH4+2O2= C02+2H20. S-ar fi schimbat oare reactiile din cauza Covid19, a incalzirii globale sau a globalismului? Mare mister!

  10. Este minunat ! Asta ne lipsea ! Am asigurat gazele necesare tarii si acum ne gandim si la export ! (sic!) Doamne astia nu au toate tiglele pe casa ! Au uitat ca pana acum cativa ani Ucraina isi tot amana si esalona platile pentru gazele importate din Rusia !

  11. Gicule, nu te ingrijora ! Ni se cunoaste si numarul de la pantofi, sau ce am mincat acu’ o saptamina, la micul dejun ! Pentru ca, nu-i asa, exista niste baieti care trebuie sa faca planul la „teroristi”, nu ? (apropo, data viitoare baga si numele de familie, sau acesta e „George” ? …)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.