Transgaz construiește o „autostradă” a gazului către Ucraina

Transgaz împreună cu operatorul sistemului de transport al gazelor din Ucraina, LLC Gas OTS, încep un proiect prin care România va putea exporta gaze la vecini. Proiectul are termen limita sfârșitul lui 2026 când, după investiții de 335 milioane euro, până la 300 de milioane de mc vor putea ajunge în Ucraina.
Din cele 335 de milioane de euro,  300 de milioane de euro reprezintă partea românească și 35 de milioane cea ucrainiană, proiectul incluzând instalarea a 250 de kilometri de țeavă și a două stații de comprimare, una de fiecare parte.
Potrivit graficului de derulare a proiectului prezentat de Transgaz, finalizarea documentației de proiect și obținerea autorizației de construcție se face în trimestrul 4 al anului 2024. Construcțiile necesare încep în trimestrul 1 al lui 2025 , ele vor fi finalizate în trimestrul 3 2026, când poate începe și exploatarea comercială a sistemului.
Coincidență sau nu, sfârșitul lui 2026 – începutul 2027 este termenul estimat de Petrom, operatorul proiectului Neptun Deep din Marea Neagră pentru începerea extracției gazelor din mare, dar doar în condițiile în care legea offshore este modificată în primele luni ale acestui an.
În acest moment, România este legată gazier de Ucraina fix în punctul Medieșul Aurit, însă doar pe sensul de intrare în România, adică firmele românești pot doar importa gaze din Ucraina sau via Ucraina (din Rusia). Pe aici însă, de ani de zile, nu a mai fost adus niciun metru cub.
Singura rută de import din Ucraina care se folosește este cea din Dobrogea, Isaccea- Negru Vodă. Pe aici aducem, chiar la momentul redactării acestui articol, circa 6 milioane de metri cubi zilnic. Ruta dobrogeană are, din 2020, și capacitatea de reverse flow, adică o curgere a gazelor din sens invers, din aval către amonte, din România către Ucraina, făcută în urma unor investiții de 77 de milioane de euro ale Transgaz. Pe sensul RO-UA nu au curs însă cantități semnificative de gaze până acum, singurele fluxuri fiind cele de import.
România are legături gaziere cu toți vecinii, mai puțin cu Serbia. Cu Ucraina, prin Isaccea și Medieșul Aurit, cu Bulgaria, pe la Negru Vodă și Giurgiu, cu Ungaria, pe la Arad, și cu Republica Moldova, pe la Iași.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 5
Mihai Soare 1075 Articole
Author

37 de Comentarii

  1. Spre Ungaria a construit, spre Republica Moldova a construit, spre Bulgaria probabil a construit, terminal pentru gaze lichefiate la Marea Neagră a construit, acum a rămas Ucraina la nord. Curge și ceva gaz metan prin aceste noi construcții? Când România are numai 53% din localități racordate la gaz lui Transgaz îi este interzis să construiască și distribuție pentru România?

  2. Eu n-as da ceva la ukrainieni pana nu dau inapoi ce au luat de la romani (Sudul Basarabiei). Noi nu ne facem bine vreodata.

  3. Cine a aprobat asta? …că se face DIN BANI PUBLICI, „TransGaz” e firmă a Statului!
    Cine i-a aprobat lui Steroid SiIOiu ăla să semneze în S.U.A. acorduri de 1 miliard de $ pentru Kara Deniz?
    Deci: CINE SE JOACĂ „De-a Aliații” CU BANII NOȘTRI?
    LA PUȘCĂRIE!

  4. Păi bre, istețime,. Pe cînd o termini o să ai interdicție la gaz in UE..Deci ce speri ?? Să fii parte la Rusia federală, ca și ukranul, fără a ține de europa falimentată ??

  5. ” Când România are numai 53% din localități racordate la gaz”

    E inutil sa racordezi alte localitati, doar in mintea lui Grete lemnul de foc nu este bio, natural si polueaza mai rau decat gazul metan care are carbonul liber din formula chimica. Rau e sa mergi la scoala sa uzi buretele !

  6. MAI SOARE ,NU-I PRIMA DATA CAND CALCI IN STRACHINI !. CONDUCTA DE GAZ DIN ROMANIA IN UCRAINA !!!!!!!!!!!!!,DA GAZ DE UNDE ??,
    AI O CONDUCTA DE TRANSPORT GAZE DE INALTA PRESIUNE 25-40 BARI SI DIAMETRU 40″ DIN SURSA EXTERNA CARE TRECE PRIN ROMANIA SI IN CARE SA INTEPI CONDUCTA PENTRU UCRAINA ?-NU ,ATUNCI BATI CAMPII. STII CEI KIVOIROGUL ??,AI AUZIT DE INVESTITIA ROMANEASCA DE ACOLO IN VALOARE DE UN MILIARD DE DOLARI ?,DE ACEEA S-A ALES PRAFUL ,IAR UCRAINIENII NE-AU TRIMIS LA PLIMBARE.
    CE TAMIT INGROAPA 300 MILIOANE DE EURO IN UCRAINA IAR ??.NE-AM CACAT PE NOI PANA AM FACUT O CONDUCTA DOAR SA TREACA PRUTUL SI A DURAT 10 ANI !!,E GOALA ,AZI CAND INGHEATA BASARABENII NU AVEM DE UNDE LE DA GAZ LE-AM OFERIT PACURA !!!!!!!!!!!!.
    MAI SOARE ,AI UITAT NORDUL BUCOVINEI SI HERTA ?,AI UITAT JUDETELE BOLGRAD SI IZMAIL ?,AI UITAT ROSTOKUL PLIN DE FIER BETON SI PUS DEA CURMEZISUL CANALULUI SULINA ?,AI UITAT CANALUL BASTROE ?,AI UITAT INSULA SERPILOR ?,AI UITAT PROCESUL DE LA HAGA PENTRU PLATFORMA CONTINETALA?,AI UITAT ROMANII CARE AU FOST IMPUSCATI LA BISERICA ALBA IN ZIUA DE PASTI,IN MARAMURESUL ISTORIC PESTE TISA ?,AI UITAT ROMANII CARE NU-SI POT VORBI LIMBA ?,AI UITAT 1992. 15 .MARTIE CAND A INCEPUT RAZBOIUL IN TRANSNISTRIA ?,CINE LE ASIGURA CULOARUL DE APROVIZIONARE A ARMATEI A 14 A RUSE ?. MAI SOARE ,MAI ESTI CUVA SAU AI APUS ?

  7. Cum sa mai dai bani pe o conducta ca sa livrezi gaz unora care au dovedit ca sunt rai platnici ?!?! S-o construiasca americanii daca-i ute grija de aia si nu pe la noi !

  8. De ce sa exporte Romania gaze la vecini, cand nu are gaze nici pentrue ea? In mod normal exporti ce iti prisoseste, nu sa dai aproape de pomana tot ce ai si apoi sa cumperi exact aceleasi lucruri la preturi mai ridicate. Asta demonstreaza cat de ticaloasa si tradatoare de tara este intreaga noastra clasa politica. Pana si aberatiile epocii Ceausescu care te obligau sa consumi doar ce produceai in tara aveau mai mult temei decat ticalosiile care se petrec acum, a caror logica ete doar imbogatirea rapida a lighioanelor lacome cocotate la putere!

  9. @ „tomlin”, 21 ianuarie 2022 la 13:22
    Beeeey, dobitok, ia, yessplikă-ne nouă asta: „gazul metan care are carbonul liber din formula chimica”!
    Hai!
    …că te paște Premiu’ „Nobel” pentru Gogomănie, pentru asta… :))))

  10. din ciclul iobagii planetei ii alimenteaza cu resurse (gaz) pe unii care i-ar manca pe iobagi cu mustar…aici e Romania, in loc sa valorifice resursele pe plen local, le dam la altii, unguri, austrieci, ucrainieni si importam, produse finite (ingrasaminte-azotice, carne, fier, laminate. Pai cum fasole sa ajungi la nivelul alora, care valorifica superior resursele ca acolo e plus valoarea grasa sau profitul. autostrada asta e garantia iobagiei…ca vom ramane iobagi perpetuu…si culmea o facem cu sculele noastre

  11. CH4 + O2 = C + 2H2O (arderea gazului metan) pentru aia care udau buretele la scoala.

  12. Cum e posibil să exportăm gaze la vecini, să închidem termocentralele pe cărbune și să importăm energie electrică de la nemți dar produsă tot cu cărbune? Prețul megawatului la nemți este de 70 euro iar la noi ajunge cu prețul de 263 euro/mwh. Slugile de la noi ce fel de afaceri fac cu energia electrică? Ne datorăm existența Germaniei? Sau facem ca în perioada lui Gheorghiu Dej când garnituri întregi de tren cu grâu plecau spre Uniunea Sovietică iar în Republica Moldova locomotiva trecea în celălalt capăt al garniturii și grâul reintra în țară la preț cel puțin dublu de grâu importat? Suntem nebuni?

  13. Bolunzi ! Nu ne ajunge nouă și vrem să exportăm ? N-au decît sa cumpere de la ruși și să nu uite să-l plătească din cînd în cînd.????

  14. Punem pariu ca pe „autostrada” asta se va circula pe un singur sens ? Adica spre Kiev ? … Luam gaze cu 10 lei (sa zicem) si le vindem la „poporul vecin si prieten” cu 100 ! Pentru ca, asa cum stiati, „s-a intilnit hoțu’ cu prostu'” !

  15. @ „tomlin”, 21 ianuarie 2022 la 14:30
    „CH4 + O2 = C + 2H2O (arderea gazului metan) pentru aia care udau buretele la scoala.”
    Arzi gazu’ de pomană pe lumea asta. Am să te propun viță-premier, cum era turkana sub-premieru’ lu’ Mandolină! …da’ tu o să fii pe același plan, alături de dobitocu’ măCiucă Plagiatoru’, egal cu el în grad și prostie! HAHAHAHAHAHA!

  16. Cum e sa ardem gaz metan (poluant), sa facem electricitate (la Brazi), apoi s-o exportam (OMV), ca apoi s-o importam mai scump ? Doar in Romania capitalismului salbatic si tembel este posibil !

  17. la noi ca la nimeni,noua cand ne dati gaze,guvernanti sunt niste TRADATORI

  18. Nu va este rusine,voi astia de la GARDA de MEDIU,cu MARIOARA ARTEMIS GATEJ,care veniti acum sa dati comunicate ca centralele pe gaz,polueaza ,ca lumea se sufoca ca fac sesizari ,ca trebuie sa se ia masuri,impreuna cu firmele de gaze.Gazele nu polueaza.la austrieci,nemti ,unguri,dar hodoronc tronc se gasira acum motive sa reduca gazele catre populatie.ca sa exportam De cand a plecat BERCEANU si ai aterizat cucoana,pe post,ne sufocam in toate orasele de Produse petrolire degajate in atmosfera,zici ca stai cu capul in benzina si noaptea ,benzen,toluen,xilen, de deseuri arse,de deversari la greu in canalizari de pesticide,insecticide ,perhidrol.De aia se sufoca cucoana lumea si mor pe capete.Noi de la CRACIUN,nu mai putem respira in locuinta.Noaptea fugim in pijama afara din oras.Esti pusa sa fie liber la poluare, sa nu faci nimic.Cate sesizari ai rezolvat de cand ai venit? Vreti sa puneti taxe de poluare pe centralele pe gaz,ca lumea sa nu mai foloseasca gazele.Voi astia de la GARDA cu ce va incalziti?.De centralele second importate din Germania,care ard cauciucuri ulei uzat de masini si pacurina si combustibil usor CTL ,alea nu polueaza.De unde stii cucuana ca polueaza centrala,cu ce masori cu degetul,ca aparatura nu ai.Acum coincidenta sa exportam gaz la Ucrainieni ,ca la noi polueaza. Gazele,lemnele,carbunele,la noi polueaza.Gunoaiele importate arse in fabricile de ciment si in termocentrale,alea nu polueaza.Uita-te desteapto pe grafice,sa vezi crestea poluarii in orase[nu Pm 2,5,nu PM 10 ]la Benzem,azotat ,toluen.etc Mai vreti si salarii mari.cand nu faceti nimic,chiar daca stiti care sunt poluatorii Toata lumea este de parare ca pe timpul Lui Berceanu alta era activitate,nu obedienta fata de directivele primite de la guvern si inchiderea ochilor la firmele poluatoare ,inclusiv cele de colectare deseuri periculoase.
    Asa guvernul impreuna cu cucoana ca doamna nu este ,de grija sa nu ne mai sufocam,vor exporta poluatorul gaz la ucrainieni.

  19. daca ne gandim sa dam gaz Ukrainei care nu are bani sa plateasca, deci jefuim/sacrificam romanii ca sa dam gratis gaz Ukrainei. Buna afacere. Chiar daca ar fi achitat gazul, de ce sa ne epuizam zacamintele si nepotii nostri sa moara de frig si foame pt ca nu va mai fi gaz si petrol?

  20. @cetățean ne-steroidizat spune:
    21 ianuarie 2022 la 13:05

    „Cine a aprobat asta?”

    @tomlin spune:
    21 ianuarie 2022 la 13:29

    „Cum sa mai dai bani pe o conducta ca sa livrezi gaz unora care au dovedit ca sunt rai platnici ?!?! ”
    Nu e decizia noastra. E ordin de la stapani.

  21. Americanii tot o tin langa- danga cu Ucraina din interese strategice.
    Ceva nu e ok.
    Ucraina nu a fost si nu este prietenoasă cu România. Unde este insula Serpilor ? Ne-am judecat cu ei pt câmpurile de hidrocarburi din M Neagră? Cum sunt tratați românii din Bucovina de nord si ținutul Herta ?
    Chiar suntem atât de slugarnici să facem mai mult decât ar vrea licuriciul?
    Avem noi gaze să dăm si Ucrainei ?
    Nu am fost in stare sa ajutam românii de peste Prut, i-am lăsat la discreția rușilor-GAZPROM.
    Eventualele zacaminte din M Neagră vrem să le epuizam rapid dupa darea lor in exploatare ?
    Gandim sau suntem idioți?
    Nu putem să ne depășim condiția de slugi proaste si umile ?
    Nu mai iau in calcul deceniul 1990-2000.
    Dar ce am făcut în ultimii 21 de ani ? Tot in coada Europei, tot fără autostrăzi, scoli, spitale,cale ferată,sisteme de irigații,utilități in mediul rural,industrie,agricultura performantă,fără,fără, fără…
    Ne conduc aceiasi incompetenți, lași,indolenti,mincinoși,corupți ,papagali ,Dar,Dar îmbogățiți over any limit.

  22. Un lucru nu inteleg la dv stimati cetateni -Cind faceti comentarii chiar de critica de ce nu va logati cu nume si prenume ???

  23. @George
    Data viitoare punem adresa și cenepeul deși din server dacă se dorește, mai ales din anumite servere, ne și vedem la față chiar dacă ne prefacem că nu s-a întâmplat. Vrei să vii la careva la ușă sau să ne treci în rețeaua socială la „wanted”??

  24. Nici margit neni nu semneaza cu numele lui cand intra cu argumente contondente, doar cand cere indulgente. Daca vrei numele, prenumele profesiunea (ca la francezi), intreaba la Charlie, ala are fisa completa, cu functie si cu grad.

  25. Gicule, nu te ingrijora ! Ni se cunoaste si numarul de la pantofi, sau ce am mincat acu’ o saptamina, la micul dejun ! Pentru ca, nu-i asa, exista niste baieti care trebuie sa faca planul la „teroristi”, nu ? (apropo, data viitoare baga si numele de familie, sau acesta e „George” ? …)

  26. Este minunat ! Asta ne lipsea ! Am asigurat gazele necesare tarii si acum ne gandim si la export ! (sic!) Doamne astia nu au toate tiglele pe casa ! Au uitat ca pana acum cativa ani Ucraina isi tot amana si esalona platile pentru gazele importate din Rusia !

  27. @tomlin
    Tu zici asa: „CH4 + O2 = C + 2H2O (arderea gazului metan)”.
    Pe vremea mea gazul metan ardea altfel: CH4+2O2= C02+2H20. S-ar fi schimbat oare reactiile din cauza Covid19, a incalzirii globale sau a globalismului? Mare mister!

  28. evident, rezultatul depinde de gradul de imbogatirea amestecului. Daca arzatorul n-are evacuare fortata, rezultatul se strange in cenusar (C), altfel iese pe cos (CO2) impreuna cu apa in stare gazoasa. Asta daca amestecul este reglat, altfel ai auzit despre destui morti prin intoxicatie de la sobe sau cazane.

  29. @tomlin
    Doar carbon liber se obtine prin descompunere in plasma. Grafen.

  30. @Faustci > ce se obtine in cenusar si ca depunere pe arzator ? Banuiesc ca metanul de pe teava nu este pur la extractie sau „se consuma” materialul din care este confectionat arzatorul. In siruatii nefericite am auzit ca se obtine si CO, incolor si inodor, mortal la inspirare.

  31. Domnule tomlin gazul metan când arde arde cu aer care are 78%
    Azot (N2), Oxigen (O2) și altele. Reacția corectă care este
    CH4 + 2O2 → CO2 + 2H2O. De acolo circul cu încălzirea planetei că ne încălzim casa și facem mâncare și obsesia lui Bill Gates cu flatulența vacilor cu bioxidul carbon, sau dioxidul de carbon. Bombardierele strategice și avioanele de vânătoare ce stau în aer zi și noapte, vapoarele de containere, mai nou vapoarele cu gaz lichefiat american etc… nu se iau la socoteală. Pe domnul Tánczos Barna în mâmcă grija de încălzirea planetei că românii se încălzesc cu lemle. Fiindcă în județele cu mai mulți maghiari au gaz peste 85 la sută din locuințe.

  32. Romanii le vor da ucrainenilor și teritorii (la cererea americanilor) drept compensatie pt.ce le vor lua rusii.Ma refer la Moldova întreaga de la Carpații Orientali pana la Nostru, care istoricește vorbind este de drept a Ucrainei de pe vremea Rusiei haliciene, desprinsă din Rusia Kieveana.Moldova nu exista ca stat pe atunci, deși volohii convietuiau cu treburile slavo-ruse în proporții aproximativ egale pe acest teritoriu. O spun cronicarii vremii și o reclama istoricii ruși și ucraineni, precum și cei occidentali o recunosc. Poate nu vom fi nevoiti sa le dam și Moldova noastră, dar acceptarea alipirii(unirii) Republicii Moldova, unde sa fie colonizati ucrainenii refugiați, sudul Marmoroscinei , sudul Bukovinei,Delta Dunaya, împreună cu platformă continentală, unde e gazul, am putea fi nevoiti sa acceptăm să le dam, la presiunea americanilor.Ucraina va trebui compensată în Vest pt.pierderile teritoriale din Est.Posibil ca si Polonia și Slovacia, state care mai dețin și ele teritorii istorice ucrainene, să fie presate de americani să le înapoieze și ele ucrainenilor.

  33. Dar pentru romani cand construieste Transgaz conducte? Trec conductele de gaz printre casele oamenilor si nu primesc nici macar un metru cub de gaz. Intelegem ca acum mare bisnitar peste gazul ucrainean este odrasla lui Biden dar pentru ce sa cheltuie transgaz banii nostri ca sa le umfle altora buzunarele? Ce a facut Ucraina sau Rep. Moldova pentru romani? Romanii de ce nu primesc fonduri nerambursabile dar dam milioane de euro gratis moldovenilor din banii romanilor? Ar trebui sa fie o prioritate pentru Transgaz conectarea romanilor in primul rand, nu construitul din banii romanilor pentru beneficiul altora care pana acum nu am vazut sa fi avut vreun beneficiu.

  34. Nazistii de ucraineni sa permita sa se predea in limbile minoritatilor in scoli, sa nu mai recunoasca „limba moldoveneasca” si „etnia moldoveneasca”, sa dea inapoi teritoriile furate prin pactul Ribrentrop-Molotov si apoi sa isi ceara iertare in genunchi pentru magaria cu nava Rostok.

    Dupa ce indeplinesc toate aceste cerinte apoi putem discuta daca le dam sau nu gaze, oricum incepand din toamna acestui an am putea sa le revindem gaz azer si turkmen venit prin Bulgaria, merita si Romania sa faca un profit frumos.

  35. Nu mi se pare normal. Ar trebui ca gazele extrase din Romania sa fie folosite de romani, si nu exportate, nici la est, nici la vest. Cu atat mai putin sa ne dam gazele unei tari neprietene, care detine fara drept teritorii care sunt ale Romaniei. In plus, se aude ca din 2030 se va interzice folositea gazelor naturale, deci a face o asemenea investitie care sa functioneze doar patru ani (2026-2030) nu este justificata nici economic. Noi ar trebui sa ajutam la conducta din Bulgaria, care sa ne aduca gaze din Azerbaidjan.

  36. Prosti dar multi…putem da gaz natural Ucrainei si la compensare ne dau ingrasaminte produse mult mai ieftin decat in UE pt a avea crapelnita mai ieftina pwoo limea ce are telefon in rate si acces sa scrie toate elucubratiile pe pe net.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.