Tranzacție strategică între mogulii presei din Ucraina

Nu mai putin de opt canale de televiziune din Ucraina si-au schimbat proprietarul, in urma unei tranzactii in valoare de peste un miliard de dolari. Ele au trecut din posesia unui fost sofer de la gradina zoologica din Kiev, devenit apoi mare afacerist, sef al serviciului de contraspionaj SBU si apoi vicepremier in posesia fostului ,mare intermediar al importurilor de gaze din Rusia, acum sef al Naţional Social şi Economic Tripartit.

Fostul proprietar al Inter Group, Valeri Horoskovski, a vandut canalele de televizune lui Dmytro Firtash pentru 1,25 miliarde de dolari, la o luna de zilșe dupa un scandal care l-a costat functia de vicepremier.

Foarte favorabile guvernului dominat de prorusi, si cu un patron care s-a folosit de functia de sef al SBU si de vicpremier pentru a pune pumnul in gura presei independente, televiziunile au inceput sa-si modifice linia editoriala in ultimele luni si au inceput sa acuze guvernul ca nu este capabil sa aplice reforme care sa apropie Ucraina de UE. La scurt timp dupa modifiocarea liniei celor mai urmarite talk-show-uri, fiscul ucrainean a inceput operatiuni de hartuire a fostului sef al serviciilor secrete. Asa s-a ajuns la vanzarea Inter Channel, cea mai mare televiziune din Ucraina, catre unul dintre oligarhii apropiati presedintelui.

Dmytro Firtash a facut o avere impresionanta intermediind importurile de gaze din Rusia pana in 2009. In urma razboiului gazelor ce a lasat Europa in frig in acel an, Firtash a incetat afacerea. Acum controleaza afacerele cu titan in Ucraina si detine cele mai mari fabrici ce produc ingrasaminte. Are o avere de circa 3,2 miliarde de dolari.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.