CNAS: Lista de aşteptare pentru bolnavii de cancer, redusă cu 42%

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a alocat în decembrie 2012 fonduri suplimentare de 61 de milioane de lei, din taxa clawback, pentru Programul de oncologie, fapt ce a dus la scurtarea cu 42% a listei de aşteptare cu pacienţi bolnavi de cancer, a anunţat, luni, preşedintele CNAS, Doru Bădescu.

Potrivit Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), lista de aşteptare a fost micşorată de la maximul istoric de 3.259 de pacienţi la 1.292, ceea ce reprezintă un minim istoric.

„În 2012, am obţinut alocarea de fonduri suplimentare care au dus la scurtarea listei de aşteptare pentru bolnavii de cancer cu 42 la sută, un minim istoric. Jumătate din bugetul de peste un miliard de lei alocat bolnavilor de cancer în 2012 a fost direcţionat către terapiile inovatoare de care au nevoie circa 7 la sută dintre pacienţi.”, a spus Bădescu, citat de Mediafax.

Preşedintele Casei a precizat că Programul naţional de oncologie a fost introdus în România în 1999, decontarea medicamentelor făcându-se de către CNAS, în limita bugetului disponibil.

„În 2008, în buget au fost introduse 14 molecule inovatoare (medicamente noi, care nu au ieşit de sub patent – n.r.), utile pentru prelungirea şi creşterea calităţii vieţii unor pacienţi incurabili. Astfel, atunci, bugetul alocat bolnavilor de cancer a fost de aproximativ 730.000.000 lei, din care jumătate a fost direcţionat către tratamentele cu medicamente inovatoare de care au beneficiat circa 7 la sută dintre pacienţi. În 2012, alocarea bugetară pentru întregul program a fost de aproximativ 1.031.000.000 lei, rspectiv cu 10 la sută mai mult decât în 2011 şi cu 30 la sută mai mult faţă de 2008 când a început derularea Programului prin intermediul CNAS”, a mai spus Bădescu.

Potrivit preşedintelui CNAS, numărul pacienţilor care au primit aprobarea comisiei de experţi pentru tratamente inovatoare a crescut în 2012 cu 24,6 la sută faţă de 2011 şi cu 42 la sută faţă de 2008. „Ca urmare a bugetului alocat pentru derularea Programului Naţional, pe de o parte, şi a creşterii solicitărilor medicilor curanţi pentru utilizarea acestor tratamente moderne, pe de altă parte, a apărut necesitatea înfiinţării listei de aşteptare în vederea rambursării tratamentului. În intervalul 2008-2010, s-a înregistrat o creştere dramatică cu 93 la sută a listei de aşteptare, atingându-se un maxim istoric de 3.259 de pacienţi la nivelul anului 2010”, a adăugat preşedintele CNAS.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.