Tratamente inovative pe listele de medicamente compensate

Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a anunțat joi creșterea accesului pacienților la tratamente inovative prin introducerea unor medicamene noi în lista celor compensate și gratuite.

Potrivit unui comunicat al CNAS, 20 de molecule au fost introduse în Lista care cuprinde denumirile comune internaţionale corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asiguraţii, cu sau fără contribuţie personală, pe bază de prescripţie medicală, în sistemul de asigurări sociale de sănătate, precum şi denumirile comune internaţionale corespunzătoare medicamentelor care se acordă în cadrul programelor naţionale de sănătate.

Din 1 februarie 2022, pacienții vor avea acces la 12 molecule noi, dintre care 6 au fost introduse condiționat în listă și fac obiectul unor contracte cost–volum și cost-volum–rezultat. Pentru demararea acestor contracte, în perioada imediat următoare vor fi elaborate, în vederea aprobării, protocoalele terapeutice și formularele specifice.

„Astfel, începând cu data de 1 februarie, CNAS va derula 4 contracte cost-volum pentru asigurarea accesului pacienților la moleculele aprobate condiționat ce vor fi utilizate în tratamentul afecțiunilor oncologice, neurologice, endocrine și a unor boli rare. De asemenea, la aceeași dată, vor demara contractele cost-volum–rezultat în cadrul cărora va fi asigurat tratamentul pentru pacienții cu hepatita C, atât cu cele două noi molecule pangenotipice aprobate, cât și cu medicamentele genotip specifice introduse anterior în Lista de medicamente compensate și gratuite”, se arată în comunicat.

Conform acestuia, cele 6 noi molecule introduse necondiționat în listă, la care pacienții vor avea acces începând cu data de 1 februarie, au indicații în următoarele arii terapeutice: cardiologie, reumatologie, dermatologie, boli pulmonare cronice (astm), hemofilie.

Din 1 martie 2022, alte 8 noi molecule vor putea fi prescrise pacienților cu afecțiuni din ariile terapeutice: oncologie – 3 molecule, boli rare – 2 molecule, boli pulmonare cronice – 1 moleculă, neurologie – 1 moleculă, boli digestive – 1 moleculă.
„Creșterea accesului pacienților la tratamente inovative prin introducerea de noi molecule în lista de medicamente compensate și gratuite este și mai importantă astăzi, în plină pandemie, când afecțiunile cronice cresc vulnerabilitatea pacienților în cazul infectării cu noul coronavirus, riscurile acestora de a dezvolta forme severe fiind foarte mari”, a declarat Adela Cojan, președintele interimar al CNAS.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

4 Comentarii

  1. tratamente experimentale pe oameni. dupa ce isi fac „studiile”, vor disparea de pe piata si vor aparea altele. bigpharma invarteste banii cu lopata folosindu-se de naivitatea si disperarea bolnavilor. DOCUMENTATI-VA BINE INAINTE DE ACCEPTA ACESTE OTRAVURI! am intrat in #noul normal=viata de cobai in lagar.

  2. acest asa zis articol nu este decat o insiruire de afirmatii fara sens .ce inseamna „pacienții vor avea acces la 12 molecule noi, dintre care 6 au fost introduse condiționat în listă „, ce sunt moleculele noi si cu cine sunt facute contractele CNAS, care sunt conditionarile si cine trebuie sa le indeplineasca ? Nu avem nevoie de tratamentele voastre inovative gen mARN dovedite ca instrumente de genocid la nivel planetar ! sa si le aplice Iohanis, Catu, Ciolacu si Rafila, si cu prioritate ARafat, cei mai consecventi dintre exterminatorii natiei si societatii . HUOOO Rafila Si Psd, Huooo Iohanis Si PNL !

  3. Tratamentele „inovative” nu exista, pentru ca NU exista „Inovativ” in limba română !
    Daca erau „inovatoare” era cu totul altceva…

  4. „Boli rare”, „programe naționale” pentru un/doi pacienți de milioane de lei? Pentru 54 de pacienți, de Sute de milioane de lei?(ex.:spinraza!!!).În spitale, pentru „cronici”, contează orice Algocalmin, sau AMPICILINA! Suntem normali, la Cap?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.