Trump la Londra, o vizită cu scântei

Theresa May mai este încă premierul Marii Britanii datorită vizitei de stat de trei zile a președintelui Donald Trump. Vizita în Marea Britanie începută pe 3 iunie este cea care, din rațiuni de protocol, a făcut-o pe May să anunțe că va demisiona din fruntea Partidului Conservator abia pe 7 iunie, astfel încât liderul SUA să se poată întâlni cu un omolog nedemisionar.

Însă Donald Trump nu pune mare preț pe protocol. Într-un interviu pentru Sunday Times, cu o zi înainte de plecarea spre Londra, Trump nu s-a ferit să critice guvernarea Theresei May, cea care nu a reușit să aducă Brexitul pentru care britanicii au votat în 2016. Trump i-a transmis Theresei May cum ar fi trebuit să procedeze în negocierile cu UE. ”Dacă eram în locul lor și UE îmi cerea să plătesc 50 de miliarde de lire, nu aș fi făcut-o. Ăsta sunt eu. Nu aș fi plătit, e o sumă mare. Dacă nu obții ce dorești, pleci, dacă nu obții un acord corect, pleci”. Trump a mai adăugat că May și-a lăsat țara într-o situație grea.

În schimb, președintele SUA l-a lăudat pe ”prietenul” Nigel Farage – promotorul Brexitului în 2016, acum președinte al unui partid nou, Brexit Party, care în doar câteva luni a spulberat restul formațiunilor politice britanice, la alegerile europarlamentare. Trump a sugerat că Farage ar trebui să fie trimis la Bruxelles pentru a negocia Brexitul. ”Îmi place mult de Nigel. Este un tip foarte inteligent. Însă nu-l vor aduce la guvernare. Nu și-au dat seama ce au pierdut nefăcând asta”, a spus Trump.

Trump a mai spus că îl apreciaza mult pe Boris Johnson, fostul ministru de Externe conservator, un hard-Brexiter și politicianul cu cele mai mari șanse de a prelua sefia partidului Conservator și a guvernului, în această vară. ”Îmi place de el, mereu mi-a plăcut. Nu știu dacă va fi ales, însă cred că este un tip bun, foarte talentat. A spus lucruri pozitive despre mine și despre țara mea”, a declarat Trump.

O cu totul altă poziție a avut Trump față de o altă personalitate recent intrată în viața publică britanică – prințesa Meghan, ducesa de Sussex, soția prințului Harry și proapătă mamica de ”royal baby”. Americanca Meghan Markle declara înainte de alegerile prezidentiale din SUA, în 2016, că va pleca în Canada dacă va fi ales Donald Trump. ”A fos nepolitiocos”, a spus Trump, însă apoi a revenit și a spus că Meghan va fi o ”foarte bună” prințesă americană. Rămâne totuși o umbră: Trump se va întâlni cu regina Elisabeta a II-a, cu prințul William și prințesa Kate, cu prințul Harry, însă nu și cu prințesa Meghan.

Presa britanică l-a primit pe Donald Trump cu ostilitate. The Guardian a publicat un editorial în care arată că guvernul britanic a comis o ”greșeală crasă” și a dat dovadă de ”iresponsabilitate gravă” invitându-l pe Trump. Financial Times scrie că vizita lui Trump nu va face decât să dea apa la moară populiștilor britanici, într-un moment de criză guvernamentală și de confuzie totală în privința Brexitului. The Independent relatează că Trump a fost așteptat de o mulțime de britanici adepți ai politicii sale ”Make America Great Again”. ”Este el însuși, nu e cumpărat de nimeni. Nu o face pentru bani, ci pentru că iubește America. De așa cineva are nevoie și țara noastră. Și aici ar trebui să fie la fel: England first!”, spunea unul dintre cei care așteptau să-l salute pe Trump în fața Palatului Buckingham.

”Trump este un demagog care este o amenințare la adresa păcii, democrației și climei acestei planete”, scrie The Guardian. Primirea sa de către Regină înseamnă ”legitimarea politicilor sale distructive, a nepotismului și înclinațiilor sale autocrate”. ”Prezența sa aici și declarațiile sale publice vor întări elementele antidemocratice și populismul de dreapta”, mai scrie ziarul de stânga din Marea Britanie.

În plus, The Guardina a publicat cu o zi înainte un editorial scris de primarul laburist al Londrei, Sadiq Khan, în care primul primar musulman al Londrei arată că ”Trump este de partea greșită a istoriei”. Președintele SUA l-a taxat imediat, pe Twitter. ”Sadiq Khan, care are un mandat groaznic de primar al Londrei, a fost nepoliticos în mod absurd cu președintele SUA care urmează să vină în vizită, cel mai important aliat al Marii Britanii. Este un perdant care ar trebui să fie atent la criminalitatea din Londra, nu la mine. Kahn îmi amintește de foarte prostul și incompetentul nostru primar din New York, de Blasio, care are și el un mandat groaznic – doar că Khan este de două ori mai scund decât de Blasio. În orice caz, voi fi un prieten care vine din SUA și abia aștept să fac vizita asta. Aterizez acum”, a scris Trump.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3

7 Comentarii

  1. Iar i-a dat Boss Trump o nucleara la streetshiteru Khan un islamist jegos ajuns primar peste Londra, pe care a transformat-o intr’o arena a crimelor, violurilor, tilhariei si vagabondajului musulman.

    Intre timp Boss Putin i-a transmis codificat lui Boss Trump „Hai mai Don, ca avem lucruri multe de discutat si putem cadea la pace”

    https://www.rt.com/news/460952-peskov-putin-trump-g20/

  2. De ce nu l-ar crede britanicii pe Trump cand le promite „un acord bilateral comercial avantajos, imediat dupa Brexit”. Doar e om de cuvant, dovezile fiind modul stralucit in care au evoluat relatiile comerciale cu mai toti partenerii comerciali, inclusiv in cadrul OMC, dupa ce a devenit presedinte! Ca argument major, domnul președinte spune: „a vorbit frumos despre mine (B.Johnson). Asta da argument economico-comercial credibil!

  3. Sa comentezi de dragu de a comenta e una, dar sa dea cineva credit comentariului e alta… Cine „are pareri” de pe marginea terenului, le are din presa scrisa, vorbita si televizata, deci pareri impuse de respectivele surse. Nu e diferit in nici o tara… Singurul adevar pur, este cel trait de cineva si facut public. Ca AMERICAN, va informez ca la usa mea n-a venit nici un rus sa ma oblige sa votez cu Trump; am facut-o in urma unei evaluari serioase. Doi ani mai tarziu, bugetul familiei s-a largit cu peste $10mii in bani care nu au fost retinuti in taxatie deoarece a schimbat taxatia, economia duduie, se inregistreaza cel mai scazut nivel de somaj din istorie (sub 4%), SUA a devenit independenta energetic, devenind cel ami mare producator de energie conventionala din lume. Tratatele care stau in coada de peste trebuie explicate: China pana la sosirea lui Trump platea 16% taxe pentru produsele pe care le vand in America, in vreme ce produsele importate de ei erau supuse unei taxatii de 70%. Acest factor a ucis locuri de munca, a deprofesionalizat populatia si a mutat joburi in Asia… Cu Canada treaba sta la fel… Unele produse ajungand a fi taxate cu 300%, cum ar fi lactatele si lemnul, in vreme ce produsele canadeze nu comportau decat 10% taxatie la aducerea in piata americana… Tratatele vechi au fost ostile Americii si trebuia sa se intample ceva. Trump a relansat speranta unei vieti libere si prospere care SE SIMPTE FIZIC ASTAZI! Ce avem la polul opus? O organizatie criminala numita EU care se vrea sa stapaneasca lumea, sa le „umfle” banii prin taxe si taxe la taxe, depersonalizarea cetatenilor, renuntarea la spiritul de apartenenta la o cultura/tara si inchide gura oricarui contestatar, dupa modelul fascist. E drept, nici comunistii nu au proceduri diferite… Concluzia este: Vreti sa aveti (sa mai aveti) o tara? Luati-vo inapoi!

  4. Aparitia euro ca moneda a scos dolarul din Europa….Normal ca americanii sa doresca ruperea Europei. Pe de alta parte are nevoie de europeni ca piata de vanzare si ca aliati militari.

  5. @ITRobert: Cum sa ne-o luam cand ambasada sua urmeaza in continuare o politica deep-state iar liderii unei politici nationale sunt bagati in puscarie pe capete pe motive inventate? Cum iti explici ca la acest nivel nu s-a schimbat nimic dupa venirea lui Trump?

  6. Pentru „SIMPLU”: Europa nu a functionat niciodata pe Dolari; fiecare tara a avut moneda proprie; unele nici n-au renuntat la ea – vezi Marea Britanie si tarile nordice. Ca si piata de desfacere treaba sta asa: Produsele din EU ajung in USA cu o taxatie de 6 ori mai mica decat sunt taxate produsele Americane in EU; ti se pare OK? Nu Trump doreste „ruperea” EU ci populatia satula de dictatura Merkelesei si a piticului din Liechtenstein.
    Pentru „Al”: Esti confuz… Cine este „noi” de la „ne-am luat-o”? Cine si-a luat-o si la cine te referi cand spui ca „liderii unei politici nationale sunt bagati in puscarie pe capete pe motive inventate”?

  7. The Guardian nu e „presă”, ci e gazetă de perete Soros si familia Clinton. O mai citesc doar spalatzii pe creieri ai multiculturalismului.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.