Trump nu este Kennedy, iar Kim nu este Hrușciov

Ultima sfidare din partea Coreei de Nord a avut loc marți dimineața, când a fost lansată o rachetă din apropiere de Phenian, care a survolat nordul Japoniei, s-a rupt în trei fragmente și a căzut în mare, la 1.180 de km de insula nordică Hokkaido. Racheta a zburat 2.700 de kilometri, ajungând la o altitudine de aproximativ 550 de kilometri. Sâmbătă, Phenianul lansase trei rachete cu rază scurtă de acţiune din provincia Kangwon. Imediat a fost decisă o întrunire a Consiliului de Securitate ONU

”Lumea a primit ultimul mesaj al Coreei de Nord foarte limpede: acest regim și-a manifestat sfidarea față de vecinii săi, față de toți membrii ONU și față de minimele standarde ale comportamentului internațional”, a spus președintele SUA. ”Acțiunile amenințătoare și destabilizatoare nu fac decât să sporească izolarea regimului nord-coreean în regiune și printre națiunile lumii”.

Îngrijorările cele mai mari sunt ale Japoniei, țara vizată de ultimele rachete ale Phenianului, și ale Coreei de Sud. Posturile de radio şi televiziune din Japonia şi-au întrerupt programele obişnuite pentru a anunţa “Alertă J”, avertizând oamenii în legătură cu racheta. Trenurile de mare viteză şi-au întrerupt temporar circulaţia, iar la megafoanele din oraşele de pe insula Hokkaido au răsunat alarme.

Cu trei ani înaintea ”graficului nuclear”

Cel mai grav este că avansul tehnologic rapid al rachetelor balistice nord-coreene va face ca Phenianul să le poată folosi pentru transportul la țintă al focoaselor nucleare, și ele aflate în plin proces de miniaturizare. SUA au acuzat companii din China și Rusia de transfer tehnologic secret pentru programele nuclear și balistic nord-coreene, iar Departamentul Trezoreriei a impus sancțiuni acestor entități cu exact o săptămână în urmă. Nu puțini analiști americani susțin că aceste sancțiuni nu sunt oportune, pentru că îndepărtează Moscova și Beijingul de la masa negocierilor în acest dosar și SUA ar putea rămâne fără aliați în încercarea de a face presiuni asupra Coreei de Nord. Experții estimează ca programul balistic și nuclear a fost grăbit cu circa trei ani, suspectate pentru asta fiind transferurile tehnologice (The Washington Post, într-un articol suprinzător pentru presa americană, a arătat cu degetul către Ucraina pentru aceasta, iar cercurile conservatoare din SUA dau vina pe Rusia și China).

Rusia: SUA au provocat Phenianul

Rusia s-a declarat “extrem de îngrijorată” de situaţia din Coreea de Nord, denunţând o “tendinţă spre o escaladare” a tensiunilor, după tirul de rachetă din noaptea de luni spre marţi, care a survolat Japonia. Insa, cel mai important, Moscova a acuzat SUA pentru aceasta escaladare. ”Dacă ne lumăm după cum au acționat în trecut colegii noștri din SUA și din alte state vestice, atunci ne putem aștepta la înăsprirea sancțiunilor, dar asta nu va rezolva problema”, a spus viceministrul rus de Externe Serghei Ryabkov. El a acuzat SUA și Coreea de Sud că nu au amânat exercițiul militar început săptămâna trecută. Or, chiar acest lucru a fost solicitat de Phenian. ”Considerăm că exercițiile militare, deși au fost mai reduse comparativ cu agenda inițială, au avut o influență în provocarea Phenianului pentru a trece la această lansare de rachetă”, a spus oficialul rus. ”Acum e limpede pentru toată lumea că resursele pentru influențarea Coreei de Nord prin sancțiuni s-au terminat”, a mai adaugat Ryabkov.

Nicio opțiune pentru ONU

Dacă aceasta este poziția Rusiei și dacă Beijingul susține că soluția pentru aplanarea crizei nord-coreene este o reducere a prezenței militare americane în regiune, atunci ce opțiune poate fi pe masă la reuniunea Consiliului de Securitate ONU, ăn afară de o condamnare formală a Phenianului? Niciuna. În cursul acestei luni, ca reacție la lansarea a doua rachete balistice intercontinentale, Consiliul de Securitate ONU a adoptat noi sancțiuni împotriva Coreei de Nord, interzicând importul de cărbune, fier, plumb și fructe de mare din această țară. Atunci, Beijgul a anunțat că este nivelul maxim de sancțiuni pe care îl poate accepta împotriva Phenianului. Un pas în plus în această direcție mai poate fi doar interzicerea exportului de electricitate în Coreea de Nord, însă Beijingul se opune, pentru că aceasta ar duce la o catastrofă umanitară și la decizii total imprevizibile ale regimului de la Phenian. Așadar, sancțiunile nu mai pot funcționa la nivel internațional, ci doar individual, sub forma celor deja amintite – sancțiunile americane împotriva companiilor ruse si chineze.

Rachete americane asupra Phenianului

Există însă și o altă abordare, care trece dincolo de nivelul sancțiunilor – acțiuni militare. O opțiune, scrie The Guardian, ar fi lansarea unei rachetede croazieră Tomahawk care să survoleze Coreea de Nord, având ca țintă Phenianul, pentru a demonstra liderilor de aici că SUA sunt pregătite de o lovitură. Așadar, o politică de descurajare și nicidecum de primire a Phenianului la masa dialogului, ceea ce ar putea fi interpretat ca o recompensă pentru intimidarea aliaților SUA, după ce Coreea de Nord a lansat rachete asupra Japoniei.

Abordarea Rusiei

În cele din urma, o a treia abordare, susținută de China si Rusia: Coreea de Nord știe că nu poate câștiga o cursă a înarmării, iar testele nucleare și lansările de rachete nu sunt altceva decât încercări de a determina Vestul să treacă la negocieri. Doar că acum Phenianul deține nu numai focose nucleare, ci și vectorii de trasport la țintă, care în scurt timp ajunge să lovească SUA. Prin urmare, miza acestor negocieri nu va mai fi una favorabilă Vestului. În loc de dezarmarea Coreei de Nord, se va vorbi despre garantarea perpetuării regimului Kim.

O ”criză a rachetelor din Cuba cu încetinitorul”

Seria de teste nucleare și balistice ce pare fără sfârșit se transformă într-o ”criză a rachetelor
din Cuba cu încetinitorul”, avertizează colonelul Richard Klass, membru al Centrului pentru Controlul Armamentului și Neproliferare, citat de al Jazeera. În opinia sa, criza actuală poate fi mai gravă, pentru că administrația Trump este mai puțin coerentă decât administrația Kennedy în 1962, iar Kim Jong-un este un lider instabil, pentru că atunci criza s-a derulat în secret, pe când acum este una presărată de acțiuni și amenințări publice, pentru că atunci SUA au avut la îndemână un pachet de concesii pentru URSS (promisiunea de a nu invada Cuba și retragerea rachetelor balistice din Turcia), pe când acum Washingtonul nu pare pregătit pentru pasul înapoi.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.