Trump, pe buletinele de vot. Curtea Supremă din Michigan, decizie favorabilă

Curtea Supremă din Michigan a refuzat miercuri să îl descalifice pe fostul preşedinte american Donald Trump (2017-2021) să candideze anul viitor la Casa Albă pentru rolul său în atacul asupra Capitoliului, din 6 ianuarie 2021, transmit Reuters şi EFE.

Hotărârea din Michigan contrastează cu decizia de săptămâna trecută a Curţii Supreme din Colorado, care l-a descalificat pe Trump pentru alegerile din 2024 în acest stat, în baza aceleiaşi premise juridice.

Reclamanţii – cărora justiţia din Colorado le-a dat dreptate într-o hotărâre fără precedent – au invocat cel de-al 14-lea amendament al Constituţiei SUA, care interzice persoanelor care au participat la o insurecţie să ocupe funcţii alese. Acest amendament a fost adoptat în 1868, după Războiul Civil din Statele Unite, pentru a împiedica venirea la putere a persoanelor asociate cu sudiştii confederaţi.

Spre deosebire de Colorado, în Michigan, judecătorii au susţinut că acest caz a ridicat o problemă politică care nu ar trebui să fie rezolvată de către sistemul judiciar şi au respins procesul fără a organiza măcar un proces.

Deocamdată, aceste hotărâri nu afectează decât Colorado şi Michigan, deoarece în sistemul federal american fiecare stat – şi nu naţiunea – este responsabil de organizarea scrutinului. Instanţele din Montana au respins, de asemenea, un caz similar.

Staff-ul de campanie al lui Trump a anunţat, după decizia din Colorado, intenţia de a face apel la Curtea Supremă a SUA pentru a se asigura că fostul preşedinte se află pe buletinul de vot în fiecare stat din ţară.

În cazul în care Curtea Supremă va accepta apelul, atunci acestei instanţe îi va aparţine decizia finală cu privire la posibilitatea de a folosi cel de-al 14-lea amendament în cazul lui Trump şi dacă acesta poate sau nu să candideze la preşedinţie în 2024.

Şase din cei nouă membri ai Înaltei Curţi sunt consideraţi conservatori, trei dintre ei fiind nominalizaţi chiar de Trump în timpul mandatului său.

Alegerile primare republicane încep pe 15 ianuarie cu adunările electorale din Iowa, iar Trump este favorit, potrivit tuturor sondajelor, să revină pentru a-l înfrunta pe actualul preşedinte, democratul Joe Biden, la alegerile din noiembrie pentru Casa Albă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3

6 Comentarii

  1. „judecătorii au susţinut că acest caz a ridicat o problemă politică care nu ar trebui să fie rezolvată de către sistemul judiciar”

    -are si Justitia limitele ei!

  2. Palavre ale Democraților !
    Și dacă se menține în Colorado hotărârea respectivă, Republicanii îl pot nominaliza 🎃ul prin organizarea unei adunări a membrilor de partid (caucus). S-au pregătit deja.
    MAGA ! 2024 Trump 2024 ! MAGA !

  3. Se aude prinzone mai puțin controlate că păpușarii bidonului mai au două soluții: una ar fi trimiterea de trupe-n Ukraina și declararea legii marțiale concomitent cu anularea alegerilor iar a doua ar fi „soluția” brevetată pe JFK. Ambele, firește, dezastruoase.Pentru noi, s-ar părea că soluția convenabilă ar fi Trumpache care s-ar întinde la povesti cu putinelu căruia i-ar ofrri o portiță și niscaiva afaceri, l-ar ameninta pe Ping cu retragerea fabricilor din China și interzicerea comerțului cu Europa și ar termina tembelitatea”climztică” si circul cu’rapefugiați” obligând pe securizare Europa să ia măsuri similare cu sau fără tembelii bruxeloși.Așa ne-ar scuti de un conflict cu Rusia care ne-ar șifona inutil, adică să,i păzim pe ăi de ne scuipă-n ochi cu strenghena mamii lor de deseuri.

  4. Sau încăierat ăsteia mai dihai ca ogarii… Rotațiile cresc mărind vibrația.. O să plesneasca puternic murdărind cu rahat tot globul..

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.