Trump, pregătit de război cu FBI și justiția

Președintele Donald Trump a obținut cea mai mare victorie în Congresul SUA de la debutul mandatului și a îndeplinit o mare promisiune electorală – reforma fiscală, prima după cea realizată de Ronald Reagan în 1986. Noua taxă pe profit pentru companiile din SUA va scădea din 2019 de la 35% la 20%, o adevărată revoluție fiscală (chiar dacă Trump a declarat că dorește ridicarea taxei la 22%) menită să dinamizeze mediul de afaceri. De 61,8% din beneficiile fiscale produse de noua lege vor beneficia doar cei mai bogați, 1% din americani, iar Trump își îndeplinește promisiunile față de mediul de afaceri din care provine și mai ales față de marii donatori ai partidului. Nota de plată a reformei este estimată la o mie de miliarde de dolari, care se vor aduna până în 2028 la datoria publică a SUA, ce a depășit deja 20.000 de miliarde. Însă administrația SUA consideră că avântul economic va compensa cu asupra de măsura această povara. Trump a declarat după trecerea legii, în noaptea de vineri spre sâmbătă, că va fi „de neoprit“ la alegerile prezidențiale din 2020.

Numai că, această promisiune îndeplinită, torpilată până de curând de trei senatori republicani, printre care și John McCain, unul dintre susținătorii tezei implicării Rusiei în alegerile americane, a fost total umbrită de investigația FBI în acest caz. Coincidență sau nu, în ziua votului din Senat, fostul consilier pentru Securitate al lui Trump Michael Flynn pleda vinovat pentru declarații mincinoase făcute în fața anchetatorilor și deschidea calea către extinderea anchetei asupra președintelui și a familiei sale într-un dosar în care până acum FBI nu a făcut publice probe concrete vizând implicarea Rusiei.

Trump a reacționat hazardat și a recunoscut că știa că fostul consilier îi mințise pe anchetatori, un lucru nespus până acum, care îi poate agrava situația. Însă procurorii și presa ostilă îi dau muniție politică președintelui. ABC News a suspendat un redactor care a relatat eronat că Trump i-a cerut lui Flynn să discute cu Rusia din calitate de candidat prezidențial, nu de președinte ales, ceea ce ar fi o faptă penală. Apoi, FBI a decis eliminarea din investigația Russia Gate a unui expert, după ce s-a aflat că acesta a fost un simpatizant al fostei candidate Hillary Clinton.

Sperând că se va putea sui pe valul creșterii economice produs de reforma fiscală (considerată de mulți analiști un proiect prost transformat într-unul de-a dreptul îngrozitor), de contractele militare uriașe și de acordurile economice bilaterale pe care le prefera în dauna celor multilaterale favorizate de democrați, Trump trece la contraofensivă împotriva FBI și scrie pe Twitter că „reputația FBI e făcută zdrențe, cea mai proastă din istorie“. „Dar nu vă temeți, o vom readuce unde a fost“, arată tweet-ul prezidențial.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2

8 Comentarii

  1. Altul care se lupta cu statul de drepti ! O fi paralel sau paralelipiped ? Eu cred ca pentru a pune batista pe tambal Trumpy se va razboi cu celalalt belicos de unde nu va iesi nimic bun,eventual mai apucam sa spunem doar „Adio mama!”…

  2. Daca Trump va invinge ..Pecinginea.. Sorosista din departamentul de stat al U.S.A [[ UNIUNII SOVIETICE AILALTA ! ]]din F.B.I si Justitie atunci mai mult ca sigur si pe malurile dambovitei vor fi ceva sperante in daramarea Statului Ticalosit Mafiot creat cu multa migala si truda Romania de catre derbedeul sekuristik Basescu Traian, cu ajutorul Victoritei Nuland..Ghiutanstain..Gordon..Klemnii si Nedemnii Yanchei , dupa cum bine recunostea intr-o inregistrare aruncata in spatiul public chiar de catre Basau.La ora cand vorbim acest Stat Ticalosit Mafioto-Sekuristik functioneaza la turatie maxima in interesul domnului Gogea Mitu Iohanis, a noului PD-L asa zis liberal ce secera pe banda rulanda mai toti adversari politici ai purtatorului de Nutrii in Cap KIWI. Doamne ajuta. Stelu

    • Muta-te te rog mai la est! Nu e locul tau in RO! Ai confundat tara! PSD = Ciuma Rosie!

    • @DD. Dupa alde ca tine doar cei care pupa-n…r pe hillarysorosmerkeljoian sunt proccidentali, altii nu mai au voie… Ti-au pus si ochelari de cal !

  3. Faceti o greseala in articol. Trump se poate lupta cu oamenii care nu-si fac treaba din FBI si Justitie….ca si la noi de altfel.

  4. Pana una alta Michael Flynn este general in retragere si a fost silit sa paraseasca armata dupa 33 de ani de serviciu pentru ca s-a opus sprijinului SUA pentru islamistii sirieni,pe buna dreptate!Inainte lui Flynn, in Rusia in martie 2016 a fost Kissinger sa discute cu Putin o eventuala intelegere (daca republicanii castiga alegerile), in privinta Siriei avand in vedere ca Rusia si SUA sustineau tabere rivale,si putea iesi un ultim razboi mondial!E adevarat ca,anterior pozitiei la Casa Alba,Flynn,dupa retragerea din armata ,a primit bani de la Erdogan sa il sustina,in SUA lobby-ul politic e legal si pe fata !Situatia e mult mai complexa decat o arata Marcovici si eu nu l-as mai tine la Cotidianul,cel putin in problemele externe e corect sa fim obiectivi!

  5. Mai are de tras pana sa ajunga din urma Romania unde firmele straine sunt impozitate cu 1% din ce vor ele sa declare profit !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.