Ambasada Rusiei, mesaj după moartea Regelui Mihai

Regele Mihai a intrat în istorie ca un curajos om de stat, prin faptul că și-a condus țara în alianța antihitleristă, arată Ambasada Rusiei la București, într-un mesaj de condoleanțe, la moartea fostului suveran român.

„Ambasada Rusiei la București, cu regret, a aflat despre moartea fostului Rege al României, Mihai I”, precizează misiunea diplomatică pe pagina oficială de Facebook.

Regele Mihai a intrat în istorie ca un curajos om de stat, „care a reușit să pună capăt escapadelor militare ale dictatorului român Ion Antonescu de partea Germaniei naziste”, se mai arată în  mesaj.

„Alăturându-se coaliției antihitleriste, România a devenit aliatul Rusiei Sovietice și a altor membri ai Națiunilor Unite, ceea ce a permis salvarea a zeci de mii de vieți și reconstrucția postbelică a țării mult mai accelerată”, este subliniat în mesajul ambasadei.

Totodată, este amintit și faptul că Regele Mihai a fost decorat de președintele rus Vladimir Putin.

„Înțelepciunea sa de om de stat a primit o înaltă apreciere în URSS și monarhului român i s-a acordat cea mai înaltă distincție sovietică, Ordinul Victoriei. În 2005 și 2010 Regele a participat la Parada de Ziua Victoriei în Piața Roșie și a fost decorat de către președintele Vladimir Putin cu Medalia jubiliară în onoarea celei de-a 60-a aniversări a Victoriei în Marele Război pentru Apărarea Patriei”, mai precizează mesajul.

Ambasada Rusiei la București exprimă, în acest context, „condoleanțe Familiei Regale românești și întregului popor român în legătură cu această pierdere de neînlocuit”.

Regele Mihai a murit, marți, la vârsta de 96 de ani la reședința din Elveția, a anunțat Casa Regală.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4
Author

7 Comentarii

  1. Ambasadorule, nimic despre faptul ca seful vostru suprem de atunci, de trista amintire, Stalin, l-a tras pe dreapta pe Regele Mihai? Romanii nu uita. Degeaba incerci matale, domnule ambasador, sa dregi busuiocul, intrucat relatia ruso-romana e lipsita de viitor.

  2. Pana si rusii il respecta,doar paduchele lat al politicii romanesti l-a denigrat…ghiciti cine-i chelu’

  3. Sigur ca il respecta daca le-a dat pe tava tara si conducatorul armatei.

    • Mai invata putin,lasa jucariile si invata alfabetul inainte sa te rogi de vecin sa scrie ptr. tine.

    • Bula, te-as trimite undeva dar mi-e rusine, nu de tine, ca o meriti din plin, ci de mine.

  4. Citez din mesajul ambasadei: „(…) ceea ce a permis salvarea a zeci de mii de vieţi şi reconstrucţia postbelică a ţării mult mai accelerată” (…).

    Aşa este, ciolovecilor. Reconstrucţia a fost „accelerată” prin înfiinţarea SOVROM-urilor. Între anii 1945 şi 1956 ne-am dezvoltat „în ritm susţinut”. Ne-am dezvoltat mai ales „cărăuşia” pe calea ferată, cu destinaţia URSS. Sovromtransport, Sovromcuarţit, Sovrompetrol, Sovromfilm, Sovrombanc, Sovromlemn, Sovrommetal, Sovromgaz, Sovromchim, Sovromconstrucţia, Sovromnaval, Sovrom Metale Neferoase, Sovromcărbune, Sovromasigurare, Sovromtractor, Sovromutilajpetrolier… Cu toatele ne-au ajutat „să ne dezvoltăm”… „într-un ritm nemaiîntîlnit”.

    „Sovrom” e un termen asociat cu spolierea României de către URSS. Sovrom-urile au reprezentat o formă de exploatare – la sânge! -, de către Uniunea Sovietică, a economiei româneşti. „Sub acest nume benign, se duc în Rusia cele mai de seamă bogăţii de tot felul ale ţării noastre, cu preţuri derizorii, în timp ce pe pieţele noastre lipsesc cele mai necesare articole, sau suntem nevoiţi să le plătim înzecit mai mult decât plătesc pe ele sovietele.” (Onisifor Ghibu).

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.