Trump și ”acordul secolului”: un plan de pace sau de război?

Abia ce a participat la anunțarea, la Casa Alba, a ”acordului secolului” în conflictul israeliano-palestinian, că premierul Benjamin Netanyahu a și declarat că va supune votului guvernului israelian anexarea Văii Iordanului, circa 30% din Cisioradnia. Decizia ar urma să se ia duminică, cât mai repede, căci alegerile anticipate au loc pe 2 martie, iar, dacă și-ar pierde funcția, Netanyahu ar urma să fie judecat pentru corupție, abuz de încredere.

”Israelul își va aplica legile în Valea Iordanului și în comunitățile evreiști din Iudeea și Samaria”, a spus Netanyahu, la Washington. Circa un milion de palestinieni trăiesc în aceste teritorii.

Anexarea Văii Iordanului este prevăzută în planul de pace al administrației Trump, prezentat marți la Casa Albă. A fost postat pe site-ul Casei Albe și prevede, printre altele:

  • – Recunoașterea Ierusalimului drept capitală indivizibilă a Israelului, cu o posibilă capitală palestiniană la periferiile nordică și estică ale orașului;
  • – Recunoașterea ca parte a Israelului a marii majorități a așezărilor evreiești din teritoriile palestinene ocupate. Drept compensare pentru pierderea a văii fertile a Iordanului, palestinienii vor primi un teritoriu în deșert, la granița cu Sinaiul, în apropiere de Fasia Gaza. Aici, conform planului, ar trebui să ia naștere o zona industrială high-tech și să apară exploatări agricole și zone rezidențiale.
  • -Recunoașterea Văii Iordanului ca parte integrantă a Israelului. Astfel, un potențial viitor stat palestinian nu va avea graniță cu Iordania. Întreaga Cisiordanie va fi o enclavă în Israel, doar Fâșia Gaza rămânând la granița cu Egiptul, în Sinai.
  • – Deschiderea unei căi către crearea unui stat palestinian, însă cu o serie de condiții: fără armată, cu control de securitate israelian în anumite zone, depunerea armelor de către organizația Hamas.
  • -Israelul poate să retragă cetățenia a mii de arabi israelieni care trăiesc în zece orașe de frontieră, orașe care vor intra în viitorul stat Palestina.
  • – Refugiaților palestinieni din conflictele anterioare nu li se va recunoaște dreptul de a se întoarce în casele lor din Israel.
  • – Se va construi un tunel între Fâșia Gaza, parte a viitorului stat Palestina, și ceea ce va rămâne din Cisiordania palestiniană, după anexarea Văii Ioradnului și recunoașterea asezărilor israeliene.
  • – SUA promit investiții de 50 de miliarde de dolari în Palestina, dacă planul va fi acceptat. Investițiile masive și ajutorul american de altă natură vor conduce la o creștere spectaculoasă a PIB-ului viitoarei Palestine, arată planul.

 

După prezentarea planului, Netanyahu i-a spus lui Trump: ”Sunteți cel mai bun prieten pe care Israelul l-a avut vreodată la Casa Albă”.

Președintele Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas, a spus despre acest plan că este o ”conspirație”. Un reprezentant al Hamasului din Gaza a spus: ”Palestina va învinge. Trump și acordul sau vor ajunge la coșul de gunoi al istoriei”.

David Friedman, ambasaforul SUA la Ierusalim (care a făcut parte din echipa care a conceput planul) a spus că este ”un progres uriaș în procesul de pace”, pentru că este pentru prima dată când Israelul a făcut concesii teritoriale. Friedman a mai arătat că va fi nevoie de timp până când palestinienii vor participa la proces. ”Avem o națiune modernă, democratică și puternică care încearcă să facă pace cu oameni foarte divizați și greu încercați și cu o serie de guverne”, a spus Friedman.

Casa Albă încearcă să-l incurajeze pe Abbas. ”Domnule președinte Abbas, dacă alegeți calea păcii, America și multe alte țări vă vor ajuta în multe feluri. Vom fi acolo la fiecare pas pe care-l veți face”, a spus președintele Trump.

Plan primit cu multă rezervă în Europa, Rusia

Dintre statele europene, Marea Britanie a părut ceva mai optimistă. ”Este în mod limpede o propunere serioasă, care a cerut mult timp și mult efort”, a spus ministrul britanic de Externe, Dominc Raab. ”Niciun plan de pace nu e perfect, dar acesta are meritul că este pentru o soluție cu două state, care ar face din Ierusalim capitala Israelului și a poporului palestinian”, a spus premierul Boris Johnson.

Înaltul Reprezentant al UE, Josep Borrell, a declarat că Bruxellesul va ”studia și va evalua” planul propus de Trump. Borrell, la fel ca și Ministerul de Externe al Franței, al Germaniei și al Marii Britanii au subliniat necesitatea unei soluții cu două state.

Rusia a făcut apel la un ”compromis reciproc acceptabil”. ”Nu știm dacă propunerea americană este reciproc acceptabilă sau nu. Trebuie să așteptăm reacțiile părților”, a spus vicepremierul rus Mihail Bogdanov.

Și, după cum am văzut, reacția palestiniană a venit. Președintele Mahmoud Abbas spune că planul lui Trump și al ginerelui său Jared Kushner este un ”nonsens” și a promis să i se opună ”în toate modurile”. ”Acest acord conspiraționist nu va trece. Poporul nostru îl va arunca la coșul de gunoi al istoriei”, a spus Abbas.

Secretarul general al Ligii Arabe a spus: ”Identitatea noastră de arabi, musulmani s-a sfârșit… Mi-e rușine când mă uit la Trump cu liderul israelian”. Însă el a spus și că va ”studia cu atenție viziunea americană”. ”Suntem deschiși la orice demers serios pentru pace”.

O întrebare pentru palestinieni

Cât privește reacția presei din SUA și Israel, planul nu a fost bine primit. Publicația Haaretz se întreabă dacă este vorba despre un plan de pace sau unul de război al lui Donald Trump și Netanyahu. În SUA, Twitter a fost inundat cu critici împotriva planului lui Trump, asemănat cu rezervațiile pentru indienii americani din SUA sau cu Bantustanele din Africa de Sud și cu politica de apartheid.

Avem însă și opinia lui David Ignatius, de la Washington Post. ”În textul planului se poate citi printre rânduri o întrebare adresată palestinienilor: Dacă respingeți acest acord, oricât de rău ați crede că e, cu ce vă alegeți în schimb? Trump le spune palestinienilor că, după 30 de ani în care au respins oferte mai bune decât aceasta, acum riscă să fie abandonați de arabi, care vor hotărî să își normalizeze relațiile cu Israelul, chiar dacă palestinienii se vor opune”.

Iar The Guardian vine cu o altă interpretare, pornid de la informația obținută prin surse cum că președintele Trump nu vrea să facă presiuni asupra palestinienilor pentru a accepta planul său. În aceste condiții, acest plan, conceput fără vreo consultare și fără vreun compromis între părți și care este foarte favorabil ultranaționaliștilor din Israel, ar putea avea un rol 1) electoral, o mână de ajutor pentru Netanyahu la alegerile din martie și 2) să creeze un cadru nou și mai favorabil Israelului pentru negocierile viitoare.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2

7 Comentarii

  1. Ma asteptam ca americanii sa dea dovada de inteligenta si sa nu se mai joace dea „planul Valev”Au contraire ,un „plan” mai ridicol,mai SF e greu de depasit!
    Imi pare rau de Trump,de Jared Kushner, ginerele lui,dar arata ca sunt mult,mult ramasi in urma!Niciodata nu va fi pace in Levant, cititi „O istorie a Orientului Apropiat în Antichitate (cca 3000 – 323 î.Hr.)de Marc Van De Mieroop si va veti lamuri!Fara sa fie vreo tara cu rezerve de ceva minerale cat de cat,chiar si apa e o problema,povestea cu Ierusalimul nu va inceta,datorita religiilor care se exclud una pe alta,datorita unui spatiu geopolitic particular,pe care SUA, cu doar 200 de ani de istorie,nu are cum sa inteleaga problemele!Trump poate va reusi sa se autoconvinga ca nu TOTUL poate fi cumparat cu bani!Daca adevarul ca „banii nu reprezinta nimic”nu s-a lipit de conducatorii SUA ,nu s-au lamurit in Vietnam,in Afganistan,in Irak,nu e vina celorlalti!

  2. Inca din perioada de administratie britanica,pana la rezolutia ONU care a dus la formarea statului Israel,au fost lupte de gherila crude atat cu participare a palestinienilor,cat si a grupurilor de militanti israelieni(f.f.interesant de citit despre gruparea militarista „Lehi”).In fine,scopul principal a fost dobandirea unui control cat mai extins si mai profund asupra teritoriilor fostului stat Palestina(mult timp nerecunoscut ulterior,in noua configuratie de catre cele mai multe tari).Dar asta este istorie si poate fi studiata de oricine.Exista pe glob cateva ,focare’de tensiuni(Israel-Palestina ,Coreea de Nord-Sud,Regatul Marii Britanii-Irlanda de Nord,si alte cateva mai putin mediatizate)despre care istoricii ar putea ,povesti’ multe.Care este totusi motivatia,sau interesul presedintelui Trump in ideea pe care a „prezentat-o”?

  3. DE MAI BINE DE 70 DE ANI SINTEM …BRAINWASHED …CU POVESTEA CA HITKER A VRUT SA TERMINE JIDANII PENTRU CA …ERAU INFERTIORI DIN UNCT DE VEDERE RASIAL …ADICA PROSTI SI NEAJUTORRATI…VORBIND DE DEMOCRATIE SI DREPRUL OMULUI PRIN VOCI CA JIDANII SOROS ORI JIDANII DIN DEPARTAMENTUL DE STAT AL SUA CA SUSECRETARUL DE STAT SUA ULTERIOR AMBASADOR SUA IN SRAEL CARE SPUNEA CA POLITICA EXTERNA SUA E …TAYLORED…DUPA NEVOILE ISRAELULUI..DANIEL SHAPIRO , ISRAELUL INFLORESTE PRIN POLITICA DE APARTHAID SI TERORISM DE STAT.ACUM , PRACTIC CU PISTOLUL LA TIMPLA PALESTINIENILOR TRUMP VINE CU UN PLAN DE PACE IN CARE ISRAELUL JEFUIESTE SI OCUPA CU BINECUVINTAREA SUA CAMPIOANA DEMOCRATIEI SI A LIBERTATILOR UNIVERSALE PENTRU TOTI AFARA DE PALESTINIENI…ISRAELUL STATUL TERORIST CARE ATACA DUA SI UCIDE AMERICANI SI CARE PRACTIC CONDUCE AMERICA MERITA RECUNOASTERE PENTRU PERFIDIA SI DETERMINARE …

  4. ,,E un plan bizar, nu fantastic” scrie jurnalistul israelian Avi Issacharoff în ,,The Times of Israel”.,,O decizie a Israelului de a anexa teritoriicu aproape 4 săptămâni înainte de alegeri nu e numai un fur,ci a ne juca cu focul. Asta ar putea declanșa măsuri palestiniene extreme,cum ar fi înghețarea coordonării securității cu Israel, dezmembrarea Autorității Palestiniene sau reluarea atacurilor teroriste” continuă jurnalistul. Cei doi șefi de stat corupți,Trump și Netanyahu, pregătesc nu un plan de pace ci a treia Intifada
    P.S. eu am citit(tradus) altfel pupatul în fund al lui Trump de către Netanyahu! După prezentarea planului, Netanyahu nu i-a spus lui Trump: ”Sunteți cel mai bun prieten pe care Israelul l-a avut vreodată la Casa Albă” ci,, Israel are o datorie eternă față de dumneavoastră!”. Cred că este scris în jurnalul pe care l-am citat mai sus.

  5. Doamne, ce NERUSINARE ! Totala lipsa de respect pentru natiunea Palestiniana si o sfidare GROSOLANA la adresa Lumii intregi.

  6. Un ACORD e bun, valabil, doar dacă părțile implicate sunt mulțumite,.Un ”acord” impus,..e deja declarație de război..Se pare că deștepții făloși nu au invățat nimic din holocaust,..

  7. In razboiul de 6 zile din 1967,Israelul a reușit să captureze Cisiordania, Fâșia Gaza, Peninsula Sinai și Înălțimile Golan.Prin Acordurile de la Camp David (1978) și Tratatul de Pace Israel-Egipt (1979),s-a retras din P.Sinai cedandu-l Egiptului și au convenit să inițieze negocieri asupra unei autonomii pentru palestinienii din Cisiordania și Fâșia Gaza. Acordurile de la Oslo 1993 sub Bill Clinton,au stabilit un context pentru relațiile viitoare între cele două părți. Ele stipulau înființarea Autorității Naționale Palestiniene (ANP) cu responsibilitatea administrării teritoriului aflat sub controlul său. Acordurile au cerut și retragerea Forțelor Israeliene de Apărare din părți ale Fâșiei Gaza și ale Cisiordaniei.Problemele permanente, cum ar fi pozițiile asupra Ierusalimului, refugiații palestinieni, coloniile israeliene, securitatea și frontierele au fost amânate pentru o altă etapă a discuțiilor. Israelul urma să acorde autonomie palestinienilor în etape.Trump se refera la „normalizarea”relatiilor arabilor cu Israelul avand in vedere Tratatul de pace Israel-Iordania din 1994 ,dar in oct.2018 regele Regatului Hașemit al Iordaniei a anunțat că nu va reînnoi clauzele de pace din 1994 cu Israel si a aratat si motvele- pamantul dat cu chirie Israelului si asupra caruia vrea sa restabileasca suveranitatea poporului sau,si sustinerea UNRWA -Ag.ONU pt.refugiatii palestinieni,care nu mai este sprijinita financiar de SUA ,desi este urgent.IN 2003, Israelul a început construirea unui „zid de securitate” de-a lungul Cisiordaniei. Zidul, al cărui prim tronson are 140 km,prevăzut cu sisteme de alarmă electrică și piste speciale de patrulare. C.I.J.de la Haga a declarat zidul ilegal, în iulie 2004, dar Israelul a ignorat decizia acesteia.”Planul”lui Trump este utopic.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.