Tu știi dacă ai ”sînge rar”? ”Excepționalii”, o persoană dintr-un milion în Europa

„Bombay” sau „Vel negativ” nu sunt formaţii muzicale, ci grupe rare de sânge, chiar ”excepționale”. O persoană dintr-un milion în Europa!

Donatori aceștia sunt rari și sunt salvatori. Grupele lor de sânge par identice cu cele din grupele A, B şi O, genetic sunt însă diferite.

”Sîngele rar” răspunde diversităţii nevoilor medicale.

Dincolo de grupele sangvine A, B, AB şi O şi de caracterul Rhesus+ sau Rhesus-, există alţi 390 de „markeri” diferiţi, denumiţi antigeni. Deşi sângele pare identic, grupele sangvine prezintă numeroase diferenţe între ele, în funcţie de indivizi şi de bagajul lor genetic.

Cine sunt  ”excepționalii” 

Unii pot fi excepţionali  și sunt denumiţi „Bombay” (o persoană dintr-un milion în Europa), apoi „Rhesus null” (doar aproximativ 50 de indivizi în lume) şi „Vel negativ” (1 din 2.500 în Franţa).

Se spune că o grupă sanguină este rară atunci când îi lipseşte unul dintre cei 390 de markeri prezenţi în 99% din populaţia generală”, a explicat Thierry Peyrard, directorul departamentului naţional de referenţiere imuno-hematologică şi sânge rar din cadrul Etablissment Francais du Sang (EFS).

O grupă sanguină este considerată ca fiind rară atunci când este deţinută de mai puţin de patru persoane din 1.000.

Cum se explică raritatea?

 

Specificitatea unei grupe sanguine pentru o regiune geografică dată reprezintă rodul unei adaptări a omului la mediul său înconjurător.

În Africa, diversitatea genetică este cea mai mare din lume, există grupe  care nu sunt prezente decât la persoane de origine africană sau din zona Mării Caraibilor.

În China, mai puţin de o persoană din 1.000 are RH negativ, comparativ cu 15% dintre oamenii din Europa.

Pentru Jocurile Olimpice de la Beijing din 2008, oficialii chinezi au trebuit să facă stocuri de sânge cu RH negativ pentru „a asigura securitatea transfuzională pentru sportivii europeni”, a dezvăluit Thierry Peyrard.

„99,96% din populaţie este Vel+ (unul dintre cei 390 de markeri din grupele sanguine), dar există indivizi excepţionali care sunt Vel-.

Dacă aceştia din urmă se imunizează cu un anticorp anti-Vel şi dacă primesc transfuzii, trebuie neapărat să fie găsit un donator compatibil, altfel riscă să moară”, a avertizat biologul francez.

În Franţa, între 700.000 şi 1 milion de indivizi ar fi purtători ai unor tipuri rare de sânge, fără să știe

Franţa, cea mai mare bancă din lume

Cu aproximativ 8.300 de pungi ce conţin sânge rar congelat, Franţa „are şansa de a deţine cea mai mare bancă din lume şi cea mai diversificată”, a dezvăluit Thierry Peyrard.  

Nevoile sunt deosebit de acute pentru drepanocitoză (anemie falciformă), o boală a sângelui care le afectează în special pe persoanele de origine africană sau antileză şi care necesită transfuzii periodice.

Yasser Osman-Ali, în vârstă de 28 de ani, este unul dintre donatori. Locuiește în Marsilia și are origini din Maroc, Comore şi Yemen.

A donat prima oară în 2020 

„Mi s-a spus că am un sânge rar, că este foarte căutat, iar asta m-a motivat şi mai mult”, a declarat tânărul, care de atunci și-a făcut un obicei meargă la centrele de recoltare.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

5 Comentarii

  1. rh negatic si rh pozitiv…daca indragostitii „raman insarcinati” ()oh Doamne, mare ti-e Gradina si habar n-au de tipul rh, vai steaua lor. de aceea inainte in buletinul socialist erau trecute atat grupa de sange cat si rh… sangele „rar” acum este sangele nevacs-inatzilor…dah…. aveti grija la nevoia de sange din spital, in caz de operatie…sa nu va bage sange otravit… hiiiivvvvvvv

  2. „Simon din Trent” venerat ca sfânt timp de câteva secole, până în urmă cu doar câteva decenii. un bloody passover. apropo, eu am sange albastru de dragon binar

  3. Nici nu vă vine să credeți câți speciali lucrează la stat. Rămân speciali și la pensie.De ce? Pentru că sunteți voi fraieri și votați la fel.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.